Flere vil fengsle dopede idrettsutøvere

To forseglede glass med urinprøver.
To forseglede glass med urinprøver. Foto: Martin Jacob Kristoffersen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En bør stille seg spørsmålet om to års utestengelse fra idretten er avskrekkende nok i forhold til sponsorkontrakter i millionklassen, sier lederen av Oslo idrettskrets. WADA vil ta bakmennene, men vil ikke fengsle utøvere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Debatten om å forfølge bruk av doping som noe straffbart har blusset opp igjen i flere land etter flere dopingskandaler i idretten de siste årene.

I 2009 kriminaliserte Østerrike dopingbruk i idretten, i 2015 fikk Tyskland lignende lover.

Likevel behandles de fleste slike saker i voldgiftsretter på siden av det ordinære straffesystemet, som idømmer utestengelser. Lederen av Oslo idrettskrets, Sveinung Oftedal, mener Norge bør være neste nasjon ut med å kriminalisere den økonomiske milliongevinsten mange juksere sitter igjen med.

– Vi må utstyre oss med mer muskler for å bekjempe doping. Hvis vi mener alvor med å ville internasjonal doping til livs, må vi gjøre vårt. Det er viktig at vi også kriminaliserer det økonomiske bidraget ved doping her hjemme, for at vi skal være troverdige i arbeidet for at andre land også skal gjøre det. Vi er et lite land, men vi er faktisk en betydelig idrettsnasjon, sier Oftedal til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les kommentaren: Nasjonalsporten vår er syk

– Ikke bare tapt heder og ære

Han mener det er naivt å tro at heder og ære er den eneste motivasjonen bak dagens utøvere. Den tiden er over.

– Et vinnende lag genererer mye penger, systemet bak er motivert av økonomisk bedrag, og både sponsorer, konkurrenter og publikum blir lurt opp i stry, mens utøverne og gjerne en del av støtteapparatet sitter igjen med milliongevinst. Hva hjelper det da med et par års utestengelse som avskrekking, spør han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget fra Oslo idrettskrets skal opp i Idrettstinget, Norges øverste idrettsorgan, i mai. Men avsløringene under Ski-VM i Seefeld har gitt saken ben å gå på allerede.

Forslag i Stortinget

Regjeringspartienes representanter i Stortingets justiskomité vil gi regjeringen marsordre om å utrede endringer i straffeloven. Forslaget er enda ikke behandlet.

Oftedal vedgår dette kanskje burde ha kommet opp tidligere, men tror at få har rett og slett tenkt på kriminalisering tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skipresident Erik Røste støtter også et slikt forslag. Hvis det går gjennom, vil norsk idrett samlet jobbe for endringer i straffeloven.

– Kriminalisering av doping med harde straffer er svært positivt for alle de vi arbeider for skal lykkes - de rene utøverne, sier Røste i en pressemelding, og har kalt avsløringene i Seefeld for «uvirkelige».

Amerikanske politikere vil kriminalisere

I en av de store idrettsnasjonene, USA, foreligger det i alle fall to lignende forslag til behandling i Senatet. Det ene ble introdusert i juni, og er fortsatt ikke stemt over.

Like før jul kom det et nytt et, oppkalt etter Grigorij Rodsjenkov, som var en av varslerne mot det russiske antidopingbyrået RUSADA. Rodsjenkov-loven, hvis godkjent, vil bemyndige USAs myndigheter til å etterforske konkurranser både hjemme og i utlandet der minst fire amerikanere deltar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen del av forslaget vil gjøre det mulig for amerikanske bedrifter å kreve erstatning fra arrangøren, for eksempel Den internasjonale olympiske komité.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen av det amerikanske antidopingbyrået USADA tror forslaget gi drahjelp i arbeidet for å kriminalisere doping.

– Loven vil anerkjenne at doping er svindel, sier Travis T. Tygart i en pressemelding.

Han sier at både sporten og nasjonen blir bedratt i slike tilfeller.

– Disse forbrytelsene kommer til å bli løftet opp til samme status som andre typer bedrag, sier han.

Diskusjon i Danmark

Sterke krefter i Dansk Idrætsforbund ønsker også at doping i sport skal kriminaliseres på lik linje med narkotika. En del av problemet er at utøvere som ikke er medlemmer av organisasjonen blir i realiteten ikke straffet, mens forbund der kontrollen blir for nærgående kan melde seg ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sportsjurist Jens Bertel Rasmussen sier til nyhetsbyrået Ritzau at det har vær tradisjon for å tenke at doping hører til sportens verden.

– Hvis man kriminaliserer doping og involverer politiet så vet i alle fall sportsutøvere at det er kriminelt og at de kan havne i en rettssak, sier Rasmussen.

Han varsler dog at det kan komme tvilstilfeller, som Therese Johaug, som fikk i seg forbudte steroider gjennom leppekrem. Men for å bli straffet må forsett bevises, påpeker han - at utøveren gjorde det med overlegg.

– Hun ville aldri ha blitt straffet, sier han ti Ritzau.

WADA vil ikke fengsle utøverne

Det internasjonale antidopingbyrået WADA opplyser til ABC Nyheter at deres tidligere posisjon står ved lag: kriminaliser i vei, men ikke utøverne:

WADA vil ikke prøve å gripe inn i statenes suverene rett til å vedta lover. Snarere motsatt, WADA støtter bruk av lovgivning til å beskytte rene utøvere mot doping, heter det i meldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Effektiv koordinering mellom antidopingbyråer og utøvende myndighet, kombinert mer kraftfull lovgivning, vil legge grunnlag for etterforskning, som er et viktig element i kampen mot doping.

Imidlertid mener de at Idrettens voldgiftsdomstol CAS, anerkjent over hele verden til å kunne idømme sanksjoner mot utøverne, er best egnet til å straffe utøverne.