Kvinne i flyktningleir ber om hjelp til å få to små barn tilbake til Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

En norsk kvinne i flyktningleiren al-Hol øst i Syria ber norske myndigheter om hjelp til å få to barn på to og fire år trygt tilbake til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK har møtt den norske kvinnen som forlot Norge for seks år siden.

Hun hevder at hun rømte fra et ekteskap familien hadde planlagt. Hun slo seg isteden sammen med den norske IS-krigeren Bastian Vasquez, som døde i 2015. Hun hevder hun ble tatt inn i Syria mot sin vilje og at hun bare var mor og hushjelp i terrorgruppa IS.

Et av barna har en kronisk lungesyke og begge har diaré.

– Jeg angrer på at jeg stolte på det mennesket jeg stolte på og gjorde en feil. Jeg vil bare gjøre godt igjen, hvis det er mulig. Så vær så snill og hjelp meg. Jeg vil bare gi barna mine en bedre framtid, sier hun til NRK.

Men lokale kurdiske myndigheter kan ikke løslate utenlandske familier som har vært tilknyttet IS uten at hjemlandet har kontroll på dem.

Statssekretær Jens Frølich Holte (H) i Utenriksdepartementet sier at det er en veldig krevende situasjon. Det er flere europeiske land i samme situasjon, og Norge samarbeider med dem om hvordan dette skal håndteres på best mulig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er forpliktet til å ta imot norske borgere som vil til Norge. Hvis man vil ha hjelp og konsulær bistand, så må man ta kontakt med utenrikstjenesten. Vi har ikke registrert en slik henvendelse. I denne situasjonen er situasjonen på bakken så uoversiktlig og risikofylt at vi ikke risikerer norske diplomater inn i disse områdene, sier Holte til NRK.

Over 60 barn har dødd i leiren i al-Hol siden desember. Ifølge FN er forholdene i leiren svært dårlige. Det er ikke nok mat, vann, medisiner, telt eller fasiliteter.