Slik handler du trygt på nett

TENK SIKKERHET: Vi handler mye på nett i jula. Da er det viktig å beskytte seg mot nett-trusler.
TENK SIKKERHET: Vi handler mye på nett i jula. Da er det viktig å beskytte seg mot nett-trusler. Foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Man bør alltid tenke sikkerhet når man handler eller surfer på nett. Dette har vi en tendens til å forsømme i jakten på de beste julekjøpene.

Den årlige Norton Cybersecurity Insights-rapporten viser at forbrukere verden over nå er mer bekymret for å bli ranet på nett enn å bli ranet på gaten.

På tross av dette fant studien fra 23. november at få av forbrukernes sikkerhetstiltak var tilfredsstillende for å beskytte seg mot virus, phishing eller malware-angrep.

Les også: Databrukere må være på vakt mot dataangrep

I løpet av de siste ukene har blant annet Amazon oppdaget mistenkelig nettaktivitet, og det har vært datainnbrudd hos Hilton-gruppen. Også leketøyprodusenten Vtech har blitt offer for hacking, noe som har ført til at kundepassord og kundeinformasjon har kommet på avveie.

Så hvordan kan du sikre deg mot falske nettsider og handler, eller i det minste begrense skadeomfanget når et pålitelig selskap blir angrepet?

Bruk forskjellige passord

Det mest åpenbare sikkerhetstiltaket er å forsikre deg om at du benytter et unikt passord for å beskytte alle de ulike nettkontoene. Forståelig nok er det mange som bruker de samme passordene flere ganger, men hvis én side blir hacket og informasjon kommer på avveie, tar det ikke lang tid før de samme kriminelle klarer å få tilgang til andre kontoer som er beskyttet av den samme kombinasjonen av epostadresse og passord.

Dette kan være mye arbeid – den gjennomsnittlige forbrukeren har nå over 25 ulike nettkontoer som omhandler alt fra butikker til sosiale nettverk. Likevel bør du i det aller minste forsikre deg om at innloggingsinformasjonen på banktjenester ikke blir brukt noen andre steder i nettlivet ditt.

Les også: Slik blir netthandelen trygg

«Plastic is fantastic»

Bruk kredittkort når du handler på nett siden de beskytter deg mot svindel. Hvis du ikke har et kredittkort, bør du vurdere å bruke forhåndsbetalte kort eller tjenester som PayPal for å begrense potensielle finansielle avsløringer når informasjon kommer på avveie.

Hold deg oppdatert

Forsikre deg om at all antivirus-programvare og andre applikasjoner på datamaskinen din (spesielt for nettleseren) er oppdatert til siste versjon, og at alle oppgraderinger er installert.

Les også: – Et ganske alvorlig angrep mot forbrukernes rettigheter

Kjenn nettbutikken

De beste handlene finner du kanskje på små, spesialiserte nettbutikker, men den største sikkerhetsbeskyttelsen blir som regel tilbydt av de største og mest velkjente nettbutikkene. På sider som Prisjakt kan du se omtaler om nettbutikker fra andre forbrukere.

Pålitelighet, klarhet og muligheten til å snakke med noen hvis noe skjærer seg er viktigere enn å få tak i en Star Wars-figur til en utrolig pris.

Les også: Svindel på netthandel mer enn doblet

Ikke la deg lure

Phishing-svindler pågår hele året, men vi har en tendens til å være mer utsatte i julehøytiden. Dette gjelder spesielt hvis den overbevisende e-posten ser ut til å omhandle en levering eller et bestillingsnummer. Forsikre deg om at det er en autentisk epostadresse ved å gå til selskapets nettside ved hjelp av et Google-søk, eller ved å skrive inn selskapets nettadresse, fremfor å klikke på en link du finner i e-posten.

Les også: Ukehandel fra sofaen? Vi sjekket prisene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus