Frps nye finanspolitiske talsmann Sivert Bjørnestad:Frps Sivert Bjørnstad: – Kutt i subsidieringen av elbiler kan bidra til kutt i bomavgift

Sivert Bjørnstad mener vi kan bruke pengene til velferd smartere – og fjerne bomafgifter ved å momslegge el-biler. Her er han på plass på Frps landsmøte på Gardermoen.
Sivert Bjørnstad mener vi kan bruke pengene til velferd smartere – og fjerne bomafgifter ved å momslegge el-biler. Her er han på plass på Frps landsmøte på Gardermoen. Foto: Martin Huseby Jensen / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag kjører Sivert Bjørnstad bensinbil, men den neste blir nok elektrisk. Og subsidiene bør fjernes, mener Frps finanspolitiske stjerneskudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC Nyheter): – Fra 2021 bør moms på elbiler være inne i statsbudsjettet, sier Fremskrittspartiets nye finanspolitiske stjerneskudd, Sivert Bjørnstad (28) til ABC Nyheter.

ABC Nyheter møter ham et par korte timer før partileder Siv Jensen skal åpne landsmøtet fra talerstolen fredag ettermiddag. Det er mye snakk i gangene på hotellet på Gardermoen. Sylvi Listhaug er utnevnt til ny eldreminister. Alle gir de tommelen opp.

Naturlig nå: Siv Jensen om Listhaugs regjeringscomeback: – Dette er et riktig tidspunkt

Moms på elbiler kan kutt bomutgifter

– Ja, det er jo alternativer til bomstasjonene. Det er fullt mulig for en kapitalsterk stat å gjøre noe med bompengene. Det er et politisk vedtak som skal til, men det er jo ikke flertall for det i Stortinget. Det er ikke vilje fordi man ønsker å finansiere det på måten som gjøres i det. Det får noen forferdelige utslag som vi ser med opprøret som brer om seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor skulle pengene ellers tas fra?

– Som sagt så er vi en kapitalsterk stat, å investere i eget land er en investering som gir mer igjen for hver krone vi bruker på realkapitalen (i dette tilfellet veiene journ.anm) enn mye annet enn vi investerer i som stat.

Bjørnstad viser til at kommunene opererer med to budsjetter, et for drift og et for investeringer. Det gjør ikke staten.

– Jeg har alltid lurt på hvorfor vi ikke gjør det. Det er forskjell på drift og investering. Investering i veier gir avkastning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mulig løsning er å se på merverdiavgiften på elbiler. Selv kjører han en bensinbil, men neste bilen tror han blir strømdrevet.

Jakten på alternativ finansiering av veiutbygging: Har ikke svar på hvordan Frp skal finansiere veibygging uten bompenger

– Det har vært viktig for å få opp klimaforliket fra 2012 å oppnå 50.000 elbiler. Nå er det 200.000. Og selv om vi fjerner momsfritaket vil prisen på el-biler uansett vil bli lavere fordi engangsavgiften vil være lavere. Men jeg tror elbilsalget står på egne bein. Da må man se på moms særlig. Det betyr at vi kunne ta inn sju miliarder i moms. Det er halvparten av bompengene, da kunne vi redusert bompengene med halvparten om vi tok moms på elbilene. Likevel ville elbiler vært rimelig sammenlignet med andre biler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvor snart bør dette skje?

- Det bør gjøres fra 2021. Når det er over 200.000 solgte biler og de siste månedene står for halvparten av nybilsalget, og fortsatt vil være rimeligere, så er vi kommet til punktet at vi må innse at momsen på elbilen må inn i budsjettet.

Under sin tale til landsmøtet noen timer senere kunngjorde partileder Siv Jensen at regjeringen skal rive bomstasjoner i 2019.

Opptatt av frihet

Sin unge alder til tross, Bjørnstad har brukt halve livet på politikken. Som lokallagsleder og fylkesleder for Fpu. Nestleder i ungdomspartiet nasjonalt. Bystyret og altså nå på Stortinget. Der har han sittet i snart seks år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var en skoleoppgave for niendeklasse om valget og politikk, forteller Sivert Bjørnstad til ABC Nyheter

Den da 14 år gamle Bjørnstad leste seg opp på de politiske partiene, og fant sitt i Fremskrittspartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var særlig skolepolitikken, den gang. Og så frihetstankegangen, at mennesker er født fri og er fri hele livet. At det ga utslag i skolepolitikken var viktig. Det var full klaff på frihetspakken, egentlig.

Han er fra Trøndelag. Noe som er blitt påpekt viktig i en regjering tidligere. Selv mener han det er et godt utgangspunkt i stort sett alle sammenhenger.

Bakgrunn : Sivert Bjørnstad ny finanstopp for Frp på Stortinget

Sivert Bjørnstad i samtale med partikolleger under Frps landsmøte. Foto: Martin Huseby Jensen
Sivert Bjørnstad i samtale med partikolleger under Frps landsmøte. Foto: Martin Huseby Jensen

Skal forvalte pengene

– Jeg ser på det som min oppgave hvordan bruker vi de 1350 milliardene kronene i statsbudsjettet best mulig. Det er en god jobb å komme seg gjennom, men du får en god oversikt på statens oppgaver du ikke ellers ville fått. Hva som fungerer og ikke fungerer.

Det gjør det litt lettere å jobbe med budsjettet, slik Bjørnstad skal gjøre til høsten, når det er en flertallsregjering. Også fordi han får tilgangen til kompetansen i Finansdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en kjempehjelp du ikke får i opposisjon. Da må man heller være god til å stille spørsmål.

Det er et privilegium, sier han, å kunne møte ledelsen og få svarene. Og på den måten blir det også en litt mer behagelig hverdag.

– Jeg prøver heller å trekke i trådene uten at det synes så mye. Men det er et mål at jeg av og til skal synes også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må få folk i arbeid

Det er arbeids- og sosialfeltet som får det til å klø mest i fingrene til Bjørnstad hva statsbudsjettet angår. Han opplever det som voldsomt stort. Litt for stort.

– Det er snart en tredjedel av budsjettet. Det olje og gass bringer inn i statsbudsjettet er det arbeid og sosial som bruker. Det er omtrent likt. De 450 milliarder kronene vi bruker på folketrygd og velferdsgodene våre, er jeg sikker på er mulig å bruke mer fornuftig enn vi gjør i dag. Det er et langsiktig arbeid som heller ikke vi er kommet i mål med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplever det som et paradoks at vi er verdens rikeste og lykkeligste land, men samtidig de mest syke i OECD.

– Det er et kjempeparadoks.

– Så hvordan løse dette?

– Jeg er fra en familie som har drevet bedrift i mange tiår og jeg har troen på å ansvarliggjøre arbeidsgiverne, kanskje mer enn man gjør i dag. Slik at de har et godt incentiv å holde folkene sine i jobb og holde sykefraværet nede.

Bjørnstads far, Karl-Ove Bjørnstad, begynte som murer. Han startet etter hvert eget eiendomsselskap som i dag er en av Trondheims største utbyggere og har ifølge Wikipedia en av de største eiendomsporteføljene.

Det koster å drive egen bedrift.

– Det er dette jeg har lært mest gjennom oppveksten, at uten arbeid er det lite igjen av et menneske. Det å kunne skape arbeidsplasser er blant en av de største gledene man kan ha i livet. Og at penger ikke er annet enn størknet svette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørnstad er usikker på om han ville vært selvstendig næringsdrivende om han ikke hadde sittet på Stortinget. De er flere søsken, sier han, som nærmest bytter på å jobbe i familieforetaket. Noen inne, mens andre er ute.

– Vi prøver å gjøre andre ting også, og forsøker å ta med oss kompetansen tilbake.

Må skjerme de svake

Bjørnstad er vaksinetilhenger.

– For meg så er det veldig enkelt. Min frihet slutter der din begynner. Jeg kan ikke ta et valg som påvirker de som ikke har samme forutsetninger som meg. Det finnes folk som er allergisk mot vaksiner, og spedbarn som ennå ikke er vaksinert. Da kan ikke jeg si at jeg ikke vil vaksinere meg og dermed utsette disse menneskene for fare.

Bjørnstad påpeker at det er fullt mulig å opprette egne skoler hvor vaksinemotstandere kan ha sitt fellesskap der, men skal du gå i den offentlige norske skolen, eller i barnehager, så mener han du må vaksineres for å ta vare på de aller svakeste.

Midlertidig arbeid

Han kaller seg klassens sportsidiot, og forsøker å følge med på det aller meste. Kanskje særlig fotball, og spesielt Rosenborg.

– Det er nesten litt flaut å si nå om dagen. Og så er det Manchester United... Det viser at midlertidighet går til fast ansettelse, sier han og viser til Solskjær.