Bashar al-Assad klamrer seg til makten i sønderknuste Syria

President Bashar al-Assad avbildet på en plakat en syrisk flyktning har med seg på vei tilbake fra Libanon til hjemlandet. Assad har lyktes i sitt mål om å beholde makten i Syria, men prisen den syriske befolkningen har måttet betale er høy. Fredag er det åtte år siden det brøt ut større demonstrasjonene mot ham i hovedstaden Damaskus og Aleppo. Foto: Ap / Sergei Grits / NTB scanpix
President Bashar al-Assad avbildet på en plakat en syrisk flyktning har med seg på vei tilbake fra Libanon til hjemlandet. Assad har lyktes i sitt mål om å beholde makten i Syria, men prisen den syriske befolkningen har måttet betale er høy. Fredag er det åtte år siden det brøt ut større demonstrasjonene mot ham i hovedstaden Damaskus og Aleppo. Foto: Ap / Sergei Grits / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syria går inn i sitt niende år med borgerkrig. President Bashar al-Assad har lyktes i å holde fast ved makten, men landet hans ligger nede med brukket rygg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne måneden er det åtte år siden de første demonstrasjonene mot Assad-regimet brøt ut i Syria.

Opprøret, en del av det som ble kalt Den arabiske våren, utviklet seg til en borgerkrig som så langt har kostet over 370.000 menneskeliv. Millioner er tvunget på flukt og ødeleggelsene anslås å ha kommet opp i 400 milliarder dollar (over 3.400 milliarder kroner).

Nå trenger ikke lenger syrere i regimekontrollerte områder å bekymre seg for bombeangrep. I stedet består hverdagen av drivstoffmangel, strømbrudd, arbeidsledighet og omfattende fattigdom. Den syriske president har kanskje klart å slå tilbake både væpnet opposisjon og islamistgrupper, men utenlandske makter har trådt inn på hans enemerker.

Mange spillere

– Den syriske konflikten er mer komplisert nå fordi mektige, utenlandske aktører kontrollerer store områder inne i Syria. De kommer ikke til å forlate landet med det første, sier forsker Nicholas Heras ved tenketanken Centre for a New American Security.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Assad støttes av Russland og Iran og har dermed klart å sikre kontroll over to tredeler av landet. Men i oljerike områder i nordøst er det kurdisk-ledede styrker som rår grunnen, med støtte fra USA. Idlib-provinsen i nordvest er i stor grad kontrollert av den al-Qaida-tilknyttede gruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Tyrkisk-støttede opprørere har dessuten hånd om flere byer ved grensen i nord.

– Det syriske kartet preges av splittelse og desperasjon. Over 30 prosent av landet er okkupert av utenlandske myndigheter som har bygget opp og finansierer lokale væpnede grupper, sier Syria-eksperten Joshua Landis ved universitetet i Oklahoma.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Økning i antall utenlandske barn i leirer i Syria

Ulike mål

Alle spillerne har sin egen agenda. Russland ønsker å beholde en stabil lokal samarbeidspartner og sine militærbaser og dermed vise seg som en maktspiller i hele regionen, ifølge Heras.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran ønsker et fotfeste i landet i tilfelle det blir en ny krig mellom dets libanesiske allierte Hizbollah og Israel. Begge vil derfor gjerne være med på gjenoppbyggingsarbeidet og har undertegnet kontrakter innenfor strømforsyning, olje og infrastruktur.

USA og Tyrkia har andre planer. President Recep Tayyip Erdogan vil sikre seg kontroll over nordlige og østlige deler av Syria, det vil si kurdiske områder.

Aktuelt: IS kaster seg i døden i siste krampetrekning i Syria

USA støtter kurdiske opprørsgrupper, av Tyrkia omtalt som terrorister, i oljerike områder og har også soldater på bakken der. Den amerikanske tilstedeværelsen beskytter kurderne, men legger også press på Assad, ifølge Heras. Området er nemlig rikt på viktige ressurser som vann og korn.

USA og EU har dessuten trappet opp sanksjonene mot syriske tjenestemenn og selskaper, noe som hindrer gjenreising av økonomien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Borgerkrigen har samtidig forsterket det syriske regimets aller verste sider: korrupsjon, vold og en manglende rettsstat, påpeker Landis.

Aktuelt: Kvinne i flyktningleir ber om hjelp til å få to små barn tilbake til Norge

Verst

De siste åtte årene har verden vært vitne til den syriske befolkningens lidelser, uten evne til å stanse den. En hel generasjon barn har mistet hjem, trygghet, helse og utdanning.

– Over en tredel av barna sier de lever i konstant frykt, og mange er deprimerte, forteller generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna. Organisasjonen har snakket med 365 barn i de nordlige delen av landet.

– Krigen har tatt alt fra oss barn, og latt oss sitte igjen med ingenting. Ingen utdanning eller fremtid, sier 13-år gamle Lina, som bor i Idlib, i Redd Barnas rapport. Foreldrene hennes ble drept da huset deres i det østlige Ghouta ble truffet av en granat.

– Jeg håper at verden kan se oss og hjelpe oss, ber hun.

Aktuelt: IS-Skråmos skjebne uviss