Har 140.000 norske brukere:

Forbrukerrådet med hardt skyts mot dating-app

Pressefoto fra Happn.
Pressefoto fra Happn.

«Happn holder ikke løftet om å holde brukerdata for seg selv», skriver Forbrukerrådet i en pressemelding. Selskapet avviser kritikken overfor ABC Nyheter.

En gjennomgang fra Forbrukerrådet viser avvik mellom brukervilkårene og hva som faktisk skjer når du benytter appen, skriver interesseorganisasjonen i en pressemelding tirsdag.

Happn markedsfører seg som «100 prosent trygg og konfidensiell», og lover å ikke dele data eller brukernes identitet med andre parter.

– Fører brukere bak lyset

Dessverre lever ikke appen opp til disse garantiene, ifølge Forbrukerrådets undersøkelser. En teknisk gjennomgang SINTEF har gjort på oppdrag av Forbrukerrådet, viser at sentrale brukerdata deles hyppig med det amerikanske sporings- og markedsføringsfirmaet UpSight.

Informasjon fra din Facebook-konto, som navn, alder, arbeidsplass og kjønn deles også når du bruker appen.

– Happn fører brukere bak lyset når de faktisk deler data om egne brukere, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

– Vi mener at dette er et brudd på norsk og europeisk lovgivning. Det er villedende markedsføring å si noe, for så å gjøre noe annet. Vi oppfatter det også som et brudd på personopplysningsloven, sier Finn Myrstad.

Den franske flørte-appen har ifølge NRK 140.000 nordmenn som kunder, og over 10 millioner brukere på verdensbasis.

Den gir beskjed om du befinner deg i nærheten av noen med en profil som matcher din.

Les også: Rangerings-app for mennesker skaper kontrovers

Avviser anklagene

– Vi betaler ikke for Upsight som markedsføringsplattform, men som verktøy til å forstå og analysere bruken av vår app. Denne informasjonen benyttes kun internt. Ingen informasjon om Happn og våre brukere deles med Upsight. Den kan heller ikke nås av andre enn Happn, skriver Happns pressekontakt Juliette Romand i en e-post til ABC Nyheter.

– Hva gjelder opplysningene fra Facebook på profilene stemmer det at Facebook-innloggingen tar brukernes fornavn, alder, kjønn og yrke (om opplyst) for å forhåndsutfylle profilene og gi en bedre brukeropplevelse. Vi ønsker å påpeke at brukernes e-postadresser og fullstendige identitet (inkludert etternavn på Facebook) aldri avsløres. Videre står det våre brukere fritt å etterredigere yrkesinformasjon og profilbilde til enhver tid.

– Våre brukere kan ta det helt med ro: vi tar deres privatliv svært alvorlig og ønsker bare å tilby en best mulig brukeropplevelse med Happn, skriver Romand avslutningsvis.

Les også: Vil ha en app som fjerner alle app-er

Datatilsynet vurderer saken

SINTEFs tekniske test viser videre at Happn ikke sletter alle informasjonskapsler ved avinstallering, noe som gjør at brukerne ikke har mulighet til permanent å fjerne appen og slette informasjonen om seg selv.

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet sier til NRK at han vurderer å se på saken.

– Generelt skal ikke personopplysninger sendes avgårde, analyseres og brukes til andre ting enn det brukerne har lovt sine kunder. Hvis det er tilfellet her er det selvfølgelig en ting som vi vil sjekke nærmere, sier Thon.

Oppdatert med tilsvar fra Happns pressekontakt 2/2 kl 15.55.

Personvernpolicy