Verdens diabetesdag 2015:

Ny app skal gjøre hverdagen enklere for folk med diabetes

ENKLERE HVERDAG: Folk med diabetes som behandles med insulin, må hele tiden gjøre beregninger for å sette riktig dose av medisinen. En ny app skal gjøre dette mye enklere. Skjermdump: Appen Karbo&insulin+
ENKLERE HVERDAG: Folk med diabetes som behandles med insulin, må hele tiden gjøre beregninger for å sette riktig dose av medisinen. En ny app skal gjøre dette mye enklere. Skjermdump: Appen Karbo&insulin+

Diabetikere må hele tiden beregne hvor mye insulin de skal sette, basert på hva de spiser. – Det er utfordrende, men vil bli lettere med en ny app, sier overlege Knut Dahl-Jørgensen.

Diabetes i Norge:

Cirka 350.000 nordmenn har Diabetes type 2. Av disse regner vi med at nærmere halvparten har diabetes uten selv å vite om det. Antall nordmenn med diabetes type 2 er firedoblet de siste 50 år. Hvert år får anslagsvis 6000–7000 nordmenn diagnosen. Mange personer (ca. 70 prosent) med diabetes type 2 trenger blodsukkersenkende tabletter eller insulin i tillegg.

Cirka 28.000 nordmenn har Diabetes type 1 og må ha insulintilførsel i form av injeksjoner daglig. Rundt 600 nordmenn får diagnosen diabetes type 1 hvert år og Norge er på verdenstoppen når det gjelder barnediabetes. Cirka 350 barn under 15 år får diagnosen diabetes type 1 i Norge hvert år. De siste 30 årene er antall barn som får diabetes
fordoblet i Norge.
For de som bruker blodskukkersenkende legemidler, enten i form av insulin eller tabletter, er det et daglig puslespill å beregne medisinbehovet sitt i forhold til hvor mye karbohydrater det er i maten de spiser.

Kilde: Norsk Diabetikersenter

Appen «Karbo&insulin+» vil være tilgjengelig for Android-telefoner i Google Play fra lørdag 14. november, mens iPhone/iOS-versjonen vil være tilgjengelig tidlig neste uke, opplyser Yvonne Lunder Sohlberg. Appen «Karbo&insulin» som er forgjengeren, er tilgjengelig for både Android og iOS-telefoner.

Hvor mye karbohydrater er det i en brødskive? I to vaffelhjerter? En spiseskje syltetøy? Et glass juice? Hvor mye blir det til sammen i måltidet? Slike beregninger er en del av hverdagen til folk med diabetes, fordi de må tilpasse mengden medisiner til hvor mye karbohydrater de får i seg, for å sørge for riktig regulering av blodsukkeret. Nå skal hverdagen bli enklere ved hjelp av appen Karbo&insulin+ som lanseres lørdag, på Verdens diabetesdag, av Norsk Diabetikersenter.

Appen er spesielt nyttig for dem med diabetes type 1, men vil også være nyttig for dem som har diabetes type 2, som behandles med insulin, forklarer professor Knut Dahl-Jørgensen, som er overlege ved Oslo universitetssykehus, professor ved Universitetet i Oslo og medisinsk ansvarlig ved Norsk Diabetikersenter.

– De som har diabetes type 1 må dosere insulin i forhold til hvor mye de spiser. Om de spiser mye karbohydrater, må de ta mer insulin, og mindre karbohydrater krever mindre insulin. I tillegg må de ta hensyn til om de er fysisk aktive, også da setter de mindre insulin. Det å finne riktig dose er vanskelig, sier Dahl-Jørgensen til ABC Nyheter.

Han forklarer at folk med diabetes læres opp til hvor mye insulin de trenger per ti gram karbohydrater.

– Da må de også vite hvor mye karbohydrater det er i maten. Så vi lærer dem til å vurdere mengden karbohydrater ved hjelp av denne appen. Der er det bilder av forskjellig type mat og hva som tilsvarer ti gram karbohydrater. Det er også en ganske utfyllende tabell med de mest brukte matvarene, og hvor mye karbohydrater de inneholder. På den måten kan de, når de vet hvor mye de skal spise, finne ut hvor mange gram karbohydrater måltidet inneholder og beregne insulindosen sin ut fra det. Det er hele hemmeligheten, sier overlegen.

Brosjyren om karbohydrater i ulike matvarer, som er utgangspunktet for appen, ble laget for cirka 15 år siden, forklarer Dahl-Jørgensen. Den er trykket opp i 65.000 eksemplarer i Norge, og brukes også i Sverige.

– Nå går folk med smarttelefon og appen er med sin søkefunksjon og annen funksjonalitet raskere og mer effektiv å bruke enn brosjyren, sier han.

Les også: – Stamcelle-gjennombrudd gir håp om diabeteskur

– Taco er en utfordring

– Jeg fikk selv diabetes for drøyt fem år siden. Da jeg var hos legen og fikk heftet tenkte jeg «Må jeg virkelig gå rundt med dette, kan jeg ikke bare få dette på mobilen min?», forteller Yvonne Lunde Sohlberg til ABC Nyheter.

Hun har jobbet med appen som prosjektleder og rådgiver i IT-bedriften Webestep, som har samarbeidet med Diabetikersenteret om utviklingen.

Under en kontroll på senteret nevnte Sohlberg ideen og det viste seg at de hadde tenkt på det samme.

Den første versjonen av appen var en kopi av brosjyren, men den nye appen som lanseres lørdag, har mye mer nyttig funksjonalitet, forklarer hun.

Appen kan brukes til å beregne antall karbohydrater i en matvare og sette samme måltider basert på matvarer fra tabellen. Man kan ta bilde av et måltid og legge til tilleggskarbohydrater hvis man spiser noe som ikke finnes i tabellen.

– Tidligere var man nødt til å gjøre beregninger i hodet, ved hjelp av heftet, av hvor mye karbohydrater man fikk i seg. Nå kan man ved hjelp av den nye appen gjøre mer nøyaktige beregninger, som man også kan benytte seg av neste gang man skal spise et tilsvarende måltid, forklarer hun.

Sohlberg forteller at taco er et eksempel på noe det er veldig utfordrende å beregne karbohydrater i.

– Du har alt fra lomper og skjell til saus, mais og forskjellige ting du putter i dem. Man får gjerne ganske høyt blodsukker etter å ha spist et tacomåltid, uten helt å vite hvor karbohydratene kommer fra.

– Da kan man i appen lage sitt favorittmåltid hvor man legger til matvarer og får forslag til antall karbohydrater. Så kan du legge inn kommentarer om hvor mye du har medisinert deg og hva du har lagt til i tillegg, og måle to timer senere om du har tatt for mye eller for lite insulin. Du kan også legge inn en kommentar om beregningen av karbohydrater var god eller om man bør beregne mer neste gang, forklarer Sohlberg.

Og har man noen faste måltider, for eksempel en bolle med korn til frokost, kan man gjøre beregningen nøye en gang og så lagre informasjonen i appen.

– Min bolle med korn inneholder omtrent like mye hver morgen, da har jeg gjort en nøyaktig beregning i stedet for å gjette, som jeg kan bruke på nytt og på nytt.

– Eller for eksempel mormors sjokoladekake. Du undersøker nøye hva den inneholder en gang og beregner karbohydratinnhold, så vet du neste familiemiddag at den har du undersøkt og informasjonen kan du finne i din erfaringsbase i appen, forklarer Sohlberg.

Les også: Millas usynlige sykdom

– Spesielt nyttig for barn og unge

Sohlberg som selv kommer til å benytte seg av appen i hverdagen, ser for seg at den vil være ekstra nyttig for barn med diabetes og deres pårørende.

– Dette med karbohydratberegning spesielt utfordrende for dem. Appen vil også være til hjelp for dem som jobber på skoler og barnehager, som skal hjelpe barna med å dosere insulin riktig, sier Sohlberg.

Foreldre kan for eksempel ta bilde av lunsjen, og skrive at det inneholder x antall karbohydrater og vi vil at barnet vårt skal ha denne dosen insulin per måltid, forklarer hun.

– Slik kan den brukes hvis barna har tilgang på mobil.

Kosthold er et av temaene for diabetesdagen i Norge lørdag. Diabetesforbundet er glade for at den nye appen nå blir tilgjengelig.

– Vi synes det er veldig bra at denne appen lanseres i oppdatert versjon. Det er etterspurt særlig blant barn og unge. Mange driver med karbohydratberegning, det er viktig i for å holde balansen i blodsukkeret, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, til ABC Nyheter.

Appen «Karbo&insulin+» vil være tilgjengelig for Android-telefoner i Google Play fra lørdag 14. november, mens iPhone/iOS-versjonen vil være tilgjengelig tidlig neste uke, opplyser Yvonne Lunder Sohlberg. Appen «Karbo&insulin» som er forgjengeren, er tilgjengelig for både Android og iOS-telefoner.

Les også: Gir opptil 40 ganger større sannsynlighet for å utvikle diabetes type 2

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus