To sykloner treffer Australia

Satellittbilde av syklonen Trevor på vei mot Northern Territory. Foto: Bureau of Meteorology / AAP / AP / NTB scanpix
Satellittbilde av syklonen Trevor på vei mot Northern Territory. Foto: Bureau of Meteorology / AAP / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En svært ødeleggende tropisk syklon traff fastlandet på nordspissen av Australia lørdag morgen, mens en annen nærmer seg over vestkysten av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syklonen Trevor er kategori fire av fem og ankom 9.50 lørdag. Vinden presset opp tidevannet og brakte med seg vindkast på opp mot 70 meter per sekund og traff tynt befolkede Northern Territory, nær byen Port McArthur i Carpentariabukta, melder tv-kanalen ABC.

Politi og militære har de siste dagene evakuert det meste av befolkning i områdene som kan tenkes å bli berørt av Trevor, kun en håndfull personer skal ha valgt å bli hjemme.

Det meteorologiske byrået (BOM) sier Trevor fører med seg et ekstremt farlig tidevann i kystregionene, i tillegg til at de enorme nedbørsmengdene vil bidra til flom og oversvømmelser i territoriet Northern Territory og delstaten Queensland, som ligger ved siden av.

Samtidig kommer en annen tropisk syklon, Veronica, nærmere gruveregionen Pilbara i delstaten Western Australia. Der er den er ventet å slå inn med full styrke, også den kategori fire, enten sent lørdag eller tidlig søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veronica er ventet å roe seg noe før den treffer byen Port Hedland, men har til gjengjeld med opptil en meter nedbør, i tillegg til at værsystemet kan føre til brottsjø på fire meter.

Da Trevor tidligere i uka traff byen Lockhart River som en kategori to-syklon, etterlot den seg trær revet opp med roten, massive oversvømmelser og ødelagte hustak, i tillegg til at kraftledninger måtte repareres og boder var blåst bort.