– Australsk høyreekstrem terrorist bak angrep i moské på New Zealand

VIDEO: Dette er saken
Artikkelen fortsetter under annonsen

49 mennesker er drept og 20 alvorlig såret i angrep mot to moskeer i Christchurch på New Zealand. Tre er pågrepet, deriblant en som er siktet for drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skytingen fant sted like etter at fredagsbønnen startet rundt klokken 13.40 i Noor-moskeen i Christchurch.

Et vitne forteller til Radio New Zealand (RNZ) at en mann ikledd militærjakke, hjelm og briller, entret moskeen og avfyrte skuddene.

– Det var et nøye planlagt angrep, men våre verdier kan ikke bli svekket av dette angrepet. Jeg fordømmer ideologien til personene som sto bak dette. Dere valgte kanskje oss, men vi avviser dere fullstendig, sa New Zealands gråtkvalte statsminister Jacinda Ardern.

Siste: New Zealand-angriper hevder han var i kontakt med Breivik

Fredagsbønn

Fredagsbønnen er en ukentlig bønn der muslimer verden over samles i nærliggende moskeer. Idet fredagsbønnen begynte i Noor-moskeen i Christchurch, avfyrte en av gjerningsmennene skudd mot folkemengden.

Ifølge leder Mustafa Farouk i en muslimsk paraplyorganisasjon på New Zealand, kan så mange som 500 ha vært i Noor-moskeen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg så døde mennesker overalt, sier øyenvitnet Len Peneha.

Kort tid senere ble det meldt om skyting i Linwood-moskeen i samme by.

Ifølge politiet ble 41 drept i Noor-moskeen. I Linwood-moskeen ble sju drept. Det er uklart hvor det siste offeret ble skutt.

Aktuelt: Breiviks forsvarer dypt bekymret

Dette vet vi om skytingen på New Zealand

* Minst 49 personer er drept og rundt 20 personer er alvorlig skadd etter skyting i to moskeer under fredagsbønnen i Christchurch på New Zealand.

* 41 ble drept i Noor-moskeen i byen. Sju ble drept i Linwood-moskeen, hvor minst tre av dem ble drept utenfor. Én person døde senere på sykehus, men det er ukjent hvor vedkommende ble skutt.

* En av de pågrepne er australsk statsborger og omtales av Australias regjering som en «høyreekstrem terrorist».

* Én mann i slutten av 20-årene er siktet for drap. De to andre ble pågrepet i området med våpen, politiet undersøker om de har tilknytning til saken.

* Politiet har beslaglagt flere våpen fra begge åsted.

* Totalt fire personer, en kvinne og tre menn, ble først pågrepet, men en av personene ble siden sjekket ut av saken. Myndighetene har ingen konkret grunn til å tro at det er flere mistenkte.

* Rundt klokken 13.40 lokal tid gikk en bevæpnet person inn i Noor-moskeen i Christchurch og åpnet ild.

* Skytingen fant sted under fredagsbønnen, som startet klokken 13.39.

* Like etterpå kom det melding om skyting i Linwood-moskeen, drøyt ti minutters kjøring unna Noor-moskeen.

* Ifølge leder Mustafa Farouk i en muslimsk paraplyorganisasjon i New Zealand, kan så mange som 500 ha vært i Noor-moskeen.

* Militærpoliti har uskadeliggjort to hjemmelagde bomber i området.

* New Zealands statsminister Jacinda Ardern kaller dette for en av de mørkeste dagene i landets historie.

* Trusselnivået er hevet fra lavt til nest høyeste nivå, men politiet har ikke registrert noen nye trusler etter angrepet.

kaller dette for en av de mørkeste dagene i landets historie.

Politiet fant også to hjemmelagde bomber i biler. De ble uskadeliggjort av militærpolitiet i Christchurch.

Skoler og gater ble sperret av. Også Cathedral Square, der tusenvis av elever og studenter skulle holde en klimamarkering, ble sperret. New Zealands politisjef Mike Bush uttalte «at det ikke blir mer alvorlig enn dette».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

New Zealands statsminister: – En av de mørkeste dagene i landet vårt

Fengslingsmøte

Politiet opplyste først at tre menn og en kvinne var pågrepet, men statsminister Jacinda Ardern sier en av dem er sjekket ut av saken. En av de antatte gjerningsmennene er en voldelig høyreekstremist fra Australia, opplyser Australias statsminister Scott Morrison.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ene av de tre pågrepne er en mann i slutten av 20-årene. Han er siktet for drap og blir framstilt for varetektsfengsling lørdag morgen lokal tid.

De to andre ble pågrepet med våpen, men det er uklart om de har forbindelse til angrepet, opplyste politisjef Mike Bush fredag kveld lokal tid.

Det er uklart hvor mange som skal ha vært involvert i angrepene, men politiet jakter ikke aktivt på flere gjerningspersoner.

Aktuelt: Svensk terrorforsker frykter nye moskéangrep

(Saken fortsetter under)

200 personer befant seg i moskeen i anledning fredagsbønnen, skriver New Zealand Herald. Andre medier melder om opp til 300 og 500 personer. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix
200 personer befant seg i moskeen i anledning fredagsbønnen, skriver New Zealand Herald. Andre medier melder om opp til 300 og 500 personer. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix

Fordømmelse

– Jeg fordømmer det voldelige, høyreekstreme terrorangrepet som tok livet av så mange uskyldige newzealendere i det de på fredelig vis skulle praktisere sin tro i moskeene i Christchurch, skriver Morrison på Twitter.

Dette er en av de mørkeste dagene i New Zealands historie, sier statsminister Ardern etter massakren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange av dem som er rammet av denne skytingen, kan ha innvandrerbakgrunn eller til og med være flyktninger. De har valgt å gjøre New Zealand til sitt hjem og New Zealand er deres hjem. De er oss. Personene bak denne volden, er ikke oss. De har ingen plass i New Zealand, sier hun.

Norske politikere om terrorangrepet: Vondt, mørkt, trist

Advarer mot video

Newzealandsk politi advarer mot å dele en video som skal vise en glattbarbert hvit, korthåret mann som kjører til en moske der han begynner å skyte idet han går inn i bygningen.

AFP har analysert videoen, som ble direktesendt på Facebook Live, og konkludert med at den er ekte. Videoen er imidlertid ikke verifisert av politi eller andre.

– Vi oppfordrer på det sterkeste til at videolenken ikke blir delt. Vi jobber med å få fjernet ethvert opptak, uttaler politiet videre.

Politisperringer nær den ene av de to moskeene der skytingen fant sted. Foto: AP / NTB scanpix
Politisperringer nær den ene av de to moskeene der skytingen fant sted. Foto: AP / NTB scanpix