Råd om passord:

– Tvungent passordbytte er direkte skadelig

Sikkerhetssjef i Internetstiftelsen i Sverige, Anne-Marie Eklund Löwinder, regnes som en av Sveriges fremste eksperter på IT-sikkerhet. Foto: IIS.
Sikkerhetssjef i Internetstiftelsen i Sverige, Anne-Marie Eklund Löwinder, regnes som en av Sveriges fremste eksperter på IT-sikkerhet. Foto: IIS.

* Sjekk om dine data er på avveie. * Sørg for at du bruker sterke passord, og at du bruker passord på en gjennomtenkt måte. * Vurder nye sikringstiltak. Her får du tips fra en av Sveriges fremste eksperter på IT-sikkerhet.

Noen råd om sterke passord

1.Passord skal være lange, komplekse og «uvanlige». Ingen andre i verden bør kunne ha valgt samme passord som deg.

2. Passord kortere enn ti tegn regnes som svake. Vanlige angrepsformer i dag kan teste milliarder av kombinasjoner og knekke kortere passord raskt. Flere tegn med variasjon: store og små bokstaver, tall og spesialtegn i et passord, eller mange ord i en passord-frase du lett kan huske, gjør det vanskeligere for angripere å gjette riktig kombinasjon.

3. Tjenester som inneholder mest sensitiv informasjon bør ha særlig høy passordsikkerhet. Eksempler: jobb-passord, e-post, helseopplysninger.

4. Bytt ikke et godt passord om det ikke er noen grunn til det.

Kilder: Anne-Marie Eklund Löwinder og rapporten Lösenord för alla (IIS).

– Etter å ha jobbet med passord og sikkerhet i snart 30 år, er det ikke så mye som overrasker meg lenger, sier sikkerhetssjef i svenske Internetstiftelsen (IIS), Anne-Marie Eklund Löwinder, til ABC Nyheter.

Hun har forfattet rapporten «Lösenord for alla», som nylig ble publisert. Den tar for seg svarene fra 1005 svenske nettbrukere om deres passordvaner.

Internetstiftelsen i Sverige (IIS) er en uavhengig stiftelse som blant annet driver toppdomenet for Sverige, .se. I tillegg står det i deres vedtekter at de skal drive «positiv utvikling for internett».

– Tvungne passordbytte undergraver sikkerheten

I den nylig offentliggjorte rapporten kritiserer Löwinder blant annet enkelte tjenesters stadige krav om å bytte passord.

Mange oppga i undersøkelsen at de opplevde slike automatiserte krav på jobb og fra enkelte nettjenester.

– Slike krav kommer ofte på ubeleilige tidspunkt, da man sitter med andre arbeidsoppgaver. Da vil brukerne gjerne velge det første og beste passordet de kommer på, og et de vil huske. Da blir det mange enkle løsninger, hvor «sommer2016» skiftes ut med «host2016», sier Löwinder til ABC Nyheter.

«Brukere som tvinges til å bytte passord har ofte hang til å velge svakere passord, og bytter dem siden jevnlig, men på en måte som gjør dem forutsigbare og lette å gjette», skriver Löwinder i rapporten.

«Problemet med regelmessige passordskifte er at det ikke tas hensyn til umaken forbundet med å måtte bytte passord uten annen begrunnelse enn at det har gått en viss tid, og ofte når det passer dårlig. Derfor blir det mange ganger passord som velges i all hast.»

– Når de som har svart på undersøkelsen bytter passord privat, virker det som det er gode grunner til det. For eksempel at det gamle passordet er svakt, har vært lenge i bruk eller er i bruk flere steder. På jobb er det dessverre dårligere vaner, sier sikkerhetssjefen til ABC Nyheter.

Les også: Vi drukner i et hav av «livsviktige» apper

Er dine passord på avveie?

Rapporten «Lösenord för alla», der Löwinder er forfatter, inneholder statistikk om passordvanene til 1000 svensker, samt råd og anbefalinge for bedre nettsikkerhet.
Rapporten «Lösenord för alla», der Löwinder er forfatter, inneholder statistikk om passordvanene til 1000 svensker, samt råd og anbefalinge for bedre nettsikkerhet.

I rapporten nevner IIS særlig alvorlige eksempler på passordlekkasjer i nyere tid. Her er et par eksempler:

  • LinkedIn 2012: 6,4 millioner krypterte passord blir lekket og offentliggjort. I mai i år ble det offentliggjort nye lister, denne gangen med 177,5 millioner krypterte passord fra 164,4 millioner unike brukere. Dette antallet stemte overens med antall LinkedIn-brukere i andre kvartal 2012.
  • Så sent som forrige uke tilbakestilte sky-tjenesten Dropbox alle passord som har vært uendret siden midten av 2012 som et «forebyggingstiltak.» Denne uka ble det som later til å være brukerinformasjon fra 68,6 millioner Dropbox-kontoer lagt ut på hacker-nettsteder. Dropbox-kilder bekrefter at dokumentene er autentiske, melder BBC News. Disse skal stamme fra et datainnbrudd i 2012.

– Dropbox-lekkasjen i 2012 skyldtes at en medarbeider hos Dropbox brukte samme passord internt, som hos LinkedIn. Og da LinkedIn ble hacket tidligere samme år kom denne ansattes passord på avveie. Dermed havnet 68 millioner Dropbox-brukeres passord i gale hender, forklarer Löwinder.

De fleste av disse var riktignok fremdeles kryptert, altså beskyttet med et ytterligere lag kode.

– Hash-algoritmene som brukes til å beskytte passord er fremdeles motstandsdyktige mot forsøk på kodeknekking. Dersom det i tillegg brukes «salt-kryptografi» [skjuler passord ytterligere ved å legge til et tilfeldig sett tilleggstegn], klarer man seg om det opprinnelige passordet var på ti tegn eller mer.

– Et passord med sju punkter, små og store bokstaver fra A til Z og siffer 0-9 (altså totalt 60 tegn), «hashet» med algoritmen SHA 256, kan med moderne prosessorer knekkes på i gjennomsnitt ett minutt, advarer Löwinder.

Les også: – Hackere kan stjele personopplysninger mens du trener

Kontroller lister over lekkede kontoopplysninger

Med et grafikkort med seneste modell, med åtte prosessorer som jobber parallelt, kan «kodeknekker»-programmene teste 23 milliarder passord per sekund.

På nettstedet «Have I been pwned?» kan du sjekke om dine innloggingsnavn har vært omfattet av noen av de mest kjente lekkasjene de siste åra. Faksimile.
På nettstedet «Have I been pwned?» kan du sjekke om dine innloggingsnavn har vært omfattet av noen av de mest kjente lekkasjene de siste åra. Faksimile.

Löwinder anbefaler å kontrollere om e-postadressen man ofte bruker som brukernavn hos de store tjenestene, for eksempel Gmail og Facebook, står på listene over lekkede kontoopplysninger ved å teste tjenesten haveibeenpwned.com

– Hvis man får røde treff, betyr det at man har vært offer for en av de mest kjente passordlekkasjene og bør skifte sine passord.

Tjenesten «Have I been pwned» (slang-uttrykk fra onlinedataspill; «owned») drives av regionsdirektør hos Microsoft, Troy Hunt, som har spesialisert seg på nettsikkerhet.

Les også: Er mobilbetalinger livsfarlige?

– Hold på gode passord

Hvis du først har et godt passord, bør du holde fast ved det, anbefaler Anne-Marie Eklund Löwinder.

– Det er også viktig at man har unike passord for hver tjeneste. Da begrenser man skadevirkningen om det skulle komme en lekkasje, sier sikkerhetssjefen.

Men Löwinder medgir at det å huske ti forskjellige sikre passord er nærmest umulig.

KeePass er en av passordverktøyene man kan laste ned gratis, og fungerer som et verdiskap for dine passord. Foto: Linux Screenshots/xmodulo.com/Flickr.com (CC BY 2.0)
KeePass er en av passordverktøyene man kan laste ned gratis, og fungerer som et verdiskap for dine passord. Foto: Linux Screenshots/xmodulo.com/Flickr.com (CC BY 2.0)

– Selv hadde jeg vært helt fortapt uten mitt program for passordhåndtering. Det kan sammenlignes med et verdiskap, som både hjelper deg å skape sterke passord og oppbevarer passordene dine på en sikker måte. Det eneste passordet man behøver huske med en slik løsning, er det ene til passordverktøyet.

Det finnes en rekke slike programmer. KeePass er en variant med åpen kildekode særlig egnet for Microsoft Windows.

Her har PC Magazine en gjennomgang av årets bestepassordverktøy, i en artikkel fra august.

Löwinder skriver i rapporten at det dessverre gir dårlig sikkerhet å la nettleseren lagre dine passord hos ulike tjenester.

«I for eksempel Firefox og Chrome er ikke passordene å betrakte som hemmelige. De lagres i klientprogrammet og kan avleses som vanlig tekst. Selv i Internet Explorer lagres passordene. Men det går ikke an å vise dem på samme enkle måte, og det er kanskje noe mindre behov for ekstra beskyttelse.»

Les også: Stoler vi ikke på USA?

Löwinders tips for enkel kryptografi!

Slik kan du lage deg en «oppskrift» for passord:

«Ta utgangspunkt i en setning du selv kan huske. Siden forvandler du den til det ugjenkjennelige. La oss si du har valgt frasen «Endelig sto presten på prekestolen». Ta de to første bokstavene i hvert ord. La den første bokstaven i hvert ord være stor: EnStPrPåPr. Nå gjelder det å få inn noen spesialtegn og tall. Velg gjerne noe som ikke er intuitivt, som vil være vanskelig for andre å gjette. Man kan bytte ut bokstaven E mot tallet 4, bokstaven P mot # og legge til tall i etterkant som forteller hvor mange ganger bokstavene T og S fantes i den opprinnelige frasen. Da blir passordet 4nSt#r#å#r3t3s

Hvis dette virket komplisert, kan man ty til for eksempel en fullstendig setning skrevet på sin egen dialekt. For eksempel følgende tungeøvelse fra Hedmark; «en hælv kælv lå i ælva å flaut». På grunn av lengden og de mindre vanlige dialektformene, vil dette gi ganske god beskyttelse.

– Da deltakerne i undersøkelsen ble bedt om å fortelle hva de mener kjennetegner et godt passord, nevnte de typiske ting som at det ikke skal kunne knyttes til ens egen person, være tilstrekkelig langt og eventuelt inkludere spesialtegn, sier Löwinder.

Dessverre viste spørreundersøkelsen også at mange ikke bruker denne kunnskapen i praksis.

– Det var også overraskende at såpass mange deler passord med andre, cirka 25 prosent i undersøkelsen.

Det forekommer at folk misbruker partnerens passord for å «ta hevn eller gjøre skade». Så det gjelder å aldri avsløre sitt passord, mener sikkerhetssjefen.

Les også: Biologisk bank-ID kan være dødelig

Nye sikringstiltak

Spørsmålet er om det å kun bruke passord for å sikre sine data er på vei ut.

– På sikt bør vi etterstrebe tofaktors-autentisering. Den ene faktoren kan være et passord, det andre en engangsnøkkel man får tilsendt for eksempel til mobil, sier Löwinder.

Facebook er blant tjenestene som tilbyr tofaktor-autentisering. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Facebook er blant tjenestene som tilbyr tofaktor-autentisering. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Altså samme prinsipp de fleste vil kjenne fra nettbank. Google, Dropbox, Facebook og Instagram er blant tjenestene som allerede tilbyr slike passordløsninger.

– Er det ikke mye plunder med en slik to-trinnsinnlogging for et titalls tjenester?

– Selv er jeg såpass lutret av alt jeg har sett gjennom min karriere at denne ulempen er jeg beredt til å akseptere. Konsekvensene av å få sine kontoer hacket har blitt så store, og det tar så mye tid å vinne tilbake sin identitet straks den er stjålet, sier Löwinder.

– På vårt nettsted har vi mange tips om digitalt selvforsvar, for eksempel om hvordan man kan starte med TOR (anonym surfing), PGP ( kryptert epost), og Tails, som er et sikrere operativsystem. Vi har mange guider som fokuserer på sikkerhet og digitalt selvforsvar, avslutter hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt
Siste nytt
10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt