Meny

Én milliard Yahoo-kontoer rammet:

Passord-lekkasjene: hva kan du gjøre?

Se video.

Onsdag innrømmet den fallerte nettkjempen Yahoo enda et enormt sikkerhetsbrudd. Norske brukerdata er antakelig også på avveie. Hva kan du gjøre for å sikre deg?

Noen råd om passord

Faren for at passordet ditt på ett eller annet tidspunkt kommer på avveie, er ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet stor.

  • Bruk 2-faktor autentisering der det tilbys. To-faktor autentisering er autentisering med noe man vet og noe man har, for eksempel et passord og en kodebrikke.
  • Bruk unike passord for ulike tjenester. Da begrenser man skadevirkningen ved en lekkasje.
  • Tjenester som inneholder sensitiv informasjon bør ha særlig høy passordsikkerhet. Eksempler: jobb-passord, e-post, helseopplysninger.
  • Skriv gjerne ned passordene på papir. Listen bør behandles som et verdipapir, og beskyttes deretter. Eller bruk et elektronisk passordverktøy.
  • Passord skal være lange, komplekse og «uvanlige». Bruk særegne tegn, hele setninger bare du kan huske, gjerne en kombinasjon. Ingen andre bør kunne ha valgt samme passord som deg.
  • Passord kortere enn ti tegn regnes som svake. Vanlige angrepsformer i dag kan teste milliarder av kombinasjoner på kort tid, og knekker kortere passord raskt.

Flere kortfattede råd om passordsikkerhet fra Nettvett.

Kilder: Anne-Marie Eklund Löwinder og rapporten Lösenord för alla (IIS), NSM.

«Yahoo tror en uautorisert tredjepart i august 2013 stjal data knyttet til mer enn én milliard brukerkontoer» , het det i en uttalelse fra selskapet onsdag. Yahoo understreker at dette er en separat hendelse fra 2014-lekkasjen som ble kjent 22. september 2016. Denne berørte 500 millioner brukere, og var den største kjente lekkasjen til da.

Yahoo sier at selskapets eksperter oppdaget den seneste lekkasjen under etterforskningen av den som ble kjent for tre måneder siden.

På midten av 90-tallet var Yahoo blant de mest populære adressene på internet, og hjalp mange navigere på web for første gang. Yahoo er kanskje ikke lenger nummer én-tjenesten for de fleste nordmenn, men mange av oss har eller har hatt en konto der.

Dersom du fremdeles har en Yahoo-konto, og ikke endret din påloggingsinformasjon allerede da forrige lekkasje ble kjent, anbefaler nettstedet nå å endre passord og sikkerhetsspørsmål for tjenesten. Brukernavn og passord har også en lei tendens til å bli gjenbrukt over flere nettsteder. Her må de også endres.

Les også: «Avalanche»: – Datanettverk ga «brukerstøtte» til kriminelle

Mange store lekkasjer

ABC Nyheter har i høst skrevet flere artikler om passordsikkerhet og andre problemstillinger rundt de store datalekkasjene. Yahoo er langt fra det eneste store selskapet som har vært rammet: LinkedIn hadde et innbrudd i 2012, der 117 millioner passord lagt ut for salg i mai i år antas å stamme fra dette angrepet. Skytjenesten Dropbox ble også rammet i 2012. Denne lekkasjen omfattet brukerinformasjon fra 68,6 millioner kontoer.

Det finnes flere nettsteder som tilbyr å teste dine brukernavn (e-post og tilsvarende) for å se om de er omfattet av slike kjente sikkerhetslekkasjer.

Sikkerhetssjef i Internetstiftelsen i Sverige, Anne-Marie Eklund Löwinder, regnes som en av Sveriges fremste eksperter på IT-sikkerhet. Foto: IIS.

Den svenske IT-sikkerhetseksperten Anne-Marie Eklund Löwinder anbefalte tidligere i høst nettstedet «Have I Been Pwned?» for ABC Nyheters lesere. Merk at enkelte slike nettsteder også drives av kriminelle, som vil lure deg til å oppgi ditt passord.

– Hvis man får røde treff [på sitt brukernavn i Have I Been Pwned], betyr det at man har vært offer for en av de mest kjente lekkasjene og bør skifte sine passord, uttalte Löwinder i artikkelen «– Tvungent passordbytte er direkte skadelig».

Les også: Er passordet ditt avslørt?

– Unike passord for hver tjeneste

Löwinder, sikkerhetssjef i svenske Internetstiftelsen (IIS), anbefalte også at man har unike, sterke passord for hver tjeneste man bruker (se faktaboks for råd om sterke passord).

– Da begrenser man skadevirkningen om det skulle komme en lekkasje, sa sikkerhetssjefen.

Men hun medga at det å huske ti-tjue forskjellige sikre passord er nærmest umulig. Selv bruker hun et passordverktøy, et dataprogram som kan både lagre og generere passord for deg. Dette kan man også ha som app på mobilen.

Passordverktøyet kan sammenlignes med et verdiskap. Det hjelper deg både å skape sterke passord, og oppbevarer passordene dine på en sikker måte.

– Det eneste passordet man behøver huske med en slik løsning, er det ene til passordverktøyet, forklarte Löwinder.

Én milliard Yahoo-kontoer kan være omfattet av sikkerhetsbruddet i august 2013. Dette er dobbelt så mange som den tidligere kjente lekkasjen fra 2014. Foto: Ritchie B. Tongo / EPA

Det finnes en rekke slike programmer. Her har PC Magazine en gjennomgang av årets beste passordverktøy, i en artikkel fra august.

NSM: – Greit å skrive ned passord

For dem som synes passordverktøyene virker plundrete å sette seg inn i har Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), en av våre hemmelige tjenester, en god nyhet:

– Hackerne som stjeler passordet ditt befinner seg ikke på ditt hjemmekontor, ved din maskin. Så det å skrive passordet ned på en lapp hjemme er faktisk uproblematisk , sa avdelingsdirektør i NSMs avdeling for cybersikkerhet, Hans Christian Pretorius, til ABC Nyheter i artikkelen «Din e-post er mål for kriminelle».

NSM understreker at listen bør behandles som et verdipapir, og beskyttes deretter. Den bør heller ikke ligge synlig i nærheten av din datamaskin.

«Velger du å skrive ned passordene dine, så gjør det med penn og papir. IKKE lagre dem som en fil på datamaskinen», heter det i passordrådene fra NSM til privatpersoner.

På sikt anbefaler både Löwinder og NSM at brukere benytter tofaktors-autentisering der det er mulig, ikke minst på viktige tjenester med mange sensitive opplysninger. Den ene faktoren kan være et passord, det andre en engangsnøkkel man får tilsendt for eksempel til mobil. Altså samme prinsipp som de fleste av oss allerede bruker med kodebrikken i nettbanken. Google, Dropbox og Facebook er blant tjenestene som allerede tilbyr slike to-faktorløsninger.

Les også: Slik gikk det da «Microsoft» forsøkte å svindle ABC Nyheter

– Vanskelig for brukerne å vite sikkert

«Yahoo har truffet tiltak for å sikre brukerkontoer, og samarbeider tett med politiet», het det i uttalelsen fra onsdag.

Yahoo skal ha knyttet noe av aktiviteten omkring lekkasjen til «den samme statsstøttede aktøren vi tror var ansvarlig for datatyveriet selskapet gjorde kjent 22. september». Andre analytikere har trukket statsaktør-teorien i tvil.

Yahoos brukere vil nå bli bedt om å endre passord, og ikke-krypterte sikkerhetsspørsmål og –svar har blitt gjort ugyldige.

Avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) avdeling for cybersikkerhet, Hans Christian Pretorius. Foto: NSM.

Brukerinformasjonen i den tidligere kjente 2013-lekkasjen kan ha inkludert navn, epostadresser, telefonnummer, fødselsdatoer, passord med «hash» og i visse tilfeller krypterte og ikke-krypterte sikkerhetsspørsmål og –svar, ifølge Yahoo. Hackerne skal ikke ha fått tilgang til passord i ren tekst, kredittkortdata eller bankkontoopplysninger.

– Jeg blir like forundret hver gang det lykkes hackere å få tak i denne mengden data. Vi anbefaler alltid kryptering som et opplagt tiltak [for bedrifter]. Man må kunne forvente at denne typen informasjon ligger kryptert, sa avdelingsdirektør Pretorius i NSM da ABC Nyheter snakket med ham om blant annet den tidligere kjente Yahoo-lekkasjen tidligere i år.

– Dessverre er det vanligvis slik at alminnelige brukere i liten grad kan vite om de er rammet før tjenesteleverandøren kontakter dem direkte, sa Pretorius.

Her har det norske Datatilsynet laget en test der du kan få en vurdering av hvor utsatt du er for ID-tyveri. På hvert punkt kan du også lese deg opp på noen enkle tips om tiltak for økt sikkerhet.

Øvrige kilder: AFP.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42 Macron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27 Erik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09 30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37 Voldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05 KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46 Astronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43 Champions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28 Rolig for Røde Kors i påskefjellet
Siste nytt
11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42VerdenMacron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27NorgeErik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09Verden30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37NorgeVoldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05NorgeKrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46VerdenAstronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43SportChampions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28NorgeRolig for Røde Kors i påskefjellet
Populært