Fiji belyser norsk dobbeltmoral i brev til kronprinsen

Kronprins Haakon sammen med Fijis statsminister Frank Bainimarama under velkomstseremonien på Grand Pacific Hotel i Suva. Foto: Karen Setten / NTB scanpix
Kronprins Haakon sammen med Fijis statsminister Frank Bainimarama under velkomstseremonien på Grand Pacific Hotel i Suva. Foto: Karen Setten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klima og hav var på agendaen da kronprins Haakon besøkte Sør-Stillehavet. Nå har han fått et åpent brev fra Fiji med kritikk av norsk oljepolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det åpne brevet er publisert i Islands Business av visepresident Seini Nabou fra landets opposisjonsparti National Federation Party, skriver NRK.

I brevet ber Nabou kronprinsen om å be Norge hjelpe Fiji, så stillehavsøya får beholde sin «stolte, rike plass i verden». Det mener Nabou kan gjøres ved at Norge kutter utslippene og reduserer utvinningen av fossilt brensel.

«Samtidig som mange, som meg, applauderer Norge for å være en av de første industrialiserte nasjonene som formelt ratifiserte Parisavtalen, vet vi også at Norge går aktivt inn for å åpne Arktis for oljevirksomhet.», heter det i brevet.

Formålet med kronprinsbesøket til Tonga, Fiji og Samoa var blant annet å «styrke partnerskap med øystater i Sør-Stillehavet for fremme av felles interesser i FN og i internasjonalt samarbeid, herunder hav og klima, fred og sikkerhet». Kronprinsen lander i Norge fredag etter å ha vært på reisefot i om lag halvannen uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I likhet med brevskriveren er regjeringen også opptatt av klima. Norge var blant de første til å ratifisere Parisavtalen. Den peker på at klimautfordringen bare kan løses gjennom et globalt samarbeid, sier statssekretær Rikard Gaarder Knutsen i Olje- og energidepartementet til kanalen og sier han ikke svarer på vegne av kronprinsen.