Bare en av fem vet hva som venter på skattemeldingen

Ikke alle har like god oversikt over egen økonomi. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ikke alle har like god oversikt over egen økonomi. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare 20 prosent av nordmenn har god eller full oversikt over hvor mye de får igjen eller må ut med i restskatt før de har sjekket skattemeldingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1. Et av spørsmålene til de 1.073 respondentene var hvor god oversikt de har over hva de kan vente seg tilbake på skatten eller i baksmell.

Bare 4 prosent har full oversikt og kan dermed kjapt slå fast om tallene på skattemeldingen stemmer med egne beregninger. 16 prosent sier de har god oversikt, mens 35 prosent, en drøy tredel, svarer at de har en viss oversikt. Hele 39 prosent har liten eller ingen oversikt.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 sier til NTB det uansett er viktig å ikke bare se om man får igjen penger og slå seg til ro med det, men også gå gjennom punkt for punkt.

Her kan du sjekke skatten din

– Ikke gå i fella og vær fornøyd med at du får penger tilbake. Jakt heller på flere fradrag i skattemeldingen, kanskje skal du ha enda mer tilbake. Tiden du bruker på å gå gjennom skattemeldingen, kan bli noen svært lønnsomme minutter, sier Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare

I skattemeldingen er de viktigste postene som lønn, skatt, gjeld og renter, ferdig utfylt. Før gjorde man det selv. 51 prosent av de spurte sier i undersøkelsen at de syns det er blitt lettere å fylle ut enn tidligere, ikke så overraskende stiger den andelen jo eldre folk er.

Men det er fremdeles mange som syns dette er vanskelige greier, særlig blant unge voksne.

I aldersgruppa 18 til 24 år sier 41 prosent at skattemeldingen er vanskelig å forstå og 20 prosent mener man er nødt til å være flink med tall for å fylle ut alt korrekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

.I aldersgruppa 25 til 34 år strever de også: Der syns 34 prosent det er vanskelig å forstå dette dokumentet, og hele 30 prosent mener man må være flink i matte.

I befolkningen generelt er det bare 17 prosent som syns skattemeldingen er vanskelig og 16 prosent som mener gode mattekunnskaper er en nødvendighet for å få alt riktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skattemeldingen kan oppfattes som en komplisert affære, og hvis man ikke forstår er det viktig å be om hjelp, er rådet fra Gundersen.

Aktuelt: Skattemeldingen lagt ut – påloggingstrøbbel gjennom natten

De fleste sjekker

Enten man skjønner alt eller ei, det er bare 2 prosent som svarer at de gir helt blanke og ikke åpner skattemeldingen i det hele tatt, og da er hovedårsakene et de regner med at det som står der er korrekt – eller at de ikke skjønner det som står der uansett.

Men 96 prosent sier altså at de åpner skattemeldingen, og det fikk id-porten virkelig føle på onsdag kveld, da meldingene ble gjort tilgjengelig og Difis påloggingsystem ble ustabilt på grunn av svært høy trafikk. Flaskehalsen inn til skattepapirene var nede hele natta.

Når folk til slutt kommer seg inn har henholdsvis 37 og 28 prosent planer om å bruke litt tid eller gå nøye gjennom skattemeldingen – det vil si nesten to tredeler av befolkningen, 65 prosent.

Her er det ganske store regionale forskjeller, med Hedmark/Oppland som de mest nøye. Her er det 76 prosent som bruker litt eller mye tid, mens i Agder/Rogaland er andelen bare 55 prosent.