Evig datalagring i 5D-glass

Den universelle erklæringen om menneskers rettigheter er blant dokumentene som er lagret i det nye formatet. Foto: University of Southampton.
Den universelle erklæringen om menneskers rettigheter er blant dokumentene som er lagret i det nye formatet. Foto: University of Southampton.

Kan lagre 360 terrabyte og vare i milliarder av år.

Ti terrabyte kan sammenlignes med informasjonsmengden til hele den trykte samlingen til det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress. Gang det med 36, så har du datamengden det er plass til på den nye lagringsenheten utviklet ved Southampton-universitetet i Storbritannia.

Forskerne ved universitetet har nylig gjort et stort fremskritt i utviklingen av digitale lagringsenheter, som kan overleve i milliarder av år.

Ved hjelp av «nanostrukturert glass» har forskerne ved universitets forskningssenter for Optoelektronikk utviklet en opptaks- og avspillingsprosess for femdimensjonal digital data ved hjelp av laser.

Lagringsenheten tar 360 terrabyte per disk, tåler temperaturer opp mot 1000 grader og har nærmest evig levetid ved romtemperatur.

Les også: Stephen Hawking: – Menneskeheten risikerer selvutslettelse

Eksperimenter

Teknologien ble først demonstrert ved eksperimenter i 2013, da en digital kopi av en tekst på 300 kb for første gang ble lagret i 5D-formatet.

Nå har viktige dokumenter fra menneskehetens historie som Den universelle erklæringen om menneskerettigheter, Newtons Opticks, Magna Carta og Kong James’ Bibel blitt lagret som digitale kopier som kan overleve menneskeheten.

En kopi av menneskerettighetserklæringen på en 5D-brikke ble nylig gitt som gave til UNESCO under en seremoni Mexico.

Dokumentene blir tatt opp ved hjelp av laser, som avgir svært korte og raske pulssignaler med lys. Filen skrives i tre lag med nanostrukturerte prikker på fem mikrometer hver (en million-del av en meter).

Nanostrukturene endrer måten lyset passerer gjennom glass, og kan avleses med en kombinasjon av optisk mikroskop og en polarisator tilsvarende de man finner i polaroide solbriller.

Les også: Oppsiktsvekkende funn kan endre historien om mennesket

– Sikre minnene om vår tid

– Det er spennende å tenke på at vi har skapt teknologi som kan bevare dokumenter og informasjon for fremtidige generasjoner. Denne teknologien kan sikre de siste bevisene for vår sivilisasjon, at alt vi har lært ikke vil bli glemt.

Forskningen vil bli presentert onsdag ved SPIE Photonics West-konferansen i San Francisco.

Forskergruppen leter nå etter partnere i industrien for å videreutvikle og gjøre den banebrytende teknologien kommersielt tilgjengelig.

Les også: Attenborough: – Mennesket er en pest på jorden

Kilder: Future is tech ( https://futuristech.info/posts/eternal-data-archiving-with-5d-nanostructured-glass-holds-360-tb-and-could-last-for-billions-of-years ) og University of Southampton (http://www.orc.soton.ac.uk/962.html).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus