Hvor mye data er egentlig en 1GB?

FILMSTRØM: Film konsumerer mye data og streaming av film via tjenester som Netflix, Viaplay eller NRK.no forbruker opp til 1 GB data i løpet av en time. © iStockphoto
FILMSTRØM: Film konsumerer mye data og streaming av film via tjenester som Netflix, Viaplay eller NRK.no forbruker opp til 1 GB data i løpet av en time. © iStockphoto

Hvor lenge holder egentlig 1 GB på mobilen?

Hvor mye data?

Vi har målt dataforbruket som går med til 1 time streaming/bruk.

Netflix: 360 MB

NRK Radio: 65 MB

NRK TV: 1,1 GB

Wimp (normal): 50 MB

Wimp (HiFi): 185 MB

Google Maps: 80 MB (1 time med navigasjon)

YouTube: 610 MB

Nettsider: 485 forsider = 1 GB

NB! Forbruket vil variere basert på hvor god forbindelse du her, hvor rask mobilen din er, om den er på 3G eller 4G-nettet og så videre, så se på tallene over som en pekepinn på hvor mye datatrafikk som brukes.

Har du et vanlig mobilabonnement fra Telenor, NetCom, One Call, Chess eller noen andre, så har du trolig en viss mengde datatrafikk inkludert i abonnementet.

Det kan være alt fra 1 til 25 GB per måned. Men, vet du hva du faktisk kan gjøre for datamengden du betaler for?

Hvor mye data bruker Netflix eller Viaplay mens du ser film på mobilen? Hvor mye data bruker vanlig nettsurfing? Hvor mye data trenger du egentlig?

Jakter du på det billigste mobilabonnementet, bør du nemlig vite hvor mye data du bruker og hvor mye data du egentlig trenger.

1 GB i timen

Det «verste» du kan gjøre om du har et abonnement med lite mobildata er å strømme video fra Netflix, NRK, YouTube eller en annen streamingtjeneste.

Her må du regne med at det går med opp til 1 GB med data per time du streamer.

Streamer du en time via NRK-appen, så har du brukt om datakvoten din om du har 1 GB data inkludert i abonnementet ditt.

Vi målte streaming av video via Netflix, NRK-appen og YouTube. Her varierer resultatene noe. NRK konsumerer mest data. Her målte vi et forbruk på nesten 1,1 GB i løpet av en time. YouTube var litt snillere med 0,65 GB på en time, mens Netflix faktisk ikke brukte mer enn 0,36 GB på en time.

Uansett betyr det at datakvoten din spises raskt opp når du streamer «levende bilder. Trikset, om du ønsker å få mest ut av datakvoten din, er med andre ord å aldri streame video når du ikke er koblet til et trådløst nettverk.

Husk også på dette om du lar små barn bruke mobilen din. De tenker ikke på at noen minutter på NRK Super er nok til at datakvoten din krymper radikalt.

Mengden data som brukes vil når du streamer film vil som regel avhenge av flere ting. Alt fra hvilken tilkobling du har, hvor mye fart som faktisk leveres og abonnementet ditt. Du kan forsøke å «strupe» dataforbruket med å skru av muligheten for 4G i mobilen din, men trolig vil heller ikke 3G redde deg fra at datakvoten din raskt spises opp av filmstreaming.

Lyd er ok

Mens video er den store «synderen», så kan du ganske trygt strømme lyd på mobilen. Bruker du NRK sin utmerkede radio-app bruker du bare 65 MB på en time. Siden det går (cirka) 1000 MB per GB vil du kunne lytte hele 15 timer på radio før du har brukt opp 1 GB.

På Wimp brukte vi cirka 50 MB per time. Det gjør at du kan streame musikk i rundt 20 timer før 1 GB data er oppbrukt.

Er du en HiFi-nerd bør du likevel tenke deg om en gang før du velger å lytte i HiFi-kvalitet når du streamer musikk. Da går nemlig dataforbruket opp fra 50 til 185 MB per time. Det gjør at du kun får ut drøyt 5 timer med lytting før 1 GB data er oppbrukt.

Heldigvis har både Wimp/Tidal, Spotify og andre streamingløsninger et offline-modus som du kan bruke når du er utenfor rekkevidden til et trådløst nettverk.

Pass på GPS-en

Bruker du Google Maps for å navigere fra A til Å må du passe på.

Google Maps bruker ikke mye data, men litt. Vi målte cirka 80 MB på en time. Det betyr at 12,5 timer med navigering i løpet av en måned har forbrukt 1 GB.

Vær også forsiktig med å bruke GPS-apper som laster ned data i utlandet.

485 nettsider = 1 GB

Surfing på nettsider forbruker også litt data, selv om vi snakker om relativt små mengder. For eksempel «veier» forsiden til VG.no 1,3 MB (Safari/iPhone). Skrur vi på annonseblokkering går datamengden ned til 0,8 MB. Datamengden vil trolig gå litt ned ved gjentatte besøk, siden mobilen lagrer noen filer lokalt dersom den aktuelle siden er lastet tidligere.

Vi gjorde en test som viser at du kan laste ned 485 nettsider (forsider) før dataforbruket nå 1 GB. Det betyr at du lese cirka 16 nettsaker hver dag før du har forbrukt 1 GB i løpet av en måned.

Du kan øke dette betraktelig ved å bruke en nettleser som forbruker lite data, som Opera og andre som har egne «mobilinnstillinger», der bilder og annet «tungt» innhold komprimeres eller holdes tilbake.

Hva må du gjøre?

Det er upraktisk å skru helt av mobildata, selv om det er det du bør gjøre på barnas mobil og på din egen om du overhodet ikke ønsker å bruke data på mobilen.

Konsekvensene av det er at du for eksempel ikke får brukt iMessage på iPhone når du ikke er koblet til et trådløst nett og du vil oppleve at meldingene dine ikke blir sendt og at du til stadighet må sende meldinger på nytt som SMS.

Du vil også oppleve at MMS-er ikke blir sendt.

Den smarte måten å håndtere mobildata på er å bestemme nøyaktig hva som skal få bruke data.

Mobildata på iPhone

På iPhone gjør du det under Innstillinger -> MobilData og skroll ned til seksjonen «Bruk mobildata for:». Her må du gå gjennom app for app og skru av muligheten for å bruke mobildata.

På den måten kan du bestemme nøyaktig hvilke apper som skal få lov til å bruke mobildata. Dessverre kan du ikke sette noe sperre på hvor mye data disse appene kan bruke.

Dersom du i tillegg skroller helt nederst på denne siden, så kan du nullstille statistikken slik at du kan se hvor mye data du faktisk bruker. På den måten kan du følge med om du har brukt om datakvoten din.

Android har sperre

På Android har du ikke samme enkle av/på-funksjon for om en app skal bruke data, men du kan på en mye enklere måte sette en totalbegrensning på databruken.

Gå til Innstillinger -> Databruk. Skru på «Angi datagrense for mobil» og velg en grense for månedlig databruk. Denne grensen bør være på eller under datamengden du har inkludert i ditt abonnement.

I samme meny kan du også gå gjennom alle appene som bruker data, men her kan du kun begrense bruken av bakgrunnsdata når du er på mobile nettverk.

Bruker du appen aktivt, så vil du bruke data om du kun er på et mobilt nettverk. Ulempen med denne løsningen er at du må følge litt med, slik at du plutselig går tom for data.

Fordelen med måten Android har løst dette på, er at du aldri vil oppleve å få en ekstraregning på grunn av overforbruk av data.

Les også:

Lekker design-mobil

Apple Watch mangler killer-funksjonen

5 grunner til at du ikke bør kjøpe iPhone 6s PlusMOBILDATA: På Android (til venstre9) kan du sette en grense for hvor mye datatrafikk mobilen skal få bruke. På iOS (høyre) kan du kun styre hvilke apper som skal få bruke data - ikke hvor mye de får bruke. © Skjermbilde
MOBILDATA: På Android (til venstre9) kan du sette en grense for hvor mye datatrafikk mobilen skal få bruke. På iOS (høyre) kan du kun styre hvilke apper som skal få bruke data - ikke hvor mye de får bruke. © Skjermbilde

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus