Verdens diabetesdag 2015:

Ny app skal gjøre hverdagen enklere for folk med diabetes

ENKLERE HVERDAG: Folk med diabetes som behandles med insulin, må hele tiden gjøre beregninger for å sette riktig dose av medisinen. En ny app skal gjøre dette mye enklere. Skjermdump: Appen Karbo&insulin+
ENKLERE HVERDAG: Folk med diabetes som behandles med insulin, må hele tiden gjøre beregninger for å sette riktig dose av medisinen. En ny app skal gjøre dette mye enklere. Skjermdump: Appen Karbo&insulin+

Diabetikere må hele tiden beregne hvor mye insulin de skal sette, basert på hva de spiser. – Det er utfordrende, men vil bli lettere med en ny app, sier overlege Knut Dahl-Jørgensen.

Diabetes i Norge:

Cirka 350.000 nordmenn har Diabetes type 2. Av disse regner vi med at nærmere halvparten har diabetes uten selv å vite om det. Antall nordmenn med diabetes type 2 er firedoblet de siste 50 år. Hvert år får anslagsvis 6000–7000 nordmenn diagnosen. Mange personer (ca. 70 prosent) med diabetes type 2 trenger blodsukkersenkende tabletter eller insulin i tillegg.

Cirka 28.000 nordmenn har Diabetes type 1 og må ha insulintilførsel i form av injeksjoner daglig. Rundt 600 nordmenn får diagnosen diabetes type 1 hvert år og Norge er på verdenstoppen når det gjelder barnediabetes. Cirka 350 barn under 15 år får diagnosen diabetes type 1 i Norge hvert år. De siste 30 årene er antall barn som får diabetes
fordoblet i Norge.
For de som bruker blodskukkersenkende legemidler, enten i form av insulin eller tabletter, er det et daglig puslespill å beregne medisinbehovet sitt i forhold til hvor mye karbohydrater det er i maten de spiser.

Kilde: Norsk Diabetikersenter

Appen «Karbo&insulin+» vil være tilgjengelig for Android-telefoner i Google Play fra lørdag 14. november, mens iPhone/iOS-versjonen vil være tilgjengelig tidlig neste uke, opplyser Yvonne Lunder Sohlberg. Appen «Karbo&insulin» som er forgjengeren, er tilgjengelig for både Android og iOS-telefoner.

Hvor mye karbohydrater er det i en brødskive? I to vaffelhjerter? En spiseskje syltetøy? Et glass juice? Hvor mye blir det til sammen i måltidet? Slike beregninger er en del av hverdagen til folk med diabetes, fordi de må tilpasse mengden medisiner til hvor mye karbohydrater de får i seg, for å sørge for riktig regulering av blodsukkeret. Nå skal hverdagen bli enklere ved hjelp av appen Karbo&insulin+ som lanseres lørdag, på Verdens diabetesdag, av Norsk Diabetikersenter.

Appen er spesielt nyttig for dem med diabetes type 1, men vil også være nyttig for dem som har diabetes type 2, som behandles med insulin, forklarer professor Knut Dahl-Jørgensen, som er overlege ved Oslo universitetssykehus, professor ved Universitetet i Oslo og medisinsk ansvarlig ved Norsk Diabetikersenter.

– De som har diabetes type 1 må dosere insulin i forhold til hvor mye de spiser. Om de spiser mye karbohydrater, må de ta mer insulin, og mindre karbohydrater krever mindre insulin. I tillegg må de ta hensyn til om de er fysisk aktive, også da setter de mindre insulin. Det å finne riktig dose er vanskelig, sier Dahl-Jørgensen til ABC Nyheter.

Han forklarer at folk med diabetes læres opp til hvor mye insulin de trenger per ti gram karbohydrater.

– Da må de også vite hvor mye karbohydrater det er i maten. Så vi lærer dem til å vurdere mengden karbohydrater ved hjelp av denne appen. Der er det bilder av forskjellig type mat og hva som tilsvarer ti gram karbohydrater. Det er også en ganske utfyllende tabell med de mest brukte matvarene, og hvor mye karbohydrater de inneholder. På den måten kan de, når de vet hvor mye de skal spise, finne ut hvor mange gram karbohydrater måltidet inneholder og beregne insulindosen sin ut fra det. Det er hele hemmeligheten, sier overlegen.

Brosjyren om karbohydrater i ulike matvarer, som er utgangspunktet for appen, ble laget for cirka 15 år siden, forklarer Dahl-Jørgensen. Den er trykket opp i 65.000 eksemplarer i Norge, og brukes også i Sverige.

– Nå går folk med smarttelefon og appen er med sin søkefunksjon og annen funksjonalitet raskere og mer effektiv å bruke enn brosjyren, sier han.

Les også: – Stamcelle-gjennombrudd gir håp om diabeteskur

– Taco er en utfordring

– Jeg fikk selv diabetes for drøyt fem år siden. Da jeg var hos legen og fikk heftet tenkte jeg «Må jeg virkelig gå rundt med dette, kan jeg ikke bare få dette på mobilen min?», forteller Yvonne Lunde Sohlberg til ABC Nyheter.

Hun har jobbet med appen som prosjektleder og rådgiver i IT-bedriften Webestep, som har samarbeidet med Diabetikersenteret om utviklingen.

Under en kontroll på senteret nevnte Sohlberg ideen og det viste seg at de hadde tenkt på det samme.

Den første versjonen av appen var en kopi av brosjyren, men den nye appen som lanseres lørdag, har mye mer nyttig funksjonalitet, forklarer hun.

Appen kan brukes til å beregne antall karbohydrater i en matvare og sette samme måltider basert på matvarer fra tabellen. Man kan ta bilde av et måltid og legge til tilleggskarbohydrater hvis man spiser noe som ikke finnes i tabellen.

– Tidligere var man nødt til å gjøre beregninger i hodet, ved hjelp av heftet, av hvor mye karbohydrater man fikk i seg. Nå kan man ved hjelp av den nye appen gjøre mer nøyaktige beregninger, som man også kan benytte seg av neste gang man skal spise et tilsvarende måltid, forklarer hun.

Sohlberg forteller at taco er et eksempel på noe det er veldig utfordrende å beregne karbohydrater i.

– Du har alt fra lomper og skjell til saus, mais og forskjellige ting du putter i dem. Man får gjerne ganske høyt blodsukker etter å ha spist et tacomåltid, uten helt å vite hvor karbohydratene kommer fra.

– Da kan man i appen lage sitt favorittmåltid hvor man legger til matvarer og får forslag til antall karbohydrater. Så kan du legge inn kommentarer om hvor mye du har medisinert deg og hva du har lagt til i tillegg, og måle to timer senere om du har tatt for mye eller for lite insulin. Du kan også legge inn en kommentar om beregningen av karbohydrater var god eller om man bør beregne mer neste gang, forklarer Sohlberg.

Og har man noen faste måltider, for eksempel en bolle med korn til frokost, kan man gjøre beregningen nøye en gang og så lagre informasjonen i appen.

– Min bolle med korn inneholder omtrent like mye hver morgen, da har jeg gjort en nøyaktig beregning i stedet for å gjette, som jeg kan bruke på nytt og på nytt.

– Eller for eksempel mormors sjokoladekake. Du undersøker nøye hva den inneholder en gang og beregner karbohydratinnhold, så vet du neste familiemiddag at den har du undersøkt og informasjonen kan du finne i din erfaringsbase i appen, forklarer Sohlberg.

Les også: Millas usynlige sykdom

– Spesielt nyttig for barn og unge

Sohlberg som selv kommer til å benytte seg av appen i hverdagen, ser for seg at den vil være ekstra nyttig for barn med diabetes og deres pårørende.

– Dette med karbohydratberegning spesielt utfordrende for dem. Appen vil også være til hjelp for dem som jobber på skoler og barnehager, som skal hjelpe barna med å dosere insulin riktig, sier Sohlberg.

Foreldre kan for eksempel ta bilde av lunsjen, og skrive at det inneholder x antall karbohydrater og vi vil at barnet vårt skal ha denne dosen insulin per måltid, forklarer hun.

– Slik kan den brukes hvis barna har tilgang på mobil.

Kosthold er et av temaene for diabetesdagen i Norge lørdag. Diabetesforbundet er glade for at den nye appen nå blir tilgjengelig.

– Vi synes det er veldig bra at denne appen lanseres i oppdatert versjon. Det er etterspurt særlig blant barn og unge. Mange driver med karbohydratberegning, det er viktig i for å holde balansen i blodsukkeret, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, til ABC Nyheter.

Appen «Karbo&insulin+» vil være tilgjengelig for Android-telefoner i Google Play fra lørdag 14. november, mens iPhone/iOS-versjonen vil være tilgjengelig tidlig neste uke, opplyser Yvonne Lunder Sohlberg. Appen «Karbo&insulin» som er forgjengeren, er tilgjengelig for både Android og iOS-telefoner.

Les også: Gir opptil 40 ganger større sannsynlighet for å utvikle diabetes type 2

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Erdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé
Siste nytt
13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenErdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus