Mistanken mot Trump lever videre

President Trump vinker bort pressen etter at han erklært seg selv fullstendig frifunnet av Mueller.
President Trump vinker bort pressen etter at han erklært seg selv fullstendig frifunnet av Mueller. Foto: Nicholas Kamm / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter nesten to år er etterforskningen av president Trumps mulige kontakt med russiske agenter under presidentvalget 2016 endelig over. Men er mistanken om Trumps russerforbindelser virkelig avsluttet? spør vår kommentator Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en god ting for Amerika og det amerikanske folk, at det ikke er funnet bevis for at deres president i 2016 hadde et ulovlig samarbeid med representanter for de russiske myndigheter. Men Donald Trump har all grunn til å mislike at justisdepartementets spesialetterforsker Robert Mueller heller ikke har funnet det mulig å frikjenne presidenten for et ulovlig samarbeid med russiske agenter. Den siden av saken har imidlertid presidenten valgt å ignorere når han nå hoverer over det han framstiller som sin totale seier.

Med andre ord, mistanken lever videre, mens det nå sannsynligvis er Representantenes hus’ demokratiske flertall som kommer til å føre videre en etterforskning i en noe annen form.

I tillegg til et mulig samarbeid med russiske agenter, etterforsket også Robert Mueller muligheten for at president Trump bevisst hadde forhindret en ekte og rettferdig etterforskning og rettergang av presidenten selv. Det gjaldt spesielt situasjonen rundt Trumps oppsigelse av den tidligere FBI-sjefen James Comey. Trump hadde i mai 2016 fått forståelse av at FBI hadde startet etterforskning av en mulig sammensvergelse mellom Trumps valgorganisasjon og russiske agenter for å hjelpe Trump til å bli valgt. Trump spurte Comey i enerom om han, Trump personlig, også var under etterforskning. Det ville Comey ikke svare på – og Comey ble avskjediget straks etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskningen har pågått i nesten to år inntil den nå er avsluttet. Justisdepartementets spesialetterforsker Robert Mueller kan nå gå tilbake til sin pensjonisttilværelse som tidligere sjef for FBI.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det må også være godt for amerikanerne å få en bekreftelse på at deres president sannsynligvis ikke er en lovbryter, selv om han nok har gjort enkelte tvilsomme handlinger.

Og selv om Trump ikke har deltatt i noe ulovlig samarbeid med russerne og dermed ikke blir tiltalt for dette som en følge av Muellers etterforskning, forandrer ikke det hans personlighet, og han er verken mer eller mindre skikket til å være president enn han var før rapporten kom.

Les kommentaren: Russergate 45 år etter Watergate ?

Hva hadde han å frykte?

Det er neppe sannsynlig at han vil kunne legge bort sin uvane med å lyve eller snakke usant i skrift eller tale flere ganger hver eneste dag.

Og hvis Trump virkelig var sikker på at han ikke var skyldig i de ulovlighetene han var anklaget for, hvorfor nektet Trumps advokater gang etter gang at presidenten skulle stille opp og la seg intervjue av Mueller og hans etterforskere?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?

De demokratiske medlemmene av Representantenes Hus har nylig sendt et brev til 81 personer og stiller en rekke spørsmål for om mulig å finne tegn på et ulovlig samarbeid med russiske representanter eller andre ulovlige handlinger i valgkampen i 2016. Intet tyder på at de brevene vil bli trukket tilbake. Men om antagelsen om at dette trolig var demokratenes innledning av en prosess som de hadde planlagt skulle ende opp i en riksrettssak mot presidenten, er vel nå mer tvilsomt.

Meget tilfreds president

Samtidig er en rekke personer satt under tiltale, mistenkt for forskjellige forbrytelser under valgkampen i 2016 etter at de har innrømt samarbeid med russiske agenter. En av dem var en av lederne for Trumps valgkampanje mot Hillary Clinton, Paul Manafort, som er dømt til sju års fengsel for økonomiske forbrytelser i samarbeid med russiske oppdragsgivere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen som også har sagt seg skyldig i ulovlig kontakt med russiske representanter er Mike Flynn, som var Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver da Trump tiltrådte som president.

Og en tredje person som også har innrømmet en rekke løgner på Trumps vegne, er hans mangeårige, nærmeste medarbeider under valgkampen, nemlig Trumps personlige advokat Michael Cohen som i all offentlighet har latt seg avhøre av Kongressen i Det hvite hus og har innrømmet en rekke løgner for Trump.

President Trump er naturlig nok meget tilfreds med at det ikke ble funnet bevis for at han har samarbeidet med russiske agenter, og han mener nå i ettertid at hele prosessen mot ham har vært ulovlig. Leder for justiskomiteen i Representantenes hus, Jerold Nadler, presiserer imidlertid at det var intet ulovlig med etterforskningen av Donald Trump, og han sier at det har vært betydelig uenighet mellom etterforsker Mueller og justisminister Bill Barr om rapporten virkelig frikjenner Trump eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nadler sa i helgen at han vil forlange at hele den meget omfattende rapporten skal offentliggjøres, tatt i betraktning at Mueller og hans team brukte nesten to år på etterforskningen og å skrive rapporten, mens det tok den nye justisminister Bill Barr bare 48 timer å konstatere at det ikke var noen tegn på ulovlig virksomhet fra Trumps side.

Les også: