Førsteinntrykk: iPad Pro

Slik er nye iPad Pro

iPAD PRO: Apples nye nettbrett på 12,9 tommer er nå tilgjengelig. Her er våre førsteinntrykk.
iPAD PRO: Apples nye nettbrett på 12,9 tommer er nå tilgjengelig. Her er våre førsteinntrykk.

Her er våre førsteinntrykk av Apples største, raskeste og dyreste nettbrett, iPad Pro.

Det er nå to måneder siden Apple lanserte iPad Pro, og nå er den i salg i norske butikker. Vi har så smått tatt vårt testeksemplar i bruk, og kan nå dele de første inntrykkene.

iPad Pro er kort og godt en gigantisk iPad. Skjermen er på 12,9 tommer, og var det ikke for den hvite kanten rundt vårt eksemplar, kunne den ha sett ut som om den var revet av en 13-tommers Macbook Pro.

Stor og tung

Den første reaksjonen var at den er enorm. Størrelsen og vekten, som bikker 700 gram, plasserer den nærmest i klassen for de letteste bærbare PC-ene snarere enn i nettbrett-klassen.

Dette er ikke brettet du diskret legger opp på fanget på buss, bane eller tog, eller brettet du ligger og leser på mens du holder det med en hånd. Dette nettbrettet tiltrekker seg oppmerksomhet, og du er nesten nødt til å holde det med to hender eller legge det på noe mens du bruker det.

Vekten kjennes godt, men for deg som hadde første generasjon iPad er det verdt å nevne at den veide omtrent det samme.

Vi var først ganske skeptiske til den størrelsen, men bare etter en kvelds intensiv bruk kjennes det overraskende naturlig, og langt mer effektivt å bruke til å jobbe med tekst og bilder på enn en vanlig 9,7-tommers iPad.

Skjermens høye oppløsning og høye lysstyrke får bilder til å se utrolig skarpe ut, og om du har en iPhone 6s eller 6s Plus er dette en skjerm som får 4K-videoene dine til å se veldig bra ut (selv om oppløsningen på 2732 x 2048 ikke er helt 4K).

Den kraftige A9x-brikken kan for øvrig håndtere tre 4K-strømmer samtidig når du redigerer i iMovie - iPhone 6s tar bare to.

Den store skjermen er som skapt for splitscreen-funksjonen som ble introdusert i iOS 9. Når du legger iPad Pro på siden og deler skjermen i to, får du nesten to iPad Air ved siden av hverandre på høykant - i hvert fall får du like mange piksler i høyden.

Men iPad Pro er også imponerende til underholdning. Det er nå fire høyttalere, en i hvert hjørne, og systemet holder hele tiden styr på høyre- og venstre-kanalene uansett hvordan du vrir og vender på den.

Bare det å få stereo er et skikkelig løft fra tidligere iPad-modeller, men det er også imponerende hvor fyldig og ren lyd Apple har greid å få ut av dette tynne chassiset.

Les også: Ny app skal gjøre hverdagen enklere for folk med diabetes

SVÆR: iPad Pro virker gigantisk ved siden av en iPad Mini 2 og en Air 2.
SVÆR: iPad Pro virker gigantisk ved siden av en iPad Mini 2 og en Air 2.

Pennen

Man kan ikke snakke om iPad Pro uten å nevne pennen. Apple Pencil følger ikke med, men må kjøpes som ekstrautstyr til 1090 kroner.

Det er en ganske heftig pris, så her må man vurdere nytten ut fra hvilke apper man bruker og hva som eventuelt måtte dukke opp av apper som drar skikkelig nytte av pennen.

Den pares enkelt med iPad-en ved å ta av "korken" og putte den inn i Lightning-kontakten på iPad Pro.

I denne kontakten lades den også, og 15 sekunders lading skal gi deg 30 minutters brukstid, ifølge Apple. En full opplading tar en time. Pennen kan også lades med USB-lader og Lightning-kabel, da med en medfølgende adapter.

Skjermen er ikke trykkfølsom - det er ikke 3D Touch her, slik som på iPhone 6s. All trykkfølsomheten ligger i selve pennen, og i tillegg til trykkforskjeller, registrerer den også vinkelen på pennen mot skjermflaten.

Pennen fungerer meget bra, og nesten helt uten forsinkelse. Apple har forsøkt å utforme pennen slik at den ikke er for glatt mot underlaget, men at den heller ikke skal gli for tregt.

Vår beskrivelse av følelsen er at det kanskje minner om en veldig "glatt" kulepenn, men at det definitivt er følelsen av å skrive på et veldig hardt underlag av glass, hvilket jo skjermen faktisk er.

Det sagt, så føles det ganske naturlig å skrive med den, og vi har allerede testet den på en 4-åring som har gitt sin entusiastiske godkjenning.

Men Apple har ikke tenkt på noen måte å oppbevare den på, noe som er litt irriterende. Ikke engang på tilbehør som tastaturet eller det helt vanlige coveret finnes det noe å feste pennen i. Er du en rotekopp, roter du garantert bort Apple Pencil ganske fort.

Les også: Cecilie ble «mann» på Facebook

BARNEMAT: Barn som liker iPad vil digge iPad Pro.
BARNEMAT: Barn som liker iPad vil digge iPad Pro.

Ikke tastatur enda

Apple har laget et eget tastatur til iPad Pro, som festes med magneter og en ny tilbehørskontakt som både overfører strøm og data.

Vi fikk prøve dette tastaturet hos Apple, men ikke nok til å få noe særlig annet inntrykk av det enn at det nok krever litt tilvenning.

En norsk versjon av dette tastaturet er overraskende nok ikke tilgjengelig enda, men Apple lover at det kommer. Heller ikke Logitechs iPad Pro-tastatur, Create, er tilgjengelig i butikkhyllene enda.

Mangelen på tastatur er kanskje en strek i regningen for deg som vurderer iPad Pro som en laptop-erstatter.

Merk dog at iPad Pro har et nytt skjermtastatur som mye bedre utnytter den ekstra skjermplassen. Dette nye skjermtastaturet er mye bedre å bruke enn det vanlige, gamle skjermtastaturet - faktisk er mye av denne artikkelen skrevet nettopp på dette skjermtastaturet.

Det vil si, dette tastaturet dukker opp i apper som støtter det. I apper som ikke har fått noen iPad Pro-tilpasning enda, er det et helt vanlig iPad-tastatur du får opp.

Les også: Kvinner lite samfunnsengasjerte på Facebook

Laptop-erstatter?

Pro i iPad Pro indikerer at dette er en iPad for profesjonell bruk, hva man nå legger i det. Mange ser på iPad Pro som Apples forsøk på å konkurrere med Microsofts Surface Pro 4, som nettopp er lansert.

For oss ser den eneste likheten ut til å være størrelsen og pennen, pluss at også iPad Pro får laptop-pris når du putter på tilbehør som penn og tastatur.

iPad Pro er fremdeles en iPad, og den kjører iOS. Surface Pro 4 er en fullverdig datamaskin med enda bedre egenskaper når det kommer til multitasking.

Det sagt så tror vi iPad Pro kan ta over enda flere oppgaver fra laptopen. Potensialet er stort, og det blir spennende å se hvordan utviklerne utnytter mulighetene i nye iPad Pro-vennlige apper.

For som vanlig koker det ned til appene. Vi har prøvd en håndfull apper som er laget med tanke på nettopp iPad Pro, men enn så lenge er ikke utvalget enormt - utviklerne har tross alt ikke hatt tilgang til produktet særlig lenge.

iPad Pro starter på 8990 kroner, men det er for en variant med kun 32 GB lagring.

Vi synes 32 GB er altfor lite, og neste skritt opp er 128 GB, da med en pris på 10490 kroner. En tredje variant med 128 GB og plass for 4G og SIM-kort koster 11990 kroner.

Det er mange penger, men for den som leter etter unnskyldninger for å kjøpe en, er det jo lett å se til iPhone 6s Plus, som koster 10690 i dyreste variant.

Til sammenligning starter iPad Air 2 på 4690, og Microsoft Surface Pro 4 på 9990 kroner. Hos Microsoft er pennen inkludert, men tastaturet ekstrautstyr.

Om vi skal prøve å oppsummere førsteinntrykkene, må vi legge vekt på mulighetene den store, gode, høyoppløste skjermen gir - vi gleder oss til å se flere apper som drar nytte av dette.

Men størrelsen og vekten går ut over bærbarheten. Pennen fungerer virkelig bra, men også her kommer anvendeligheten an på appene. At tastaturet ikke er på plass enda, er en skuffelse, så vi ser ikke helt at iPad Pro er en laptop-erstatter riktig enda. iPad Pro er en drøm å bruke, men prisen gjør nok at den ikke blir noe allemannseie med det aller første.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:01 Underhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt mandag16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps
Siste nytt
17:01VerdenUnderhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt mandag16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus