Britiske politikere krever at Assange utleveres til Sverige først

Britisk politi tvinger WikiLeaks-gründeren Julian Assange inn i en politibil utenfor Ecuadors ambassade i London. Foto: @DailyDOOH via AP / NTB scanpix
Britisk politi tvinger WikiLeaks-gründeren Julian Assange inn i en politibil utenfor Ecuadors ambassade i London. Foto: @DailyDOOH via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 70 britiske parlamentarikere krever i et brev til regjeringen at Julian Assange utleveres til Sverige hvis svenske myndigheter krever det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brevet er sendt til innenriksminister Sajid Javid og er signert av de fleste parlamentarikerne fra opposisjonspartiet Labour, melder BBC.

USA har allerede krevd utlevering av den australske WikiLeaks-grunnleggeren, som følge av offentliggjøringen av hundretusener av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter. Det var i forbindelse med denne begjæringen at Assange ble pågrepet av britisk politi i Ecuadors ambassade torsdag.

Assange er i USA siktet for datahacking.

Emily Thornberry fra Labour sier at hun føler avsky som følge av at de amerikanske anklagene har overskygget anklagene om seksuelle overgrep i Sverige.

Tidligere krevde Sverige ham utlevert i forbindelse med at han var mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep. I 2017 ble imidlertid saken henlagt fordi svensk påtalemyndighet ikke var i stand til å gi ham et formelt varsel så lenge han befant seg i Ecuadors ambassade.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter pågripelsen har imidlertid kvinnen som anmeldte Assange for voldtekt, bedt om at saken gjenopptas.

To andre saker som gjaldt seksuelle overgrep, ble henlagt i 2015 på grunn av foreldelse.

Assange søkte tilflukt i Ecuadors ambassade for sju år siden fordi han var redd for å bli utlevert til Sverige og deretter til USA. Torsdag opphevet imidlertid Ecuador beskyttelsen av Assange.

WikiLeaks har i samarbeid med en rekke store medier publisert hundretusener av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter, som blant annet har gitt innsyn i USAs krigføring i Irak og Afghanistan.