Assanges mor ber om at han løslates før det blir for sent

Julian Assange idet han ankommer Westminster Magistrates' Court i London torsdag, etter at han tidligere på dagen ble pågrepet av britisk politi.
Julian Assange idet han ankommer Westminster Magistrates' Court i London torsdag, etter at han tidligere på dagen ble pågrepet av britisk politi. Foto: Victoria Jones / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assanges australske mor Christine Assange slutter seg til et nettopprop om at han må løslates «før det er for sent».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fram til fredag ettermiddag hadde over 36.000 personer skrevet under på oppropet. Det ble startet av tidligere Baywatch-stjerne Pamela Anderson, som besøkte Assange flere ganger i Ecuadors ambassade i London.

Assanges mor slutter seg til oppropet, som oppfordrer Australia til å hjelpe med å løslate 47-åringen «før det er for sent». Hun viser til sønnens helsesituasjon.

Twitter ber hun britiske myndigheter om å behandle ham pent. Hun skriver at han har blitt «anholdt uten siktelse» i åtte år, blitt hindret tilgang til frisk luft, sol og trening i seks år, og at han har tilbrakt tre år med sykdom og smerter og hevder han er blitt nektet nødvendig lege- og tannbehandling.

Aktuelt: Assange-offer ønsker ham ikke utlevert

Assange er australsk statsborger. Han fikk ecuadoriansk statsborgerskap etter å ha søkt politisk asyl i Ecuadors ambassade i London. Ecuador opphevet torsdag asylet og statsborgerskapet, og slapp britisk politi inn for å pågripe Assange.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågripelsen skjedde på bakgrunn av at han hadde brutt kausjonsbetingelser og på bakgrunn av en utleveringsbegjæring fra USA, opplyste politiet.

Ecuador viser til at han skal ha oppført seg uberegnelig og brutt betingelsene som de hadde gitt ham.

Ifølge The Sun sitter han nå i Wandsworth-fengselet i Sør-London. Han motsetter seg utlevering. Juridiske eksperter mener saken kan bli gående i rettsapparatet i flere år, og at den til slutt kan ende i EU-domstolen.

Aktuelt: Trump markerer distanse til WikiLeaks etter å ha hyllet dem i valgkampen