Muslimske ledere i harnisk etter moskeangrep på New Zealand

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fordømmer gjennom sin talsmann angrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fordømmer gjennom sin talsmann angrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand. Foto: Burhan Ozbilici / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Muslimske politiske ledere uttrykker sinne og sorg etter at 49 mennesker ble drept da to moskeer i Christchurch på New Zealand ble angrepet under fredagsbønnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere peker på gryende islamofobi som årsaken til angrepet, skriver Reuters.

Australias regjering omtaler en av dem som er pågrepet for angrepet, som en «høyreekstrem terrorist». Mannen er australsk statsborger.

– Jeg legger skylden på økningen i terrorangrep på islamofobi etter 11. september-angrepene der islam og 1,3 milliarder muslimer har fått kollektiv skyld for enhver terrorhandling utført av en muslim , skriver Pakistans statsminister Imran Khan på Twitter.

Bakgrunn: – Australsk høyreekstrem terrorist bak angrep i moské

Cavusoglu gir mediene og politikere skyld

Talsmannen for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fordømmer det han kaller et «rasistisk og fascistisk» angrep.

– Dette angrepet viser hvor langt fiendtligheten mot islam og fiendskapet mot muslimer har nådd, skriver han på Twitter.

Landets utenriksminister Mevlut Cavusoglu går enda lenger og sier politikere og mediene må ta sin del av ansvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke bare gjerningsmennene, men også politikere og medier som nører oppunder islamofobien og hatet i Vesten, er like ansvarlige for dette avskyelige angrepet, skriver han på Twitter.

Aktuelt: New Zealand-angriper hevder han var i kontakt med Breivik

Seks indonesiere rammet

Også Indonesia, hvis befolkning er 87 prosent muslimsk, fordømmer angrepet.

– Indonesia fordømmer denne handlingen, spesielt fordi den skjedde på et sted for andakt mens fredagsbønnen pågikk, sier utenriksminister Retno Marsudi i en uttalelse sitert av Arab News.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Ambulansepersonell hjelper en mann etter skyting i to moskeer i Christchurch på New Zealand. 49 personer ble drept i skytingen, som fant sted under fredagsbønnen. Foto: Mark Baker / AP
Ambulansepersonell hjelper en mann etter skyting i to moskeer i Christchurch på New Zealand. 49 personer ble drept i skytingen, som fant sted under fredagsbønnen. Foto: Mark Baker / AP

Hun har tidligere sagt at seks indonesiere var inne i en av moskeene da skytingen startet. Tre av disse skal ha klart å rømme, mens de tre andre ikke er blitt gjort rede for.

Aktuelt: Svensk terrorforsker frykter nye moskéangrep

Malaysia og Afghanistan

Anwar Ibrahim, som leder det største partiet i Malaysias regjering, sier i en uttalelse at han er «dypt såret av denne ville handlingen, som går mot humanistiske verdier og tok livet av sivile». Én person fra Malaysia ble skadd i angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wahidullah Waissi, som er Afghanistans ambassadør til Australia, New Zealand og Fiji, sier på Twitter at en hel familie med afghansk opphav er blitt drept i angrepet. I tillegg er tre afghanere såret.

– Mine tanker går til familien med afghansk opprinnelse som er blitt skutt og drept i denne motbydelige hendelsen, skriver han.

Aktuelt: Sikkerheten trappes opp under fredagsbønnen i Norge

Fakta om angrep mot religiøse forsamlinger:

Her er noen av angrepene som har rammet religiøse forsamlingshus rundt om i verden de siste ti årene:

* 31. oktober 2010: Medlemmer av Al-Qaidas fløy i Irak dreper 58 mennesker i et angrep mot en katolsk kirke under en midnattsmesse i Bagdad.

* 5. august 2012: Den hvite høyreekstremisten Wade Michael Page skyter og dreper seks mennesker i Sikh-tempelet i Oak Creek i delstaten Wisconsin i USA. Page tok deretter sitt eget liv.

* 18. november 2014: To palestinere væpnet med øks, kniv og et skytevåpen dreper fem mennesker i en jødisk synagoge i Jerusalem.

* 30. januar 2015: En selvmordsbombe mot en sjiamuslimsk moské i Shikarpur i Pakistan krever 71 liv. Sunnimuslimske ekstremister tar ansvar for angrepet.

* 20. mars 2015: Selvmordsbombere fra IS angriper to moskeer i Jemens hovedstad Sana. 137 mennesker drept.

* 17. juni 2015: Den hvite høyreekstremisten Dylann Roof dreper ni svarte kirkegjengere i Charleston i den amerikanske delstaten South Carolina. Roof ble dømt til døden.

* 24. september 2015: En selvmordsbomber dreper 25 mennesker som ber i en jemenittisk moské i under id al-adha i Sana.

* 12. november 2016: En selvmordsbomber fra IS dreper over 50 mennesker i sufihelligdommen Shah Noorani i Balutsjistan i Pakistan.

* 11. desember 2016: En selvmordsbomber dreper minst 29 kristne koptere i et kapell tilknyttet St. Markus-katedralen i Kairo i Egypt. IS sier de står bak.

* 16. februar 2017: En selvmordsbomber dreper 98 mennesker i et sufitempel i Sindh-provinsen i Pakistan.

* 9. april 2017: To selvmordsbomber krever minst 45 menneskeliv i koptiske kirker i de to egyptiske byene Tanta og Alexandria. IS sier de står bak.

* 5. november 2017: Amerikaneren Devin Kelley skyter og dreper 26 mennesker og sårer 20 andre i en baptistkirke i Sutherland Springs i den amerikanske delstaten Texas.

* 24. november 2017: Væpnede menn dreper 311 mennesker i et moskéangrep i egyptiske Nord-Sinai.

* 17. desember 2017: IS-angrep mot en kirke i pakistanske Quetta krever 16 menneskeliv.

* 29. januar 2017: En mann skyter og dreper seks mennesker i en moské i Quebec i Canada. Fransk-canadieren Alexandre Bissonnette dømmes til 40 års fengsel.

* 27. oktober 2018: 11 mennesker blir drept og seks såret da den selverklærte jødehateren Robert Bowers åpner ild i synagogen «Tree of Life» i Pittsburgh i USA.

* 27. januar 2019: To selvmordsbombere dreper minst 23 under messen i en katolsk katedral på øya Jolo sør på Filippinene. Tre dager senere blir to drept i et granatangrep mot en moské i nærheten.

* 15. mars 2019: Minst 49 mennesker blir drept i angrep mot to moskeer i Christchurch på New Zealand.