Ungarns statsminister hedrer forfatter beskyldt for antisemittisme

Ungarns statsminister Viktor Orbán har valgt den omstridte poeten Kornel Döbrentei som den ene av årets to mottakere for den statlige æresprisen Ungarns gylne laurbær.
Ungarns statsminister Viktor Orbán har valgt den omstridte poeten Kornel Döbrentei som den ene av årets to mottakere for den statlige æresprisen Ungarns gylne laurbær. Foto: Szilard Koszticsak / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarns høyrenasjonalistiske statsminister Viktor Orbán har besluttet å dele ut en ærefull statlig litteraturpris til den omstridte poeten Kornel Döbrentei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen Ungarns gylne laurbær blir årlig delt ut til en eller flere forfattere eller poeter. For 2019 har den sittende Fidesz-statsministeren Viktor Orbán bestemt at den ene av to mottakere skal være den svært omstridte poeten Kornel Döbrentei (72).

Döbrentei utløste i 2004 sterke protester og massive utmeldelser fra landets forfatterforening fordi den ikke tok avstand fra poeten. Det skjedde etter at Döbrentei under en demonstrasjon mot en radiostasjon og hvor det ble brent israelske flagg uttalte: «falske profeter i forkledninger og masker – kun deres skjegg er ekte, dirigerer et moralsk holocaust ved mot Ungarn».

Nobelprisvinner Imre Kertész var blant dem som meldte seg ut av forfatterforeningen og betegnet Döbrenteis ytringer som uttrykk for den «gamle, klassiske, dumme og onde antisemittisme som hadde ført til Auschwitz».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Ungarn støtter Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd

Utdelingen av prisen skjer samtidig med at Orbáns ytterliggående parti står i fare for å bli kastet ut av den konservative gruppen EPP i EU-parlamentet. Partiet er blitt kritisert for å ignorere grunnleggende rettsprinsipper, for å innskrenke ytringsfriheten og for antisemittisme.

På et møte i EPP 20. mars vil et krav om at det ungarske partiet enten suspenderes eller ekskluderes fra sammenslutningen bli behandlet. Bak kravet står minst tolv konservative og kristendemokratiske partier i Europa, fra ni ulike land. Blant landene er Belgia, Finland, Luxembourg, Nederland, Portugal og Sverige.

Også norske Høyre, som er assosiert medlem av EPP, er blant partiene som ber om at Fidesz ekskluderes fra gruppen.

Rapport: Ungarn ikke lenger et fritt land