Meny

Førsteinntrykk: iPad Pro

Slik er nye iPad Pro

iPAD PRO: Apples nye nettbrett på 12,9 tommer er nå tilgjengelig. Her er våre førsteinntrykk.

Her er våre førsteinntrykk av Apples største, raskeste og dyreste nettbrett, iPad Pro.

Det er nå to måneder siden Apple lanserte iPad Pro, og nå er den i salg i norske butikker. Vi har så smått tatt vårt testeksemplar i bruk, og kan nå dele de første inntrykkene.

iPad Pro er kort og godt en gigantisk iPad. Skjermen er på 12,9 tommer, og var det ikke for den hvite kanten rundt vårt eksemplar, kunne den ha sett ut som om den var revet av en 13-tommers Macbook Pro.

Stor og tung

Den første reaksjonen var at den er enorm. Størrelsen og vekten, som bikker 700 gram, plasserer den nærmest i klassen for de letteste bærbare PC-ene snarere enn i nettbrett-klassen.

Dette er ikke brettet du diskret legger opp på fanget på buss, bane eller tog, eller brettet du ligger og leser på mens du holder det med en hånd. Dette nettbrettet tiltrekker seg oppmerksomhet, og du er nesten nødt til å holde det med to hender eller legge det på noe mens du bruker det.

Vekten kjennes godt, men for deg som hadde første generasjon iPad er det verdt å nevne at den veide omtrent det samme.

Vi var først ganske skeptiske til den størrelsen, men bare etter en kvelds intensiv bruk kjennes det overraskende naturlig, og langt mer effektivt å bruke til å jobbe med tekst og bilder på enn en vanlig 9,7-tommers iPad.

Skjermens høye oppløsning og høye lysstyrke får bilder til å se utrolig skarpe ut, og om du har en iPhone 6s eller 6s Plus er dette en skjerm som får 4K-videoene dine til å se veldig bra ut (selv om oppløsningen på 2732 x 2048 ikke er helt 4K).

Den kraftige A9x-brikken kan for øvrig håndtere tre 4K-strømmer samtidig når du redigerer i iMovie - iPhone 6s tar bare to.

Den store skjermen er som skapt for splitscreen-funksjonen som ble introdusert i iOS 9. Når du legger iPad Pro på siden og deler skjermen i to, får du nesten to iPad Air ved siden av hverandre på høykant - i hvert fall får du like mange piksler i høyden.

Men iPad Pro er også imponerende til underholdning. Det er nå fire høyttalere, en i hvert hjørne, og systemet holder hele tiden styr på høyre- og venstre-kanalene uansett hvordan du vrir og vender på den.

Bare det å få stereo er et skikkelig løft fra tidligere iPad-modeller, men det er også imponerende hvor fyldig og ren lyd Apple har greid å få ut av dette tynne chassiset.

Les også: Ny app skal gjøre hverdagen enklere for folk med diabetes

SVÆR: iPad Pro virker gigantisk ved siden av en iPad Mini 2 og en Air 2.

Pennen

Man kan ikke snakke om iPad Pro uten å nevne pennen. Apple Pencil følger ikke med, men må kjøpes som ekstrautstyr til 1090 kroner.

Det er en ganske heftig pris, så her må man vurdere nytten ut fra hvilke apper man bruker og hva som eventuelt måtte dukke opp av apper som drar skikkelig nytte av pennen.

Den pares enkelt med iPad-en ved å ta av "korken" og putte den inn i Lightning-kontakten på iPad Pro.

I denne kontakten lades den også, og 15 sekunders lading skal gi deg 30 minutters brukstid, ifølge Apple. En full opplading tar en time. Pennen kan også lades med USB-lader og Lightning-kabel, da med en medfølgende adapter.

Skjermen er ikke trykkfølsom - det er ikke 3D Touch her, slik som på iPhone 6s. All trykkfølsomheten ligger i selve pennen, og i tillegg til trykkforskjeller, registrerer den også vinkelen på pennen mot skjermflaten.

Pennen fungerer meget bra, og nesten helt uten forsinkelse. Apple har forsøkt å utforme pennen slik at den ikke er for glatt mot underlaget, men at den heller ikke skal gli for tregt.

Vår beskrivelse av følelsen er at det kanskje minner om en veldig "glatt" kulepenn, men at det definitivt er følelsen av å skrive på et veldig hardt underlag av glass, hvilket jo skjermen faktisk er.

Det sagt, så føles det ganske naturlig å skrive med den, og vi har allerede testet den på en 4-åring som har gitt sin entusiastiske godkjenning.

Men Apple har ikke tenkt på noen måte å oppbevare den på, noe som er litt irriterende. Ikke engang på tilbehør som tastaturet eller det helt vanlige coveret finnes det noe å feste pennen i. Er du en rotekopp, roter du garantert bort Apple Pencil ganske fort.

Les også: Cecilie ble «mann» på Facebook

BARNEMAT: Barn som liker iPad vil digge iPad Pro.

Ikke tastatur enda

Apple har laget et eget tastatur til iPad Pro, som festes med magneter og en ny tilbehørskontakt som både overfører strøm og data.

Vi fikk prøve dette tastaturet hos Apple, men ikke nok til å få noe særlig annet inntrykk av det enn at det nok krever litt tilvenning.

En norsk versjon av dette tastaturet er overraskende nok ikke tilgjengelig enda, men Apple lover at det kommer. Heller ikke Logitechs iPad Pro-tastatur, Create, er tilgjengelig i butikkhyllene enda.

Mangelen på tastatur er kanskje en strek i regningen for deg som vurderer iPad Pro som en laptop-erstatter.

Merk dog at iPad Pro har et nytt skjermtastatur som mye bedre utnytter den ekstra skjermplassen. Dette nye skjermtastaturet er mye bedre å bruke enn det vanlige, gamle skjermtastaturet - faktisk er mye av denne artikkelen skrevet nettopp på dette skjermtastaturet.

Det vil si, dette tastaturet dukker opp i apper som støtter det. I apper som ikke har fått noen iPad Pro-tilpasning enda, er det et helt vanlig iPad-tastatur du får opp.

Les også: Kvinner lite samfunnsengasjerte på Facebook

Laptop-erstatter?

Pro i iPad Pro indikerer at dette er en iPad for profesjonell bruk, hva man nå legger i det. Mange ser på iPad Pro som Apples forsøk på å konkurrere med Microsofts Surface Pro 4, som nettopp er lansert.

For oss ser den eneste likheten ut til å være størrelsen og pennen, pluss at også iPad Pro får laptop-pris når du putter på tilbehør som penn og tastatur.

iPad Pro er fremdeles en iPad, og den kjører iOS. Surface Pro 4 er en fullverdig datamaskin med enda bedre egenskaper når det kommer til multitasking.

Det sagt så tror vi iPad Pro kan ta over enda flere oppgaver fra laptopen. Potensialet er stort, og det blir spennende å se hvordan utviklerne utnytter mulighetene i nye iPad Pro-vennlige apper.

For som vanlig koker det ned til appene. Vi har prøvd en håndfull apper som er laget med tanke på nettopp iPad Pro, men enn så lenge er ikke utvalget enormt - utviklerne har tross alt ikke hatt tilgang til produktet særlig lenge.

iPad Pro starter på 8990 kroner, men det er for en variant med kun 32 GB lagring.

Vi synes 32 GB er altfor lite, og neste skritt opp er 128 GB, da med en pris på 10490 kroner. En tredje variant med 128 GB og plass for 4G og SIM-kort koster 11990 kroner.

Det er mange penger, men for den som leter etter unnskyldninger for å kjøpe en, er det jo lett å se til iPhone 6s Plus, som koster 10690 i dyreste variant.

Til sammenligning starter iPad Air 2 på 4690, og Microsoft Surface Pro 4 på 9990 kroner. Hos Microsoft er pennen inkludert, men tastaturet ekstrautstyr.

Om vi skal prøve å oppsummere førsteinntrykkene, må vi legge vekt på mulighetene den store, gode, høyoppløste skjermen gir - vi gleder oss til å se flere apper som drar nytte av dette.

Men størrelsen og vekten går ut over bærbarheten. Pennen fungerer virkelig bra, men også her kommer anvendeligheten an på appene. At tastaturet ikke er på plass enda, er en skuffelse, så vi ser ikke helt at iPad Pro er en laptop-erstatter riktig enda. iPad Pro er en drøm å bruke, men prisen gjør nok at den ikke blir noe allemannseie med det aller første.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:31 Trafikkulykke i Oppland – en person fastklemt14:26 Demokratene ber Mueller snarest møte i Kongressen14:25 Demokratene ber Mueller snarest møte i Kongressen14:10 Det brenner i en båt i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile
Siste nytt
14:31NorgeTrafikkulykke i Oppland – en person fastklemt14:26VerdenDemokratene ber Mueller snarest møte i Kongressen14:25PolitikkDemokratene ber Mueller snarest møte i Kongressen14:10NorgeDet brenner i en båt i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus