Säpo advarer om økt radikal nasjonalisme

Marie Benedicte Bjørnland, Sjef PST, Politiets sikkerhetstjeneste t.h, Antti-Juha Pelttari, SUPO sjef, Suojelupoliisi (Sikkerhetspolitiet, Finland) og Klas Friberg, Säpo-sjef, Säkerhetspolisen (SverigeO) diskuterer sikkerhet på nettet.
Marie Benedicte Bjørnland, Sjef PST, Politiets sikkerhetstjeneste t.h, Antti-Juha Pelttari, SUPO sjef, Suojelupoliisi (Sikkerhetspolitiet, Finland) og Klas Friberg, Säpo-sjef, Säkerhetspolisen (SverigeO) diskuterer sikkerhet på nettet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensk sikkerhetspoliti følger nøye med på en økende trend med radikal nasjonalisme, men fortsatt er det IS-tilhengere som utgjør den største terrortrusselen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kom fram da det svenske sikkerhetspolitiet Säpo la fram sin årlige trusselvurdering torsdag.

Trusselbildet er bredere og annerledes enn det var før, ifølge Säpo-sjef Klas Friberg.

– Truslene mot vårt land er mer omfattende enn før, sier han.

Sverige har flere voldsforherligende islamister enn noensinne, men Säpo mener å ha god oversikt over svenske IS-tilhengere. Trusselen fra dette miljøet ligger omtrent på samme nivå som i fjor. Säpo opplyser at de har satt i verk «trusselreduserende tiltak» for å håndtere trusselen fra hjemvendte fremmedkrigere.

Men dersom alle svenske IS-krigere i utlandet skulle komme hjem samtidig, vil det gi myndighetene en utfordring, opplyser Fredrik Hallström, som leder kontraterrorenheten.

Forsker: Jihadisme har fått større fotfeste i Sverige

Aktuelt: IS ber støttespillere om å gjennomføre angrep i Europa

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvit makt og fremmedfiendtlige

Säpo retter samtidig oppmerksomheten mot en annen strømning, nemlig fremmedfiendtlighet og radikal nasjonalisme. Ifølge Säpo nærmer de såkalte hvit makt-miljøene og løsere fremmedfiendtlige grupper seg hverandre.

– Dette er en utvikling Säpo følger nøye med på innen rammen for vårt oppdrag om å forhindre lovbrudd og beskytte demokratiet, sier Friberg.

Demonstranter fra «Nordiska motståndsrörelsen» (NMR) med skjold og faner under en demonstrasjon i sentrum av Göteborg i september i fjor. Foto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix
Demonstranter fra «Nordiska motståndsrörelsen» (NMR) med skjold og faner under en demonstrasjon i sentrum av Göteborg i september i fjor. Foto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix

Fremmedfiendtligheten brer seg først og fremst på internett. Sikkerhetspolitiet mener grensen mellom de aktørene de følger med på og personer som ikke faller innenfor Säpos oppdrag, kan være på vei til å bli visket ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også en bekymring for at de såkalte autonome miljøene kan bli påvirket av debatter om kjøttspising, dyrehold og klimakrisen, påpekes det.

Antiterrorsjef: Høyreekstreme vil utnytte brexit-uro

Etterretningstrusler

Russland og Kina utgjør de største etterretningstruslene mot Sverige, ifølge rapporten. Førstnevnte pekes ut som det landet med fiendtlige hensikter som har størst konesekvens for Sveriges sikkerhet gjennom påvirkning og spionasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om Kina heter det at landet «driver aktiv etterretningsinnsamling mot økonomiske interesser, blant annet gjennom oppkjøp av selskaper med ettertraktet teknologi og nettangrep. Det skjer i så stor utbredelse at det kan få konsekvenser for sikkerheten i Europa», skriver Säpo.

Aktuelt: – Flere i NATO ser ikke Russland som den største trusselen

Säpo nevner ikke spesifikt kontroversen rundt det kommende 5G-mobilnettet og om hvorvidt Sverige bør kjøpe utstyr fra kinesiske Huawei til dette formålet. Säpo-sjef Klas Friberg konstaterer imidlertid i sitt forord i rapporten at «utviklingen innen for eksempel kunstig intelligens og 5G fører til nye muligheter, men også til at sårbarhet i viktige bedrifter fortsatt kommer til å være stor».

Aktuelt: Svenske varetektsfengslet mistenkt for spionasje for Russland