Vedum: – Nå må dere tørre å regulere arbeidsinnvandringa, Ap!

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum minner om at det i sin tid var LO som sørget for at Stortinget i 1975 vedtok innvandringsstopp.
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum minner om at det i sin tid var LO som sørget for at Stortinget i 1975 vedtok innvandringsstopp. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterparti-landsmøtet til helga vil etter alt å dømme rokke ved en av grunnsteinene i EØS-avtalen: Fri flyt av arbeidskraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et forslag til resolusjon på Senterpartiets landsmøte som åpner fredag, går inn for å regulere arbeidsinnvandring fra EU/EØS-området utenfor Norden, for å sikre full sysselsetting og vårt behov for fagfolk for å bygge og drifte landet.

Det er stikk i strid med EUs grunnleggende prinsipp om fri flyt av arbeidskraft, som Norge gjennom EØS-avtalen har forpliktet seg til å overholde, men gleder partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Et slikt vedtak kan imidlertid skape problemer for et eventuelt regjeringssamarbeid på rødgrønn side i 2021.

– Vil dere noensinne få styrke nok til å få Ap med på et slikt brudd med EØS-avtalen?

– Dette er en avtale, og avtaler kan som alle politiske vedtak forandres. Men da må man først ha en mening. Så får vi se hva man kan få til. Jeg tror veldig mange i LO er enige med oss i at vi må få kontroll med arbeidsinnvandringen og at vi ikke vil at mer og mer makt over arbeidslivspolitikken skal forsvinne ut av våre hender. Og da må Arbeiderpartiet ta stilling til det, sier Vedum til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet holder fast på EØS-avtalen som den er, trass økende uro i LO, og hevder at problemer med sosial dumping skyldes den norske regjeringen.

Vil ikke stå med lua i hånda

Vedum minner om bråket som oppsto da han var landbruks- og matminister i Stoltenberg-regjeringen og fra 1. januar 2013 skjerpet ostetollen.

– Da sa Høyre at nå blir det helt katastrofe og EU vil sanksjonere med å ramme fiskeeksporten vår. Det var bare skremming fra Høyres side. De prøver å bruke Trond Kirkvaags «Skremmeren» så ingen skal tørre å utfordre mer makt til EU, sier Sp-lederen om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I ettertid har det vist seg at EU har eksportert stadig mer ost til Norge.

Da Høyre og Frp overtok regjeringsmakta vakte det stor glede i EU at Vidar Helgesen lovet å lette på ostetollen igjen. Men den gang var KrF i opposisjon og sikret flertall for å beholde tollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må bort fra å stå med lua i hånda for alt som kommer fra Brussel, tørre å stå for våre egne interesser, oppfordrer Vedum nå.

Han håper at landsmøtet skal vedta forslaget om å innføre regulering av arbeidsinnvandring, som en enstemmig redaksjonskomité går inn for.

– Innvandring rammer arbeidvilkårene

– Men regulering av arbeidskraftinnvandringen er noe helt annet enn ostetollen, som ikke brøt med noen internasjonal avtale. Det innebærer jo et angrep på selve hovedpillaren i EØS-avtalen, fri flyt, Vedum?

– Man kan ikke legge til grunn at man har tapt før man har begynt, svarer Sp-lederen på det.

Han minner også om at det i sin tid var LO som sørget for at Stortinget i 1975 vedtok innvandringsstopp. Det fungerte ikke som en stopp, men som regulering av innvandringen.

– Det er en tradisjon LO står i at man noen ganger må regulere arbeidsinnvandringen, fordi den rammer arbeidsvilkåra, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får Vedum Brexit-skrekken?

– Uansett Senterpartiets syn på EØS: Får du ikke skrekken av å se britenes enorme trøbbel med Brexit, slik utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) anbefalte dere å gjøre i Dagens Nyheter i går?

– Det er to veldig forskjellige ting. Poenget er at Storbritannia er medlem av EU. Men det norske folk sa nei til EU i 1972 og 1994, innleder Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå på fredag skal Erna Solberg på feiring av EØS-avtalen i Brussel. Men det er jo vi på neisida som må feire 25-årsjubileet for nei til EU. Det var en stor seier som gjør at vi er i en helt annen posisjon enn Storbritannia, som dessverre for dem meldte seg inn i 1972, fortsetter han.

– Det som er problemet nå, er at vi har regjering og et stortingsflertall som på område etter område gir mer og mer makt til EU selv om folket sa nei, sier Vedum og lister opp:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sist skjedde det med norsk energipolitikk og ACER, der man aktivt gir mer makt til EU i stedet for å tenke på å bruke energien til å bygge norske arbeidsplasser.

– Så kommer EUs jernbanepakke. Så kommer EUs arbeidsmarkedsbyrå som er en ny debatt. Så har du systemet med meldeplikt som regjeringa nå kjører opp.

– Hvis en kommune skal rekommunalisere vaskeri, for eksempel, så skal da norske kommuner melde fra til byråkreter i Brussel! Det er uhørt. Så prøver Høyre å lage skremmebilder om at hele EØS-avtalen er i fare.