Meny

Verdens diabetesdag 2015:

Ny app skal gjøre hverdagen enklere for folk med diabetes

ENKLERE HVERDAG: Folk med diabetes som behandles med insulin, må hele tiden gjøre beregninger for å sette riktig dose av medisinen. En ny app skal gjøre dette mye enklere. Skjermdump: Appen Karbo&insulin+

Diabetikere må hele tiden beregne hvor mye insulin de skal sette, basert på hva de spiser. – Det er utfordrende, men vil bli lettere med en ny app, sier overlege Knut Dahl-Jørgensen.

Diabetes i Norge:

Cirka 350.000 nordmenn har Diabetes type 2. Av disse regner vi med at nærmere halvparten har diabetes uten selv å vite om det. Antall nordmenn med diabetes type 2 er firedoblet de siste 50 år. Hvert år får anslagsvis 6000–7000 nordmenn diagnosen. Mange personer (ca. 70 prosent) med diabetes type 2 trenger blodsukkersenkende tabletter eller insulin i tillegg.

Cirka 28.000 nordmenn har Diabetes type 1 og må ha insulintilførsel i form av injeksjoner daglig. Rundt 600 nordmenn får diagnosen diabetes type 1 hvert år og Norge er på verdenstoppen når det gjelder barnediabetes. Cirka 350 barn under 15 år får diagnosen diabetes type 1 i Norge hvert år. De siste 30 årene er antall barn som får diabetes
fordoblet i Norge.
For de som bruker blodskukkersenkende legemidler, enten i form av insulin eller tabletter, er det et daglig puslespill å beregne medisinbehovet sitt i forhold til hvor mye karbohydrater det er i maten de spiser.

Kilde: Norsk Diabetikersenter

Appen «Karbo&insulin+» vil være tilgjengelig for Android-telefoner i Google Play fra lørdag 14. november, mens iPhone/iOS-versjonen vil være tilgjengelig tidlig neste uke, opplyser Yvonne Lunder Sohlberg. Appen «Karbo&insulin» som er forgjengeren, er tilgjengelig for både Android og iOS-telefoner.

Hvor mye karbohydrater er det i en brødskive? I to vaffelhjerter? En spiseskje syltetøy? Et glass juice? Hvor mye blir det til sammen i måltidet? Slike beregninger er en del av hverdagen til folk med diabetes, fordi de må tilpasse mengden medisiner til hvor mye karbohydrater de får i seg, for å sørge for riktig regulering av blodsukkeret. Nå skal hverdagen bli enklere ved hjelp av appen Karbo&insulin+ som lanseres lørdag, på Verdens diabetesdag, av Norsk Diabetikersenter.

Appen er spesielt nyttig for dem med diabetes type 1, men vil også være nyttig for dem som har diabetes type 2, som behandles med insulin, forklarer professor Knut Dahl-Jørgensen, som er overlege ved Oslo universitetssykehus, professor ved Universitetet i Oslo og medisinsk ansvarlig ved Norsk Diabetikersenter.

– De som har diabetes type 1 må dosere insulin i forhold til hvor mye de spiser. Om de spiser mye karbohydrater, må de ta mer insulin, og mindre karbohydrater krever mindre insulin. I tillegg må de ta hensyn til om de er fysisk aktive, også da setter de mindre insulin. Det å finne riktig dose er vanskelig, sier Dahl-Jørgensen til ABC Nyheter.

Han forklarer at folk med diabetes læres opp til hvor mye insulin de trenger per ti gram karbohydrater.

– Da må de også vite hvor mye karbohydrater det er i maten. Så vi lærer dem til å vurdere mengden karbohydrater ved hjelp av denne appen. Der er det bilder av forskjellig type mat og hva som tilsvarer ti gram karbohydrater. Det er også en ganske utfyllende tabell med de mest brukte matvarene, og hvor mye karbohydrater de inneholder. På den måten kan de, når de vet hvor mye de skal spise, finne ut hvor mange gram karbohydrater måltidet inneholder og beregne insulindosen sin ut fra det. Det er hele hemmeligheten, sier overlegen.

Brosjyren om karbohydrater i ulike matvarer, som er utgangspunktet for appen, ble laget for cirka 15 år siden, forklarer Dahl-Jørgensen. Den er trykket opp i 65.000 eksemplarer i Norge, og brukes også i Sverige.

– Nå går folk med smarttelefon og appen er med sin søkefunksjon og annen funksjonalitet raskere og mer effektiv å bruke enn brosjyren, sier han.

Les også: – Stamcelle-gjennombrudd gir håp om diabeteskur

– Taco er en utfordring

– Jeg fikk selv diabetes for drøyt fem år siden. Da jeg var hos legen og fikk heftet tenkte jeg «Må jeg virkelig gå rundt med dette, kan jeg ikke bare få dette på mobilen min?», forteller Yvonne Lunde Sohlberg til ABC Nyheter.

Hun har jobbet med appen som prosjektleder og rådgiver i IT-bedriften Webestep, som har samarbeidet med Diabetikersenteret om utviklingen.

Under en kontroll på senteret nevnte Sohlberg ideen og det viste seg at de hadde tenkt på det samme.

Den første versjonen av appen var en kopi av brosjyren, men den nye appen som lanseres lørdag, har mye mer nyttig funksjonalitet, forklarer hun.

Appen kan brukes til å beregne antall karbohydrater i en matvare og sette samme måltider basert på matvarer fra tabellen. Man kan ta bilde av et måltid og legge til tilleggskarbohydrater hvis man spiser noe som ikke finnes i tabellen.

– Tidligere var man nødt til å gjøre beregninger i hodet, ved hjelp av heftet, av hvor mye karbohydrater man fikk i seg. Nå kan man ved hjelp av den nye appen gjøre mer nøyaktige beregninger, som man også kan benytte seg av neste gang man skal spise et tilsvarende måltid, forklarer hun.

Sohlberg forteller at taco er et eksempel på noe det er veldig utfordrende å beregne karbohydrater i.

– Du har alt fra lomper og skjell til saus, mais og forskjellige ting du putter i dem. Man får gjerne ganske høyt blodsukker etter å ha spist et tacomåltid, uten helt å vite hvor karbohydratene kommer fra.

– Da kan man i appen lage sitt favorittmåltid hvor man legger til matvarer og får forslag til antall karbohydrater. Så kan du legge inn kommentarer om hvor mye du har medisinert deg og hva du har lagt til i tillegg, og måle to timer senere om du har tatt for mye eller for lite insulin. Du kan også legge inn en kommentar om beregningen av karbohydrater var god eller om man bør beregne mer neste gang, forklarer Sohlberg.

Og har man noen faste måltider, for eksempel en bolle med korn til frokost, kan man gjøre beregningen nøye en gang og så lagre informasjonen i appen.

– Min bolle med korn inneholder omtrent like mye hver morgen, da har jeg gjort en nøyaktig beregning i stedet for å gjette, som jeg kan bruke på nytt og på nytt.

– Eller for eksempel mormors sjokoladekake. Du undersøker nøye hva den inneholder en gang og beregner karbohydratinnhold, så vet du neste familiemiddag at den har du undersøkt og informasjonen kan du finne i din erfaringsbase i appen, forklarer Sohlberg.

Les også: Millas usynlige sykdom

– Spesielt nyttig for barn og unge

Sohlberg som selv kommer til å benytte seg av appen i hverdagen, ser for seg at den vil være ekstra nyttig for barn med diabetes og deres pårørende.

– Dette med karbohydratberegning spesielt utfordrende for dem. Appen vil også være til hjelp for dem som jobber på skoler og barnehager, som skal hjelpe barna med å dosere insulin riktig, sier Sohlberg.

Foreldre kan for eksempel ta bilde av lunsjen, og skrive at det inneholder x antall karbohydrater og vi vil at barnet vårt skal ha denne dosen insulin per måltid, forklarer hun.

– Slik kan den brukes hvis barna har tilgang på mobil.

Kosthold er et av temaene for diabetesdagen i Norge lørdag. Diabetesforbundet er glade for at den nye appen nå blir tilgjengelig.

– Vi synes det er veldig bra at denne appen lanseres i oppdatert versjon. Det er etterspurt særlig blant barn og unge. Mange driver med karbohydratberegning, det er viktig i for å holde balansen i blodsukkeret, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, til ABC Nyheter.

Appen «Karbo&insulin+» vil være tilgjengelig for Android-telefoner i Google Play fra lørdag 14. november, mens iPhone/iOS-versjonen vil være tilgjengelig tidlig neste uke, opplyser Yvonne Lunder Sohlberg. Appen «Karbo&insulin» som er forgjengeren, er tilgjengelig for både Android og iOS-telefoner.

Les også: Gir opptil 40 ganger større sannsynlighet for å utvikle diabetes type 2

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:38 Sykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54 Danmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48 Tidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump med kraftig trussel mot Iran22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester21:53 Acosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09 Far og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53 Norske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46 Renset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10 Kristiansund forlenget rekken uten tap20:09 Sarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03 Strømsgodset snudde mot Tromsø19:55 Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54 Etterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12 Mol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51 To personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01 Motorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00 Ny lakseavtale mellom Norge og Kina17:49 Komponist Alfred Janson er død17:33 Flere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Norsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler
Siste nytt
02:38NorgeSykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54VerdenDanmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48NorgeTidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01NorgeRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump med kraftig trussel mot Iran22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester21:53SportAcosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09VerdenFar og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53VerdenNorske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46NorgeRenset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10SportKristiansund forlenget rekken uten tap20:09SportSarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03SportStrømsgodset snudde mot Tromsø19:55SportOdd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54SportEtterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12SportMol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51NorgeTo personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01NorgeMotorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00PengerNy lakseavtale mellom Norge og Kina17:49NorgeKomponist Alfred Janson er død17:33VerdenFlere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54VerdenNorsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus