Meny

Døden på Facebook

– Ubetenksomme dødsbudskap kan skade

Å få et dødsbudskap brått overlevert via internett kan være en voldsom opplevelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ved dødsfall og kriser er det viktig med bevissthet om hva slags bilder og tekst man deler via nett og mobiltelefon. – I enkelte tilfeller kan man i vanvare påføre sine kontakter psykiske skadevirkninger, sier krisepsykologi-ekspert Atle Dyregrov.

Krisepsykolog Atle Dyregrov. Arkivfoto. Foto: Remi Bøe Presttun / NTB scanpix

Å bli oppmerksom på dødsfall via media er ikke noe nytt, og internett har vært allemannseie i mange år allerede. Men med sosiale medier som Facebook og Twitter kan opplysninger spres stadig raskere, og man kan risikere å motta beskjed om et dødsfall i egen omgangskrets eller familie på en brå måte.

– Det å få beskjed om at en av ens nærmeste er død er i seg selv en sterk situasjon. Sansene skjerpes og hjernen går i alarmberedskap. Dermed blir inntrykkene mer «rå», og opplevelsen kan brenne seg fast på en måte som blir plagsomt i etterkant. Hvis man mistenker at ens nære er involvert kommer det mer adrenalin ut i blodet og minner blir sterkere, sier faglig leder ved Senter for Krisepsykologi i Bergen, professor Atle Dyregrov, til ABC Nyheter.

– Folk er litt for lite forsiktige med bruk av nye sosiale medier, og skjønner ikke alltid konsekvensene av det de legger ut. Vi er opptatt av er å redusere faren for at dette skal bli traumatiske opplevelser, som folk vil slite med i ettertid, legger han til.

Tradisjonelle medier pleier å vente til politiet har informert pårørende før identifiserbar informasjon formidles, men ikke alle brukere av nye nettmedier er like bevisst etikken omkring dette.

– Fagfolk har vært oppmerksomme på problemstillingen i en årrekke, både med dødsbudskap som formidles via mobiltelefoner, internett og det siste tiåret gjennom sosiale medier som Facebook.

Omstendighetene viktig

– Hvis man kan skape en omsorgsfull situasjon ved overlevering av slike tunge budskap, med noen som kan være til stede, forklare rolig og kanskje holde i hånden kan det bidra til å bremse utskillelsen av de stoffer som gjør mennesker urolige og minnene svært sterke, sier professoren.

Omstendighetene til pårørende og venner blir mindre forutsigbare når dødsbudskapet kommer tikkende i form av en tekstmelding eller statusoppdatering på Facebook.

– Jeg har for eksempel vært borti ungdommer som har mottatt en tekstmelding fra venner om at deres nære familie har omkommet. Da er det ingen mulighet for å bli mentalt forberedt, som når budskap gis på en planlagt måte.

Ifølge professoren kan vi som nettbrukere i vanvare påføre våre kontakter skade ved at minnene om dødsbudskapet blir noe enkelte kan slite med i årevis.

– Enkelte er også alt for raske med å legge ut informasjon om dødsfall og ulykker på nettet. Det kan også gjelde tradisjonelle medier. Det er ikke lenger gitt at det er prest eller politi som først overbringer dødsbudskapet, sier Dyregrov.

I fjor lanserte Facebook minnekontoer, les saken: Nå kan du la noen «arve» Facebook-kontoen din når du dør

«Teknologisk press»

Den teknologiske utviklingen stiller helsepersonell overfor store dilemma. Professoren bidrar blant annet med kurs om emnet for helse- og redningspersonell.

– Telefon har tradisjonelt ikke vært sett som en god måte å overbringe slike budskap. Men det er bedre om budskapet formidles på en planlagt og omtenksom måte fra politi eller innsatspersonell, enn at det for eksempel kommer som en tekstmelding eller fra en som er svært oppskaket over det han eller hun har sett eller fått med seg som tilskuer til en ulykke. Dette gjelder der mennesker er vitne til hendelser og kjenner en eller flere involverte. Moderne teknologi presser oss noen ganger til å velge nest beste løsning, sier Dyregrov.

Så snart en ulykke skjer og informasjonen kommer ut skaper det et stort «informasjonstrykk».

– Noen kjenner, noen ser og trekker slutninger, sier Dyregrov.

Han har selv møtt pårørende som har fått dødsbudskap overbrakt på en brå og uheldig måte.

– Som oftest dreier det seg om mobiltelefon.

– Nære venner – som vi nå betrakter som en mer sårbar gruppe enn vi tidligere har tenkt – er også utsatt. Det er ingen rutine for hvordan nære venner skal få dødsbudskap og ofte skjer det via sosiale medier. For mange kan det være svært tøft, sier Dyregrov.

I akuttsituasjoner har han ofte anbefalt familier hvor et familiemedlem dør brått om å ringe til venner med budskapet tidlig, for å unngå at de «tilfeldig» får vite om det som har skjedd.

Les også: Politiet: – Vær varsom på sosiale medier

(Saken fortsetter etter bildet)

Det er ikke lenger uvanlig å motta triste nyheter på Facebook eller mobil. Foto: COLOURBOX

Feilaktig informasjon

Det kan også legges ut feilaktig informasjon på nett, noe også tradisjonelle medier kan komme i skade for.

– Dette er noe av grunnen til at politiet vil være 100 prosent sikre før de oppgir navn i forbindelse med ulykker. Noen ganger blir denne etterkontrollen et frustrasjonsmoment, også for pårørende, men det er bedre enn at feilaktig informasjon kommer ut og skaper unødig uro, sier Dyregrov.

– Det er veldig lett å skape problemer for andre ved det vi formidler, det være seg i sosiale medier eller mer tradisjonelle medier, ikke er korrekt.

– Vi har behov for nettvett også i akuttsituasjoner og ved dødsfall. Det kan for eksempel gjelde fotografier fra ulykkessituasjoner som plutselig blir «virale». Et bilde av en bil som har kollidert vil kunne være identifiserbar for enkelte, og noen blir informert om at en alvorlig ulykke har funnet sted på denne usikkerhetsskapende måten.

Det varierer noe hva fagfolk kaller skadefenomenet.

– Jeg bruker ofte «sjokk og uvirkelighet» for fornemmelsene de som får en slik beskjed kan oppleve. Både kropp og sjel mobiliseres for å møte «faren», i utgangspunktet en konstruktiv mekanisme fra naturens side, for å lagre viktig informasjon. Men det kan altså ha uønskede ettervirkninger ved at situasjonen brenner seg svært fast i minnet.

Man har også funnet at forekomsten av hjerteinfarkt hos etterlatte er sterkt forhøyet i de første 24 timer etter at de har fått beskjed om en nærståendes død. Da er det all grunn til å være varsom med måten budskap formidles på.

– Situasjonen kan gi både slike konkrete kroppslige virkninger, mens andre sliter med det vi kaller posttraumatiske opplevelser i etterkant. De hjemsøkes av plagsomme minner eller fantasier.

Med muligheten til å sende bilder og video ut på nettet på direkten, samtidig som stadig flere ser ut til glemme eller ikke bry seg med skillet mellom det som er privat og det som deles offentlig via nett, er farene for utilsiktede konsekvenser til stede ved nettdeling, mener professoren.

– Mennesker blir også tiltrukket av det som er «spektakulært» eller «intenst» slik som en brann. Og i dag har alle mobilkameraer og nettforbindelse på mobil. Man kan tenke seg selv hvordan det er for familien å se videobilder fra ulykkeshendelser der deres nærmeste er involvert, sier han.

– Formidlingsmuligheten vi har i dag kan gi ekstrabelastninger for både pårørende og sårbare medlemmer av publikum, for eksempel dem som har opplevd tilsvarende ting tidligere.

Les også: Forskning: – Derfor er det så vanskelig å slutte med Facebook

Vær varsom

Dyregrov nevner noen råd om hvordan man bør opptre hvis man får slik informasjon:

  • Varsomhet med hva man deler på nettet i akuttsituasjonen og når noe alvorlig skjer.
  • Hvis det skal deles, forsikre seg at pårørende er informert og har godkjent deling.
  • La etatene som skal ivareta informasjonsformidling sikre at den er riktig.
  • Vær svært bevisst ved filming av andre, og ikke offentliggjøre bilder uten samtykke.

– Noen har svært sterke reaksjoner ved akutthendelser. Jeg synes det var en uting da for eksempel TV 2 viste bilder av ungdommene som kom skrikende i land etter Utøya-massakren, sier Dyregrov.

– Det er i dag en fråtsing i visse makabre detaljer vi ikke behøver. Media driver en aktiv skjerming av publikum for en del sterkt materiale, men dette filteret finnes ikke på nett i like stor grad.

– Hvis man selv som pårørende får et slikt dødsbudskap overlevert på en brå måte, er det noen bestemte ting man kan gjøre eller bør unngå å gjøre?

– Vi vet at begrensing, det å ikke følge konstant med i media, kan beskytte. Kanskje kan man også sette hjernen i sving med andre aktiviteter, slik at ikke minnet fester seg like godt. Ved for eksempel å spille Tetris eller se en film kan man forstyrre lagringen av et visuelt minne, sier Dyregrov.

Når vi har tatt inn sterke synsinntrykk for eksempel, så bruker hjernen det vi kaller kognitive ressurser for å lagre dette minnet. Om hjernen samtidig får visuelle oppgaver som gjør at det ikke er tilstrekkelig med kognitive ressurser til å lagre minnet, så kan de bli mindre plagsomme i ettertid.

– Men dette er ny forskning. Råd om å gjøre som beskrevet over er ikke lett å nå gjennom med til mennesker som står oppe i kanskje sitt livs verste krisesituasjon. Når vi vet mer om dette, kan vi bli bedre på å forebygge plagsomme minner.

Barn gjør faktisk dette spontant, og distraherer seg med dataspill eller fjernsyn like etter de har opplevd sterke situasjoner, forteller Dyregrov, som mener voksne kan også ha nytte av det samme.

Les også:

Dette skjer på internett når du dør

Gjør Facebook mindre masete

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen i topp ti før slalåm i superkombinasjonen13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:42 Super-G-rennet i Bansko snødde bort09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer
Siste nytt
13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen i topp ti før slalåm i superkombinasjonen13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:42SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus