Meny

Slik kan sosiale medier redde liv i krisesituasjoner

<p>Sosiale medier får en stadig viktigere rolle i krisesituasjoner. Under forrige ukes terrorangrep i Paris etterlyste franskmenn sine kjære på sosiale medier.</p>
Sosiale medier får en stadig viktigere rolle i krisesituasjoner. Under forrige ukes terrorangrep i Paris etterlyste franskmenn sine kjære på sosiale medier. Foto: Christian Hartmann / Reuters

– Sosiale medier er et uhyre viktige verktøy for å skaffe informasjon og oversikt i en krise, sier forsker. Slik bør du opptre på sosiale medier i krisesituasjoner.

Under terrorangrepene i Paris forrige uke tok franskmenn til sosiale medier for å finne ut om venner og familier var trygge etter angrepene.

I dagens samfunn hvor alle har mulighet til å publisere informasjon ut til et stort publikum, fører dette til at sosiale medier er ute med informasjon tidligere enn tradisjonelle medier i de fleste krisesituasjoner.

– Det som er spesielt bra med sosiale medier i slike krisesituasjoner er at det kan brukes for å få oversikt over situasjonen i ulike faser av angrepet, dels fordi det er mange personer tilstede som er berørt og som er knyttet sammen via sosiale medier, sier Arne Krokan, professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU til ABC Nyheter.

Arne Krokan er professor i sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Foto: PRIVAT
Arne Krokan er professor i sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Foto: PRIVAT

Bakgrunn: Franskmenn etterlyste sine kjære på sosiale medier

– Fortell hva som skjer til dine nærmeste

– Sosiale medier er uhyre viktige verktøy for å skaffe informasjon og oversikt i krise. Da mangler man ofte nødvendig informasjon og sosiale medier kan hjelpe til å skaffe et bilde av hva som skjer. Det er derfor det første mange tyr til når en krisesituasjon oppstår, sier forsker og ekspert på sosiale medier i SINTEF, Petter Bae Brandtzæg, til ABC Nyheter.

De som er midt oppe i krisen mener Bae Brandtzæg gjør lurt i å fortelle sine nærmeste raskest mulig om hva som skjer. Legger man ut informasjon vil det også være mulig for politi og etterretning å spre informasjon fra øyenvitner, og vite hvordan de skal handle.

– Men først av alt så bør man jo komme seg i sikkerhet og kontakte et beredskapsteam i nærheten. Facebook er nok ikke det første du tenker på, men gisler brukte jo faktisk Twitter og Facebook til å be om hjelp i Paris. Det gjorde de også på Utøya. Dette kan også hjelpe politiet og andre til å få informasjon som er viktig for dem for å løse opp i og handle riktig i en eventuell gisselsituasjon hvor informasjon er nøkkelen, sier Bae Brantdzæg.

SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg. Foto: Åse Dragland / SINTEF
SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg. Foto: Åse Dragland / SINTEF

De som står rundt situasjonen, mener forskeren bør være kritisk til det man finner da det gjerne er mange rykter, falske videoer og bilder som dukker opp.

Bae Brandtzæg mener det også må stilles krav til tradisjonelle mediers håndtering av sosiale medier i krisesituasjoner.

– Det er typisk at sosiale medier er før vanlige medier med mye informasjon når krisehendelser lignende det i Paris skjer. Dette vil det bli mer av og gjør at tradisjonelle medier må bli flinkere til å komme raskt på banen og hjelpe publikum med å verifisere og sortere det som skjer i sosiale medier og på åstedet, noe NRK til de grader ikke gjorde fredag kveld, sier Bae Brandtzæg og viser til kritikken som har kommet mot almennkringkasteren i etterkant av dekningen 13. november, hvor flere politikere har krevd forklaring.

Mens TV2 gikk direkte inn i hendelsene på nyhetskanalen 22:30, startet NRKs direktesending i kveldsnytt 23:10 og ble avbrutt av dansk krim før ekstrasendingen startet 00:20, ifølge Dagbladet.

At medier er senere ute enn sosiale medier, har likevel sin naturlige forklaring gjennom pressens etiske krav til å undersøke kildene og verifisere informasjon. At pressen til enhver tid ikke er der akkurat i det hendelsen oppstår, er også ikke noe man kan vente seg.

Les også: Falsk informasjon florerer på sosiale medier etter Paris-terroren

– Bruk hashtag

En amerikansk studie

av myndigheters bruk av sosiale medier viser at Twitter-meldinger blir oftere delt hvis de har en felles hashtag som knytter dem til den spesielle situasjonen.I tillegg ble hadde de mest delte meldingene til felles at de konkret fortalte hva folk burde gjøre, og ofte var de i store bokstaver.

Alf Tore Meling, analytiker og rådgiver i analyse- og rådgivningsselskapet I all offentlighet, sier innbyggerne spiller en viktig rolle i krisesituasjoner.

– Innbyggerne er flinke til å videreformidle informasjon kommunene publiserer. Dette skjer typisk ved at innbyggerne deler kommunens Facebook-meldinger, med sine egne Facebook-kontoer. Vi ser også at innbyggerne melder inn viktig informasjon, for eksempel hvis de ser flammer, sier Meling.

Rådgiveren mener viktig og riktig informasjon fra myndighetene har stor betydning for å få kontroll over situasjonen.

– Terroristenes logikk innebærer å skape frykt, usikkerhet og polarisering. Ved at beredskapsmyndighetene og kommune-Norge raskt når ut med korrekt og oppdatert informasjon, både i tradisjonelle og sosiale medier, oppnås utelukkende positive effekter som vil motarbeide terroristenes destruktive mål. Dette forutsetter naturligvis at en vet hva en gjør – og at en også vet hvilken informasjon en ikke skal gå ut med.

Les også: Sterke bilder fra terrorangrep spres på sosiale medier

«Trygghetssjekkfunksjon»

Under fredagens terrorangrep i Paris hadde Facebook en funksjon som mennesker i Paris kunne aktivere slik at vennene på Facebook vil varsel om at de var i sikkerhet.

– Det er mange som lurer på hva som skjer med kjente og bekjente som er på ferie eller reise i et område det er terror eller ulykker av ymse slag. Derfor er kan en slik funksjon være god. Sosiale medier er også gjerne det første man tyr til når det er kriser av den typen vi så i Paris, men det fordrer jo at folk kan bruke trygghetsjekken, sier Bae Brandtzæg i SINTEF.

Under terrorangrepene i Paris 13. november aktiverte Facebook en «trygghetsfunksjon» for mennesker i Paris. Foto: Laurie Dieffembacq / Zuma Press
Under terrorangrepene i Paris 13. november aktiverte Facebook en «trygghetsfunksjon» for mennesker i Paris. Foto: Laurie Dieffembacq / Zuma Press

Men SINET-forskeren ser ikke bare fordeler ved trygghetssjekkfunksjonen på Facebook.

– Ulempen er at det kan spre frykt og uro dersom man ikke er markert som trygg. Men det skal legges til at andre kan merke deg som trygg dersom de er en del av nettverket ditt. Så dersom jeg har fått en sms fra min søster som ikke har nettforbindelse i et kriseområde og jeg vet at hun er trygg – kan jeg markere henne som trygg på Facebook.

Les også: USA finner IS-bombemål på sosiale medier

Etterlyser «panikk-knapp»

– Det er jo opplagt at særlig Facebook er godt egnet for å gi slik informasjon, blant annet fordi en byr på en-til-mange-kommunikasjon, noe som er litt mer kronglete med sms. I det siste tilfellet kan det være lett å utelate noen som er bekymret og kanskje skulle hatt beskjed, sier Krokan.

Krokan hos NTNU etterlyser også en panikk-knapp.

– En knapp som satte på bilde og lyd på telefonen og sendte direkte til en virtuell sentral. På den måten kan faktisk omtrent alle telefoner som er på samme fysiske sted involveres i rapporteringen fordi telenettverkene vet ganske nøyaktig hvor vi befinner oss. Dermed kan en utnytte «the wisdom of crowds» til å få oversikt over situasjonen for å lage en strategi for å gripe inn i den.

Men faren for uriktig informasjon og dårlig verifikasjon er også til stede.

Les også: Anonymous angriper IS i sosiale medier

Verifikasjon helt avgjørende

I takt med at flere og flere er på sosiale medier, øker også omfanget av informasjon under krisesituasjoner. Derfor blir også verifikasjonen av opplysningene viktigere og viktigere, alt er langt i fra sant.

– Journalister har per i dag liten erfaring med å verifisere bilder og video og mye av dette kan spres og brukes feilaktig for å dokumentere noe som ikke skjer. Det er typisk mange rykter også på sosiale medier ved slike kriser, sier SINTEF-forskeren.Brandtzæg etterlyser at store medier må komme raskere på banen og undersøke informasjonen tidligere enn hva som skjedde forrige fredag.– Terrorister bruker sosiale medier aktivt. De sprer frykt også ved hendelser som dette. Verifisering av innhold på sosiale medier er derfor uhyre viktig.

Under terrorangrepene 22.juli kom meldingene på sosiale medier tolv minutter før de første nyhetene på norske medier.

Les også: Regjeringen lanserer ny asylkampanje på sosiale medier

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris
Siste nytt
21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus