USAs justisminister forbereder Mueller-notat

VIDEO: Mueller–etterforskningen: Dette er saken
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs justisminister William Barr kan legge fram sitt første sammendrag av spesialetterforsker Robert Muellers rapport senere søndag, ifølge kilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus opplyser at det så langt ikke er blitt orientert om innholdet i Muellers rapport.

Demokratenes leder i Representantenes hus Nancy Pelosi har sagt at et sammendrag av Muellers konklusjoner ikke er godt nok. Hun vil ha hele rapporten.

Muellers 22 måneder lange etterforskning av president Donald Trump og Russland ble offisielt avsluttet fredag. Barr mottok sluttrapporten.

Barr og visejustisminister Rod Rosenstein, som utnevnte Mueller, jobbet søndag fortsatt med å analysere rapporten. Hvis nyhetsbyrået APs kilder har rett i at Barrs sammendrag av Muellers rapport blir presentert for lederne i Kongressen søndag, vil det gå minst én dag til før offentligheten får innblikk i konklusjonene.

Trump har i de snart to årene med etterforskning stemplet Muellers arbeid som en ulovlig heksejakt og avvist at det fantes noe hemmelig samarbeid mellom hans stab russiske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krever fullt innsyn

Justisministerens sammendrag vil etter alle solemerker bli gjenstand for en hard politisk og juridisk dragkamp. Demokratene i Kongressen har krevd tilgang til alt materialet i Muellers etterforskning, inkludert bevisgrunnlaget.

Mueller og hans team har i nesten to år gransket anklager om russisk innblanding i presidentvalget som brakte Trump til Det hvite hus. Granskingen har hengt som en skygge over Trumps presidentskap, og flere av hans familiemedlemmer og nære rådgivere har vært trukket inn i granskingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Mueller tar ikke til orde for å reise noen flere tiltaler i saken, og Trumps allierte tolker det som en seier.

Selv har Mueller forholdt seg taus, også etter at han fredag sendte en sikkerhetsbetjent til justisdepartementet for å levere rapporten.

Ubesvarte spørsmål

Siden rapporten fortsatt er hemmeligstemplet, er det ikke kjent om Mueller har klart å svare på noen av de viktigste spørsmålene i etterforskningen:

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Samarbeidet Trumps medarbeidere med russiske myndigheter for å påvirke presidentvalget i 2016 i Trumps favør?
  • Foretok Trump seg noe i ettertid for å hindre etterforskningen, for eksempel da han sparket FBI-direktør James Comey?

Uansett hva Mueller har konkludert med, har granskingen hans kastet lys over russisk innblanding i USAs politiske system og avslørt løgner fra Trump-rådgivere som forsøkte å skjule Russland-relaterte kontakter, skriver AP. Det er også malt et bilde av en valgkampstab som var ivrig etter å utnytte lekkasjen av hackede eposter fra Demokratene for å skade motkandidaten Hillary Clinton.

Les også: Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner

Andre etterforskninger

Flere etterforskninger tilknyttet presidenten er fortsatt i sving. Trump er gjenstand for etterforskning i en separat sak i New York. Der anklager påtalemyndigheten Trump for blant annet å ha bedt sin daværende advokat Michael Cohen om å betale ulovlige hysjpenger til to kvinner under valgkampen. Presidenten hevder Cohen løy for å få strafferabatt.

Trump er også gjenstand for flere granskinger i Kongressen. Demokratene har satt i gang omfattende undersøkelser som truer med å forfølge presidenten godt inn i valgåret 2020.

Les også: Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter