Brann i Notre Dame-katedralen i Paris

VIDEO: President Macron holdt en kort tale sent mandag kveld da han besøkte brannåstedet i Paris.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den berømte Notre-Dame-katedralen i Paris herjes av en voldsom brann. Sjokkerte øyenvitner kunne bare se på da store deler av taket og spiret raste sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Parisere gråter og ber i gatene for den berømte Notre-Dame-katedralen i Paris, som herjes av en voldsom brann. De er i sjokk.

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld. Bilder i franske medier og på sosiale medier viser flammer og tykk røyk som velter opp fra på den berømte kirkebygningen.

Tusenvis av parisere og turister som samlet seg for å se på brannen, ble ved 20-tiden vitner til at spiret og store deler av taket på den berømte kirken kollapset. Klokka 21 meldte nyhetsbyrået AP at brannen har spredd seg til et av katedralens to 69 meter høye tårn.

Bilder fra Paris viser gråtende parisere og folk som sitter på kne og ber for den kjente katedralen.

– Folk er målløse

– En fryktelig brann pågår i Notre-Dame-katedralen, twitret ordfører i Paris, Anne Hidalgo. (Photo by Patrick ANIDJAR / AFP)
– En fryktelig brann pågår i Notre-Dame-katedralen, twitret ordfører i Paris, Anne Hidalgo. (Photo by Patrick ANIDJAR / AFP)

Norske Nina Sandaker Wehn er i den franske hovedstaden på ferie med sin mann og sine to barn. Da familien oppdaget brannen, sto det kjente landemerket i enorme flammer. Wehn forteller at det er stappfullt med folk i gatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk er målløse og i sjokk. De er triste og lei seg, men det er helt stille og rolig i gatene – alle står og ser på, sier hun.

– Det er påfallende hvor stille det er, fortsetter Wehn.

Den norske turisten sier at det til tross for den kraftige brannen, er klar luft. Røyken stiger rett opp, forklarer hun.

400 brannfolk

Det har pågått restaureringsarbeider på taket, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til restaureringsarbeidene.

Det er foreløpig ikke meldt om skadde. Katedralen er evakuert, og stort område rundt er sperret av. Over 400 brannfolk er på stedet, opplyser innenriksdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge varaordfører i Paris, Emmanuel Gregoire, har den verdenskjente kirken fått voldsomme skader. Kirkens reisverk i tre står i flammer og er trolig ødelagt, sier en talsmann for katedralen.

– En fryktelig brann pågår

Myndighetene i Paris ber på Twitter om å holde seg borte fra området, og respektere sperringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En fryktelig brann pågår i Notre-Dame-katedralen. Brannvesenet prøver å få kontroll, skriver ordfører i Paris, Anne Hidalgo på Twitter.

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på Twitter at han er «trist i kveld over å se denne delen av oss brenne». Presidenten har avlyst en tale til nasjonen han etter planen skulle ha holdt.


Den gotiske Notre-Dame-katedralen er en av de mest kjente og best besøkte turistattraksjonene i Europa. (Photo by FRANCOIS GUILLOT / AFP)

– Tårnet begynner å ligne et skjelett

Turisten Jacob Imberg fra Göteborg sier til nyhetsbyrået TT at han var blant turistene som befant seg inne i katedralen da brannalarmen gikk. Nå står han ved parlamentsbygningen sammen med en stor folkemengde og ser på brannen.

– Tårnet begynner å ligne et skjelett ettersom det har brent så mye. Man ser at flammene har spredt seg mot de to andre større tårnene, sier Imberg.

En av Europas mest kjente turistattraksjoner

Den gotiske Notre-Dame-katedralen er en av de mest kjente og best besøkte turistattraksjonene i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Notre-Dame-katedralen

* Notre-Dame er en gotisk katedral på øya Île de la Cité i Seinen i sentrum av Paris.

* Katedralen ble påbegynt i 1163 og sto ferdigstilt rundt 1250.

* Katedralen er et av gotikkens mest betydelige monumenter, og er blant Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner.

* Notre-Dame er bygd med fem skip, tverrskip og kor med utvendige kapeller og gravmæler. Den har to 69 meter høye rett avkuttede tårn i vest, og spir over midtkrysset.

* Det store rosevinduet vest i katedralen og tverrskipenes glassmalerier er fra 1200-tallet.

* Vestfasaden av katedralen er rikt dekorert med skulpturer og tre portaler, der midtportalen fremstiller Dommedag.

* Etter store ødeleggelser, særlig på 1700-tallet, ble kirken gjennomgripende restaurert mellom 1843–64.

(Kilde: Store Norske Leksikon)

Katedralen ble bygget i 1163 og er deretter blitt bygget på i flere omganger. Notre-Dame ligger på øya Ile de la Cité i elven Seinen midt i Paris.'

Kirken er bygd med fem skip, tverrskip og kor med utvendige kapeller og gravmæler. I vest er det to 69 meter høye tårn og en fasade rikt dekorert med skulpturer og relieffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Macron: En nasjon i sorg

Frankrikes president Emmanuel Macron Foto: Ludovic Marin / AFP
Frankrikes president Emmanuel Macron Foto: Ludovic Marin / AFP

– En hel nasjon er i sorg, sier Frankrikes president Emmanuel Macron om brannen i Notre-Dame-katedralen, et av Paris' mest kjente landemerker.

– Mine tanker går til alle katolikker og til alle franske borgere. I likhet med alle landsmenn sørger jeg over å se denne delen av oss brenne i kveld , skriver Macron på Twitter.

Macron har avlyst en tale til nasjonen som han etter planen skulle ha holdt mandag kveld og har i stedet dratt til brannstedet, melder franske medier.

Brannen startet på taket av den berømte katedralen ved 18.50-tiden mandag, og vel en time senere hadde store deler av taket samt spiret midtskips rast sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg: – Hjerteskjærende

– Det er hjerteskjærende å se Notre-Dame i flammer i favorittbyen min Paris, skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitter.

Den berømte katedralen ble herjet av en voldsom brann mandag kveld. Store deler av taket og spiret har rast sammen, og brannen sprer seg raskt.

– Håper så mye som mulig kan bli reddet, skriver statsministeren videre.

Erna Solberg og Sindre Finnes giftet seg i Paris i 1996.

Saken oppdateres

Sterke reaksjoner på brannen i Notre-Dame

Brannen i Notre-Dame-katedralen i Paris vekker følelser langt utenfor Frankrikes grenser. Reaksjonene strømmer inn på Twitter.

Londons ordfører Sadiq Khan sier det er hjerteskjærende å se Notre-Dame-katedralen stå i flammer.

– London står i sorg ved Paris' side og i vennskap for alltid, skriver han på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Tysklands statsminister Angela Merkel sørger over brannen.

– Disse forferdelige bildene av Notre-Dame i brann er smertelige. Notre-Dame er et symbol på Frankrike og på vår europeiske kultur. Våre tanker er hos våre franske venner, sier Merkel via sin talsmann Steffen Seibert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forferdelig å se den massive brannen i Notre-Dame-katedralen i Paris. Kanskje flygende vanntanker kan brukes i slokningsarbeidet? Må handle raskt!, skriver han på Twitter.

EU-president Donald Tusk sender sine kondolanser til det franske folk.

– Notre-Dame av Paris er Notre-Dame av hele Europa. Vi står alle sammen med Paris i dag, tvitrer han.

- Et kolossalt tap av kulturarv

Frankrike-kjenner og professor i statsvitenskap Raino Malnes sier det vanskelig kan tenkes noe større tap av kulturarv enn tapet av Notre-Dame-katedralen.

– Notre-Dame er en uatskillelig del av Paris. Det er ufattelig at den står i brann, sier Malnes til NTB.

– Jeg tror at svært mange, ikke bare franskmenn, men alle som har et forhold til Paris, er forferdelig lei seg. Bare å se dette spiret falle det er hjerteskjærende, sier professoren.

Malnes understreker det massive og uerstattelige tapet av kulturarv.

– Frankrike har jo mange gotiske katedraler, men ingen er som Notre-Dame. Det er et kolossalt tap av kulturarv. Det kan vanskelig tenkes noe større tap enn det. Det kan tenkes like store tap, men ikke noe større tap, sier han.