Fortsatt dragkamp om Muellers rapport

Mens demokratene presser på for å få se hele Mueller-rapporten – og underlagsmaterialet – mener flere republikanere i Kongressen at det er på tide å legge saken bak seg. Illustrasjonsfoto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
Mens demokratene presser på for å få se hele Mueller-rapporten – og underlagsmaterialet – mener flere republikanere i Kongressen at det er på tide å legge saken bak seg. Illustrasjonsfoto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokratene vil ha hele Mueller-rapporten offentliggjort neste uke, men republikanerne stikker kjepper i hjulene for prosessen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, stanset mandag demokratenes andre forsøk på å få gjennom et vedtak for å legge press på justisdepartementet, melder Reuters. McConnells demokratiske motpart, Chuck Schumer, mener det ikke er noen grunn til ikke å offentliggjøre rapporten.

President Donald Trump har sagt at det er opp til justisminister William Barr å ta avgjørelsen om offentliggjøring. Foreløpig er bare et fire sider langt sammendrag gjort kjent, noe demokratene er svært misfornøyd med. Schumer og demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, ser ikke på Barr som uavhengig og mener sammendraget reiser like mange spørsmål som det besvarer.

– Alt jeg ønsker, er at hele rapporten blir frigitt, sier Pelosi.

Vil se alt

Tidligere i måneden stemte Representantenes hus for offentliggjøring. vedtaket ble gjort med 420 mot 0 stemmer. Seks demokratiske komitéledere i Huset har skrevet brev til Barr og sagt at sammendraget hans ikke er tilstrekkelig. De ber om å få hele rapporten innen tirsdag 2. april. De vil også ha underlagsmaterialet rapporten er basert på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den informasjonen er nødvendig for at komiteene skal kunne oppfylle de pliktene grunnloven pålegger dem, skriver de seks.

Republikanere i Kongressen mener derimot det er på tide å legge saken bak seg.

– Dette er et avsluttet kapittel. Det er på tide å gå videre, sier Kevin McCarthy, som er gruppeleder for republikanerne i Representantenes hus. Hans nestleder Steve Scalise mener på sin side at demokratene ikke er interessert i å få fram fakta.

– De ønsker bare å endre på valgresultatet fra 2016.

– Legitim gransking

Samtidig vil flere republikanere – i likhet med Trump – se mer på hvordan hele granskingen startet. Lindsey Graham, som leder justiskomiteen i Representantenes hus, har lovet å få fram den andre siden av historien.

Han vil gå justisdepartementet nærmere etter i sømmene, men sier samtidig at Muellers gransking var legitim og nødvendig for å få svar på spørsmålene om mulig russisk innblanding i presidentvalget for snaut to og et halvt per siden.