Førsteinntrykk: iPad Pro

Slik er nye iPad Pro

iPAD PRO: Apples nye nettbrett på 12,9 tommer er nå tilgjengelig. Her er våre førsteinntrykk.
iPAD PRO: Apples nye nettbrett på 12,9 tommer er nå tilgjengelig. Her er våre førsteinntrykk.

Her er våre førsteinntrykk av Apples største, raskeste og dyreste nettbrett, iPad Pro.

Det er nå to måneder siden Apple lanserte iPad Pro, og nå er den i salg i norske butikker. Vi har så smått tatt vårt testeksemplar i bruk, og kan nå dele de første inntrykkene.

iPad Pro er kort og godt en gigantisk iPad. Skjermen er på 12,9 tommer, og var det ikke for den hvite kanten rundt vårt eksemplar, kunne den ha sett ut som om den var revet av en 13-tommers Macbook Pro.

Stor og tung

Den første reaksjonen var at den er enorm. Størrelsen og vekten, som bikker 700 gram, plasserer den nærmest i klassen for de letteste bærbare PC-ene snarere enn i nettbrett-klassen.

Dette er ikke brettet du diskret legger opp på fanget på buss, bane eller tog, eller brettet du ligger og leser på mens du holder det med en hånd. Dette nettbrettet tiltrekker seg oppmerksomhet, og du er nesten nødt til å holde det med to hender eller legge det på noe mens du bruker det.

Vekten kjennes godt, men for deg som hadde første generasjon iPad er det verdt å nevne at den veide omtrent det samme.

Vi var først ganske skeptiske til den størrelsen, men bare etter en kvelds intensiv bruk kjennes det overraskende naturlig, og langt mer effektivt å bruke til å jobbe med tekst og bilder på enn en vanlig 9,7-tommers iPad.

Skjermens høye oppløsning og høye lysstyrke får bilder til å se utrolig skarpe ut, og om du har en iPhone 6s eller 6s Plus er dette en skjerm som får 4K-videoene dine til å se veldig bra ut (selv om oppløsningen på 2732 x 2048 ikke er helt 4K).

Den kraftige A9x-brikken kan for øvrig håndtere tre 4K-strømmer samtidig når du redigerer i iMovie - iPhone 6s tar bare to.

Den store skjermen er som skapt for splitscreen-funksjonen som ble introdusert i iOS 9. Når du legger iPad Pro på siden og deler skjermen i to, får du nesten to iPad Air ved siden av hverandre på høykant - i hvert fall får du like mange piksler i høyden.

Men iPad Pro er også imponerende til underholdning. Det er nå fire høyttalere, en i hvert hjørne, og systemet holder hele tiden styr på høyre- og venstre-kanalene uansett hvordan du vrir og vender på den.

Bare det å få stereo er et skikkelig løft fra tidligere iPad-modeller, men det er også imponerende hvor fyldig og ren lyd Apple har greid å få ut av dette tynne chassiset.

Les også: Ny app skal gjøre hverdagen enklere for folk med diabetes

SVÆR: iPad Pro virker gigantisk ved siden av en iPad Mini 2 og en Air 2.
SVÆR: iPad Pro virker gigantisk ved siden av en iPad Mini 2 og en Air 2.

Pennen

Man kan ikke snakke om iPad Pro uten å nevne pennen. Apple Pencil følger ikke med, men må kjøpes som ekstrautstyr til 1090 kroner.

Det er en ganske heftig pris, så her må man vurdere nytten ut fra hvilke apper man bruker og hva som eventuelt måtte dukke opp av apper som drar skikkelig nytte av pennen.

Den pares enkelt med iPad-en ved å ta av "korken" og putte den inn i Lightning-kontakten på iPad Pro.

I denne kontakten lades den også, og 15 sekunders lading skal gi deg 30 minutters brukstid, ifølge Apple. En full opplading tar en time. Pennen kan også lades med USB-lader og Lightning-kabel, da med en medfølgende adapter.

Skjermen er ikke trykkfølsom - det er ikke 3D Touch her, slik som på iPhone 6s. All trykkfølsomheten ligger i selve pennen, og i tillegg til trykkforskjeller, registrerer den også vinkelen på pennen mot skjermflaten.

Pennen fungerer meget bra, og nesten helt uten forsinkelse. Apple har forsøkt å utforme pennen slik at den ikke er for glatt mot underlaget, men at den heller ikke skal gli for tregt.

Vår beskrivelse av følelsen er at det kanskje minner om en veldig "glatt" kulepenn, men at det definitivt er følelsen av å skrive på et veldig hardt underlag av glass, hvilket jo skjermen faktisk er.

Det sagt, så føles det ganske naturlig å skrive med den, og vi har allerede testet den på en 4-åring som har gitt sin entusiastiske godkjenning.

Men Apple har ikke tenkt på noen måte å oppbevare den på, noe som er litt irriterende. Ikke engang på tilbehør som tastaturet eller det helt vanlige coveret finnes det noe å feste pennen i. Er du en rotekopp, roter du garantert bort Apple Pencil ganske fort.

Les også: Cecilie ble «mann» på Facebook

BARNEMAT: Barn som liker iPad vil digge iPad Pro.
BARNEMAT: Barn som liker iPad vil digge iPad Pro.

Ikke tastatur enda

Apple har laget et eget tastatur til iPad Pro, som festes med magneter og en ny tilbehørskontakt som både overfører strøm og data.

Vi fikk prøve dette tastaturet hos Apple, men ikke nok til å få noe særlig annet inntrykk av det enn at det nok krever litt tilvenning.

En norsk versjon av dette tastaturet er overraskende nok ikke tilgjengelig enda, men Apple lover at det kommer. Heller ikke Logitechs iPad Pro-tastatur, Create, er tilgjengelig i butikkhyllene enda.

Mangelen på tastatur er kanskje en strek i regningen for deg som vurderer iPad Pro som en laptop-erstatter.

Merk dog at iPad Pro har et nytt skjermtastatur som mye bedre utnytter den ekstra skjermplassen. Dette nye skjermtastaturet er mye bedre å bruke enn det vanlige, gamle skjermtastaturet - faktisk er mye av denne artikkelen skrevet nettopp på dette skjermtastaturet.

Det vil si, dette tastaturet dukker opp i apper som støtter det. I apper som ikke har fått noen iPad Pro-tilpasning enda, er det et helt vanlig iPad-tastatur du får opp.

Les også: Kvinner lite samfunnsengasjerte på Facebook

Laptop-erstatter?

Pro i iPad Pro indikerer at dette er en iPad for profesjonell bruk, hva man nå legger i det. Mange ser på iPad Pro som Apples forsøk på å konkurrere med Microsofts Surface Pro 4, som nettopp er lansert.

For oss ser den eneste likheten ut til å være størrelsen og pennen, pluss at også iPad Pro får laptop-pris når du putter på tilbehør som penn og tastatur.

iPad Pro er fremdeles en iPad, og den kjører iOS. Surface Pro 4 er en fullverdig datamaskin med enda bedre egenskaper når det kommer til multitasking.

Det sagt så tror vi iPad Pro kan ta over enda flere oppgaver fra laptopen. Potensialet er stort, og det blir spennende å se hvordan utviklerne utnytter mulighetene i nye iPad Pro-vennlige apper.

For som vanlig koker det ned til appene. Vi har prøvd en håndfull apper som er laget med tanke på nettopp iPad Pro, men enn så lenge er ikke utvalget enormt - utviklerne har tross alt ikke hatt tilgang til produktet særlig lenge.

iPad Pro starter på 8990 kroner, men det er for en variant med kun 32 GB lagring.

Vi synes 32 GB er altfor lite, og neste skritt opp er 128 GB, da med en pris på 10490 kroner. En tredje variant med 128 GB og plass for 4G og SIM-kort koster 11990 kroner.

Det er mange penger, men for den som leter etter unnskyldninger for å kjøpe en, er det jo lett å se til iPhone 6s Plus, som koster 10690 i dyreste variant.

Til sammenligning starter iPad Air 2 på 4690, og Microsoft Surface Pro 4 på 9990 kroner. Hos Microsoft er pennen inkludert, men tastaturet ekstrautstyr.

Om vi skal prøve å oppsummere førsteinntrykkene, må vi legge vekt på mulighetene den store, gode, høyoppløste skjermen gir - vi gleder oss til å se flere apper som drar nytte av dette.

Men størrelsen og vekten går ut over bærbarheten. Pennen fungerer virkelig bra, men også her kommer anvendeligheten an på appene. At tastaturet ikke er på plass enda, er en skuffelse, så vi ser ikke helt at iPad Pro er en laptop-erstatter riktig enda. iPad Pro er en drøm å bruke, men prisen gjør nok at den ikke blir noe allemannseie med det aller første.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil23:54 Sølv til Mons Røisland i X Games22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback
Siste nytt
23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil23:54SportSølv til Mons Røisland i X Games22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus