VG: Kunstnere og teaterdirektør siktet etter forestilling

Se video: Dette har skjedd i Wara-saken.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo-politiet har siktet teaterdirektøren og kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» for å ha krenket privatlivets fred etter at Waras samboer anmeldte forestillingen i desember, ifølge VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) samboer Laila Anita Bertheussen anmeldte teateret 18. desember.

I tillegg ba politiet ved politiadvokat Arne Valdemar Nielsen om tillatelse fra Oslo tingrett til å ransake både teaterdirektøren og de tre kunstnernes hjem og kontorer i jakten på bevis, får VG opplyst.

Oslo tingrett avviste politiets begjæring samme dag, men VG får opplyst at politiet valgte å anke saken til Borgarting lagmannsrett. Lagmannsretten har så langt ikke truffet noen avgjørelse i saken.

Les også: VG: PST sikret bevis med hemmelig kamera

NRK: Wara har ikke mistenkt samboeren

Reagerer på siktelsen

I oppsetningen «Ways of seeing» på teateret Black Box, viste kunstnerne fram videoopptak av Wara og Bertheussens hjem. Opptakene var gjort uten parets tillatelse.

Oslo 20190314. PST har siktet samboeren til Tor Mikkel Wara, Laila Anita Bertheussen (54), for å ha tent på parets bil. Hun ble pågrepet av PST torsdag. Foto: skjermdump / NTB scanpix Foto: Skjermdump / NTB scanpix
Oslo 20190314. PST har siktet samboeren til Tor Mikkel Wara, Laila Anita Bertheussen (54), for å ha tent på parets bil. Hun ble pågrepet av PST torsdag. Foto: skjermdump / NTB scanpix Foto: Skjermdump / NTB scanpix

Teaterdirektør Anne-Cecilie Sibues advokat Halvard Helle reagerer sterkt på siktelsen mot Sibue.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Både siktelsen og begjæringen om ransaking utgjør et alvorlig anslag mot ytringsfriheten og retten til respekt for privatliv. Det har ikke skjedd tidligere i nyere norsk historie at politiet har siktet en teatersjef og bedt om ransaking av hennes teater og hjem. Oppsetningen på Black Box er ikke en politisak og har aldri vært det, sier Helle.

Les også:

Politikere reagerer med sjokk på siktelsen mot Waras samboer

Teater-advokat: Solberg bør vurdere å beklage i Wara-saken

Ber om henleggelse

Fakta om hendelser ved Tor Mikkel Waras hus

* Natt til 6. desember i fjor tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til justisministeren. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

* 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.

* 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet bundet fast med knute i en krok under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.

* 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til hjemmet til Wara etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.

* Natt til 10. mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

* Torsdag 14. mars ble Waras samboer, Laila Anita Bertheussen (54), siktet for å ha tent på bilen 10. mars. Hun er ikke siktet for de tidligere hendelsene, men ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland er det «naturlig å se disse i sammenheng».

Han har på vegne av teatersjefen bedt om at siktelsen trekkes og at saken henlegges.

– Det er uholdbart å opprettholde en slik sak. Jeg har også bedt politiet trekke anken. Det er et alvorlig tankekors at påtalemyndigheten er beredt til å bruke tvangsmidler mot frie kunstinstitusjoner, sier Helle.

Bertheussen er siktet for å ha diktet opp en straffbar handling ved å tenne på familiens bil natt til 10. mars. Mellom desember og mars ble det utført en rekke hærverk og truende hendelser mot Wara og Bertheussens bolig og eiendom. Hendelsene startet i kjølvannet av Black Box' teaterforestilling.