Uventet utfordring for NASA: Romherpes

En fersk studie viser at omlag halvparten av astronautene testet positivt på herpes. Foto: NASA / Colourbox.com.
En fersk studie viser at omlag halvparten av astronautene testet positivt på herpes. Foto: NASA / Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Herpesvirus reaktiveres i verdensrommet og kan utgjøre en trussel på lengre romferder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som om ikke en reise ut i verdensrommet var utfordrende nok, har astronauter nå fått ytterligere et problem å hanskes med: Herpes.

En fersk studie viser at omlag halvparten av astronautene testet positivt på herpes, skriver Sky News. Ifølge studien hadde 53 prosent av astronautene på korte oppdrag og 61 prosent av astronautene på lengre oppdrag, herpesvirus i spyttet eller urinen.

Herpes

Herpes er en infeksjon forårsaket av herpesvirus. Vanligst er munnsår, og blemmer i underlivet, men herpes kan også forårsake infeksjon på øye, helvetesild, forkjølelse og kyssesyken. Herpes er sykdommer der man blir infisert av herpesvirus, skriver Lommelegen.

Herpesvirus er en familie av virus som ligner hverandre, men gir ulike sykdommer. Det spesielle med herpesvirus er at etter du blir smittet vil det forbli latent i kroppen resten av livet og kan reaktiveres med nye utbrudd.

Infeksjon med herpes gir vanligvis lokale hudinfeksjoner og smertefulle blemmer på hud og slimhinner. Hvis du får infeksjonen vil du bli livslang bærer av viruset.
(Kilde: Lommelegen).

Det har fått den amerikanske romfartsorganisasjonen til å utstede en advarsel om romherpes, som kan utgjøre en trussel for astronauter på lengre romferder, for eksempel til planeten Mars.

Les også: Han ga menneskeheten herpes

Viruset forblir i kroppen

Typisk for herpesvirus er at etter at du har blitt smittet vil viruset forbli latent i kroppen resten av livet og kan reaktiveres med nye utbrudd. Romherpesen dreier seg altså ikke om et nytt virus som utvikler seg i verdensrommet, men om reaktivering av allerede eksisterende herpesvirus som finnes i kroppen til astronautene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Det finnes mange typer herpes

Høy belastning

Forskerne tror reaktiveringen av viruset skjer fordi kroppen i verdensrommet blir utsatt for ekstra høy belastning, slik som mikrogravitasjon, kosmisk stråling og ikke minst ekstreme G-krefter.

I tillegg kommer stressfaktorer som sosial separasjon, innesperring og dårlig søvn.

– Til slutt klarer ikke immunforsvaret mer, hvilket bidrar til at viruset får mer kraft til å vokse seg sterkere, forteller Dr Satish Mehta i studien som er publisert i journalen «Frontiers in Microbiology».

At viruset reaktiveres betyr ikke at det automatisk blir utbrudd. Bare seks av astronautene i studien opplevde symptomer på herpes.

Personer med reaktivert herpesvirus kan imidlertid smitte andre med herpes.

Les også: 90 prosent av smittete personer er ikke klar over at de har herpes