Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris

Jemens barn dør både i krigshandlinger og av mangel på mat. Disse barna ble fotografert i byen i Hajjah nordvest i landet i oktober i fjord. Brødet i balja er muggent. Byen er nå en av 31 aktive krigssoner i landet, til tross for våpenhvileavtalen som er inngått. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix
Jemens barn dør både i krigshandlinger og av mangel på mat. Disse barna ble fotografert i byen i Hajjah nordvest i landet i oktober i fjord. Brødet i balja er muggent. Byen er nå en av 31 aktive krigssoner i landet, til tross for våpenhvileavtalen som er inngått. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 500 barn er blitt drept eller såret i Jemen det siste året. Svært ofte er det raketter og bomber fra vestlige land som rammer dem. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra midten av mars i fjor har 226 barn blitt drept og 217 såret i luftangrep utført av koalisjonen ledet av Saudi-Arabia i Jemen, skriver Redd Barna i en pressemelding. Det tilsvarer 37 barn hver måned. Flyangrep er hovedårsaken til konfliktrelaterte dødsfall og skader blant barn i landet, ifølge organisasjonen.

De reelle dødstallene er trolig høyere fordi mange drap ikke blir rapportert offentlig.

Redd Barna baserer seg på opplysninger fra FNs Civillian Impact Monitoring Project. De viser at barn regelmessig blir rammet av flyangrep mot tettbefolkede strøk, der risikoen for å treffe sivile er stor.

– Ondskapsfullt

Tamer Kirolos, Redd Barnas landdirektør i Jemen, kaller dette en ondskapsfull taktikk.

– Det er umulig å forestille seg den terroren barn må føle når en bombe slippes på hjemmene deres. Mange barn ble drept eller skadd da de søkte tilflukt i hjemmene sine eller idet de flyktet fra fare, sier Kirolos.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

26. mars er det fire år siden den saudiledede koalisjonen startet sine luftangrep mot houthi-militsen, som hadde tatt kontroll over hovedstaden Sanaa året før.

Siden har mer enn 19.000 luftangrep truffet sykehus, skoler og infrastruktur.

Aktuelt: FN ber om hjelp til 21 millioner mennesker i Jemen

– En krig mot barn

Før jul ble det enighet om en våpenhvileavtale etter forhandlinger i Stockholm. Like fullt fortsetter krigshandlingene.

Ifølge FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet bor det barn i 31 områder der det pågår aktive krigshandlinger, deriblant Taez, Hajjah og Saada, hvor de opplever «tunge voldshandlinger».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For to uker siden ble minst ti barn drept da fem hus ble truffet i et luftangrep i nettopp Hajjah, nordvest i landet.

Birgitte Lange er generalsekretær i Redd Barna. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Birgitte Lange er generalsekretær i Redd Barna. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Jemen viser hvordan enhver krig er en krig mot barn, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen betaler for medisinsk behandling og medisiner til barna som blir rammet.

Aktuelt: – Uutholdelige konsekvenser av krigen i Jemen

Vil ha norsk eksportstans

Bombene og rakettene som rammer Jemen, kommer blant annet fra USA, Storbritannia, Frankrike og Italia. Redd Barna hevder det har vært norske komponenter i luftraketter som har rammet sivile i landet. Utenriksdepartementet har gransket påstander om at norsk materiell er blitt brukt i Jemen, men har ikke funnet dokumentasjon på dette.

– Norge har aldri åpnet for eksport av våpen og ammunisjon (såkalt A-materiell) til Saudi-Arabia. Norge stanset i november 2018 også utstedelse av nye lisenser for eksport av annet forsvarsmateriell (B-materiell) eller flerbruksvarer til militær bruk til Saudi-Arabia, sier UDs kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg til NTB.

SV fremmet nylig forslag om å stanse all eksport av militært materiell til landene som deltar i krigen, men forslaget fikk ikke støtte fra flertallet. Redd Barna er skuffet over dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag gir Norge nødhjelp med den ene hånden og tjener penger på konflikten med den andre. Det er et stort paradoks at regjeringen gang på gang understreker at den eneste måten å få til fred i Jemen er gjennom politiske handler, samtidig som de selger militærutstyr til de krigende partene, sier Lange.

Det er ikke bare krigshandlingene i seg selv som dreper Jemens barn. Anslagsvis 85.000 barn under fem år har dødd av sult og feilernæring i Jemen i løpet av de siste fire årene.

FN omtaler situasjonen i Jemen som verdens verste humanitære krise.

Aktuelt: Netanyahu avkorter USA-besøk etter rakettangrep i Israel