10 elektronikk-nyheter fra Vegas-messa

Kongressenteret i Las Vegas som var åsted for CES 2016-messen for forbrukerelektronikk forrige helg.
Kongressenteret i Las Vegas som var åsted for CES 2016-messen for forbrukerelektronikk forrige helg. Foto: David Mcnew / Afp

Her er et glimt av noen av produktene som ble presentert under CES-messa i Las Vegas i år.

Hvert år er Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas åsted for presentasjon av en rekke nyskapende dupeditter. Her har AFP Relaxnews valgt ut ti av de heteste produktene fra årets messe 9. januar.

Fitbit Blaze

Fitbit Blaze. ©Fitbit.
Fitbit Blaze. ©Fitbit.

Fitbit spesialiserer seg på hjelpemidler til treningsøktene. Under messen la de frem sin nyeste smartklokke. Blaze er en stilig modell som skiller seg ut fra selskapets øvrige produkter, og i utseende kan minne noe om en Apple Watch. Fitbit Blaze skal koste omkring 1800 kroner, og sendes ut til butikkene i mars.

Logbar iLi

Den nyetablerte japanske bedriften Logbar presenterte iLi, et oversettelsesverktøy man kan ha på seg. iLi oversetter setninger mellom tre språk, og avleser oversettelsen fra en liten høyttaler. Man leser inn setningen man vil ha oversatt i en mikrofon.

iLi. ©Logbar.
iLi. ©Logbar.

Fungerer uten internettilkobling. Foreløpig virker utstyret kun på engelsk, japansk og kinesisk. Det er planlagt programvare på fransk, thailandsk og koreansk. Det er ennå ikke annonsert når iLi blir tilgjengelig i butikken.

Les også: Logbar beskyldes for seksuell trakassering

LG Signature G6

Den sørkoreanske produsenten LG har vakt noe oppsikt med G6, en 77-tommers TV med OLED-skjerm som er bare 2,57 millimeter tykk. Under messen presenterte LG også en 65-tommers og 55-tommers skjerm. Signature G6 er hos forhandlere i mars.

Les også: Robotene inntar hjemmet ditt

Tech-No-Logic OneCook

Tech-No-Logic OneCook. ©Tech-No-Logic.
Tech-No-Logic OneCook. ©Tech-No-Logic.

Denne prototypen er en slags automatisert privatkokk, som kan lage flere retter med utgangspunkt i ingredienser man legger inn i skuffer, nærmest som blekkpatroner til en printer. Nye oppskrifter kan lastes ned og tilberedes automatisk av roboten ved rett temperatur og koketid.

Les også: Elektroniske dingser under treet

D-Vine

D-Vine er en «vinsmaker» som kan servere et glass vin ved nøyaktig riktig temperatur på få sekunder. Maskinen fungerer som en slags vinens svar på Nespresso, og serverer hvert glass fra en kolbe som passer inn i maskinen. En renseprosess skyller ut rester med vann mellom hvert glass som serveres. D-Vine sendes ut fra januar, og prisen ligger på 4500-6200 kroner avhengig av modellen. Produsenten 10-Vins ble premiert som «Beste nystartede bedrift» ved årets messe.

OhMiBod Lovelife krush

OhMiBod Lovelife. ©Business Wire.
OhMiBod Lovelife. ©Business Wire.

Vibrator-produsenten OhMiBod presenterte Lovelife krush, et redskap som skal hjelpe til å styrke musklene i bekkenbunnen, som kan svekkes under graviditet eller bare som følge av alder. Etter hver øvelse vil sensorer i apparatet sende informasjon til en mobil-app som loggfører dataene. Lovelife krush skal være tilgjengelig i løpet av våren.

Les også: Superraskt nett via LED-pærer kommer stadig nærmere

Panasonic DMP-UB900

Verdens første UHD (Ultra-High Definition) Blu-rayspillere ble offisielt lansert ved årets messe, blant disse Panasonic DMP-UB900. Denne lar seg bruke med dagens Blu-rayplater og DVDer, og har en oppgraderingsfunksjon, selv om film på plater med lavere oppløsning ikke vil ha samme sylskarpe detaljnivå som filmer som faktisk er kodet i UHD. Spilleren UB900 er også «smart», med trådløs nettilkobling og nettleser. Panasonic DMP-UB900 lanseres i Europa i løpet av våren.

Parrot Disco

Parrot Disco. ©Parrot.
Parrot Disco. ©Parrot.

Den franske droneprodusenten Parrot presenterte en ny modell med en minimalistisk, fuglelignende design. Det flyvende apparatet veier bare 700 gram, men bærer likevel med seg en rekke sensorer og et videokamera. Dronen kan nå hastigheter opp mot 80 kilometer i timen. Pris og lanseringstidspunkt er ennå ikke offentliggjort.

Fisher Price Code-A-Pillar

Fisher Price Code-A-Pillar. ©Fisher Price.
Fisher Price Code-A-Pillar. ©Fisher Price.

Fisher Price deltok på CES-messen med en «robot-kålorm», som er ment å lære barn grunnleggende kodespråk fra treårsalderen og oppover. Hvert av det mekaniske insektets åtte ledd kan programmeres til å påvirke leketøyets bevegelser. Når man skrur på larven vil den gå gjennom alle kommandoene, og dermed bevege seg i en bestemt rekkefølge. Barn kan endre denne rekkefølgen ved å stokke om på leddene, og lærer dermed ferdigheter tilsvarende dem som benyttes i mer avansert dataprogrammering. Code-A-Pillar blir tilgjengelig i amerikanske butikker sommeren 2016, med en forventet utsalgspris på kroner 450.

Les også: Svindlere utgir seg for å være fra Microsoft - igjen

Oculus Rift

Oculus Rift. ©Oculus.
Oculus Rift. ©Oculus.

Det er ikke første gang Oculus Rift blir vist frem på en slik messe, men den store nyheten ved CES 2016 er at produktet nå kan forhåndsbestilles i Europa for 699 euro (cirka 6800 kroner). Hjelmen er ment til «virtual reality»-program (for eksempel dataspill), og har to skjermer, en mikrofon og et integrert lydsystem med hodetelefoner som kan tas av. Oculus Rift sendes til kunder i første kvartal.

D-Vine. ©D-Vine.
D-Vine. ©D-Vine.

(Alle prisene er cirkaanslag basert på dollarprisene oppgitt i den opprinnelige artikkelen - red. anm)

Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.


Les også:

Forskning: – Derfor er det så vanskelig å slutte med Facebook

Ny app skal gjøre bosetting av flyktninger lettere

Fire av ti bruker mobil eller nettbrett under middagen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus