Forbrukerøkonom: Lettbrusdrikkere vil neppe spare mye på avgiftskutt

En person som drikker 45 liter sukkerfri brus i året vil få 61 kroner mer å rutte med til neste år med regjeringens foreslåtte avgiftskutt, sier Silje Sandmæl. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
En person som drikker 45 liter sukkerfri brus i året vil få 61 kroner mer å rutte med til neste år med regjeringens foreslåtte avgiftskutt, sier Silje Sandmæl. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En person som drikker 45 liter sukkerfri brus i året vil få 61 kroner mer å rutte med til neste år med regjeringens foreslåtte avgiftskutt, sier Silje Sandmæl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerøkonomen i DNB har regnet litt på hva det egentlig innebærer om regjeringen får gjennom forslaget om å senke avgiften på lettbrus med 30 prosent i forslaget til neste års statsbudsjett.

– Den foreslåtte reduksjonen gir en spart avgift på 61 kroner per person med et gjennomsnittlig forbruk på 45 liter sukkerfri brus i året, sier Sandmæl til NTB.

– For dem som har et høyt forbruk vil de jo spare noe. 1,5 liter lettbrus koster rundt 32 kroner i dagligvarebutikk i dag og vil bli 2–3 kroner billigere, legger hun til.

Samtidig minner hun om at endringen ikke vil tre i kraft før 1. juli, så det er først da innsparing på lettbruskonsumet kan begynne.

Sandmæl påpeker at intensjonene bak avgiftskuttet og effekter for andre enn forbrukerne kan få litt å si.

– Kanskje noen dropper turen til Sverige, men heller legger igjen pengene i Norge, som er bra for norsk næringsliv. Forhåpentligvis vil det ikke stimulere til økt forbruk.