Meny

Verdens diabetesdag 2015:

Ny app skal gjøre hverdagen enklere for folk med diabetes

ENKLERE HVERDAG: Folk med diabetes som behandles med insulin, må hele tiden gjøre beregninger for å sette riktig dose av medisinen. En ny app skal gjøre dette mye enklere. Skjermdump: Appen Karbo&insulin+

Diabetikere må hele tiden beregne hvor mye insulin de skal sette, basert på hva de spiser. – Det er utfordrende, men vil bli lettere med en ny app, sier overlege Knut Dahl-Jørgensen.

Diabetes i Norge:

Cirka 350.000 nordmenn har Diabetes type 2. Av disse regner vi med at nærmere halvparten har diabetes uten selv å vite om det. Antall nordmenn med diabetes type 2 er firedoblet de siste 50 år. Hvert år får anslagsvis 6000–7000 nordmenn diagnosen. Mange personer (ca. 70 prosent) med diabetes type 2 trenger blodsukkersenkende tabletter eller insulin i tillegg.

Cirka 28.000 nordmenn har Diabetes type 1 og må ha insulintilførsel i form av injeksjoner daglig. Rundt 600 nordmenn får diagnosen diabetes type 1 hvert år og Norge er på verdenstoppen når det gjelder barnediabetes. Cirka 350 barn under 15 år får diagnosen diabetes type 1 i Norge hvert år. De siste 30 årene er antall barn som får diabetes
fordoblet i Norge.
For de som bruker blodskukkersenkende legemidler, enten i form av insulin eller tabletter, er det et daglig puslespill å beregne medisinbehovet sitt i forhold til hvor mye karbohydrater det er i maten de spiser.

Kilde: Norsk Diabetikersenter

Appen «Karbo&insulin+» vil være tilgjengelig for Android-telefoner i Google Play fra lørdag 14. november, mens iPhone/iOS-versjonen vil være tilgjengelig tidlig neste uke, opplyser Yvonne Lunder Sohlberg. Appen «Karbo&insulin» som er forgjengeren, er tilgjengelig for både Android og iOS-telefoner.

Hvor mye karbohydrater er det i en brødskive? I to vaffelhjerter? En spiseskje syltetøy? Et glass juice? Hvor mye blir det til sammen i måltidet? Slike beregninger er en del av hverdagen til folk med diabetes, fordi de må tilpasse mengden medisiner til hvor mye karbohydrater de får i seg, for å sørge for riktig regulering av blodsukkeret. Nå skal hverdagen bli enklere ved hjelp av appen Karbo&insulin+ som lanseres lørdag, på Verdens diabetesdag, av Norsk Diabetikersenter.

Appen er spesielt nyttig for dem med diabetes type 1, men vil også være nyttig for dem som har diabetes type 2, som behandles med insulin, forklarer professor Knut Dahl-Jørgensen, som er overlege ved Oslo universitetssykehus, professor ved Universitetet i Oslo og medisinsk ansvarlig ved Norsk Diabetikersenter.

– De som har diabetes type 1 må dosere insulin i forhold til hvor mye de spiser. Om de spiser mye karbohydrater, må de ta mer insulin, og mindre karbohydrater krever mindre insulin. I tillegg må de ta hensyn til om de er fysisk aktive, også da setter de mindre insulin. Det å finne riktig dose er vanskelig, sier Dahl-Jørgensen til ABC Nyheter.

Han forklarer at folk med diabetes læres opp til hvor mye insulin de trenger per ti gram karbohydrater.

– Da må de også vite hvor mye karbohydrater det er i maten. Så vi lærer dem til å vurdere mengden karbohydrater ved hjelp av denne appen. Der er det bilder av forskjellig type mat og hva som tilsvarer ti gram karbohydrater. Det er også en ganske utfyllende tabell med de mest brukte matvarene, og hvor mye karbohydrater de inneholder. På den måten kan de, når de vet hvor mye de skal spise, finne ut hvor mange gram karbohydrater måltidet inneholder og beregne insulindosen sin ut fra det. Det er hele hemmeligheten, sier overlegen.

Brosjyren om karbohydrater i ulike matvarer, som er utgangspunktet for appen, ble laget for cirka 15 år siden, forklarer Dahl-Jørgensen. Den er trykket opp i 65.000 eksemplarer i Norge, og brukes også i Sverige.

– Nå går folk med smarttelefon og appen er med sin søkefunksjon og annen funksjonalitet raskere og mer effektiv å bruke enn brosjyren, sier han.

Les også: – Stamcelle-gjennombrudd gir håp om diabeteskur

– Taco er en utfordring

– Jeg fikk selv diabetes for drøyt fem år siden. Da jeg var hos legen og fikk heftet tenkte jeg «Må jeg virkelig gå rundt med dette, kan jeg ikke bare få dette på mobilen min?», forteller Yvonne Lunde Sohlberg til ABC Nyheter.

Hun har jobbet med appen som prosjektleder og rådgiver i IT-bedriften Webestep, som har samarbeidet med Diabetikersenteret om utviklingen.

Under en kontroll på senteret nevnte Sohlberg ideen og det viste seg at de hadde tenkt på det samme.

Den første versjonen av appen var en kopi av brosjyren, men den nye appen som lanseres lørdag, har mye mer nyttig funksjonalitet, forklarer hun.

Appen kan brukes til å beregne antall karbohydrater i en matvare og sette samme måltider basert på matvarer fra tabellen. Man kan ta bilde av et måltid og legge til tilleggskarbohydrater hvis man spiser noe som ikke finnes i tabellen.

– Tidligere var man nødt til å gjøre beregninger i hodet, ved hjelp av heftet, av hvor mye karbohydrater man fikk i seg. Nå kan man ved hjelp av den nye appen gjøre mer nøyaktige beregninger, som man også kan benytte seg av neste gang man skal spise et tilsvarende måltid, forklarer hun.

Sohlberg forteller at taco er et eksempel på noe det er veldig utfordrende å beregne karbohydrater i.

– Du har alt fra lomper og skjell til saus, mais og forskjellige ting du putter i dem. Man får gjerne ganske høyt blodsukker etter å ha spist et tacomåltid, uten helt å vite hvor karbohydratene kommer fra.

– Da kan man i appen lage sitt favorittmåltid hvor man legger til matvarer og får forslag til antall karbohydrater. Så kan du legge inn kommentarer om hvor mye du har medisinert deg og hva du har lagt til i tillegg, og måle to timer senere om du har tatt for mye eller for lite insulin. Du kan også legge inn en kommentar om beregningen av karbohydrater var god eller om man bør beregne mer neste gang, forklarer Sohlberg.

Og har man noen faste måltider, for eksempel en bolle med korn til frokost, kan man gjøre beregningen nøye en gang og så lagre informasjonen i appen.

– Min bolle med korn inneholder omtrent like mye hver morgen, da har jeg gjort en nøyaktig beregning i stedet for å gjette, som jeg kan bruke på nytt og på nytt.

– Eller for eksempel mormors sjokoladekake. Du undersøker nøye hva den inneholder en gang og beregner karbohydratinnhold, så vet du neste familiemiddag at den har du undersøkt og informasjonen kan du finne i din erfaringsbase i appen, forklarer Sohlberg.

Les også: Millas usynlige sykdom

– Spesielt nyttig for barn og unge

Sohlberg som selv kommer til å benytte seg av appen i hverdagen, ser for seg at den vil være ekstra nyttig for barn med diabetes og deres pårørende.

– Dette med karbohydratberegning spesielt utfordrende for dem. Appen vil også være til hjelp for dem som jobber på skoler og barnehager, som skal hjelpe barna med å dosere insulin riktig, sier Sohlberg.

Foreldre kan for eksempel ta bilde av lunsjen, og skrive at det inneholder x antall karbohydrater og vi vil at barnet vårt skal ha denne dosen insulin per måltid, forklarer hun.

– Slik kan den brukes hvis barna har tilgang på mobil.

Kosthold er et av temaene for diabetesdagen i Norge lørdag. Diabetesforbundet er glade for at den nye appen nå blir tilgjengelig.

– Vi synes det er veldig bra at denne appen lanseres i oppdatert versjon. Det er etterspurt særlig blant barn og unge. Mange driver med karbohydratberegning, det er viktig i for å holde balansen i blodsukkeret, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, til ABC Nyheter.

Appen «Karbo&insulin+» vil være tilgjengelig for Android-telefoner i Google Play fra lørdag 14. november, mens iPhone/iOS-versjonen vil være tilgjengelig tidlig neste uke, opplyser Yvonne Lunder Sohlberg. Appen «Karbo&insulin» som er forgjengeren, er tilgjengelig for både Android og iOS-telefoner.

Les også: Gir opptil 40 ganger større sannsynlighet for å utvikle diabetes type 2

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42 Macron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27 Erik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09 30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37 Voldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05 KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46 Astronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43 Champions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen
Siste nytt
11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42VerdenMacron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27NorgeErik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09Verden30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37NorgeVoldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05NorgeKrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46VerdenAstronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43SportChampions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus