Nobelprisvinner ber Europa ta hånd om barna som er i Syria

Kvinner og barn som er evakuert fra den siste IS-bastionen Baghouz sist onsdag. De fleste ankommer den overfylte flyktningleiren Al Hol. Det er minst seks norske barn i leiren, ifølge NRK. Foto: Gabriel Chaim / AP / NTB scanpix
Kvinner og barn som er evakuert fra den siste IS-bastionen Baghouz sist onsdag. De fleste ankommer den overfylte flyktningleiren Al Hol. Det er minst seks norske barn i leiren, ifølge NRK. Foto: Gabriel Chaim / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse barna er ikke jihadister, sier den indiske fredsprisprisvinneren Kailash Satyarthi i en appell til de europeiske landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

3.000 utenlandske barn fra 43 forskjellige land er nå samlet bare i den ene flyktningleiren Al-Hol i Syria, ifølge UNICEF. De siste dagene er ytterligere 7.000 flyktninger kommet til leiren som allerede er overfylt. Ifølge FN har minst 60 barn mistet livet i leiren siden desember.

– Hvis de ikke blir tatt hånd om og får den beskyttelse, omsorg og respekt de skal ha som mennesker, er det store muligheter for at de blir misbrukt og manipulert. Det er bedre å omfavne dem, sier Satyarthi som fikk Nobels fredspris sammen med Malala Yousafzai i 2014.

Norge kvier seg

Etter hvert som IS er blitt nedkjempet har tusenvis av kvinner og barn flyktet fra landsbyen Baghouz øst i Syria, som har vært kalifatets og IS-krigernes siste bastion.

– Kanskje dette er barna til jihadister, selvmordsbombere eller terrorister. De er født inn i disse familiene, men det er ikke deres feil, sier Satyarthi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt har Russland tatt tilbake barn og plassert dem hos familiemedlemmer eller fosterhjem. Frankrike, Belgia og Storbritannia har kviet seg for å hente sine mindreårige statsborgere.

Dette gjelder også Norge.

Seks norske barn

Ifølge NRK er det minst seks norske barn i flyktningleiren i Al-Hol. De har vært i kontakt med en norsk kvinne på 23 år med russisk bakgrunn som oppholder seg i leiren. Hun har tre barn og reiste fra Norge som tenåring.

I et intervju sier kvinnen som har oppholdt seg i IS-enklaven Baghouz, at hun ikke vet hva hun vil, men hun vil ikke reise tilbake til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilder viser forferdelige forhold i en overfylt leir med søppel og utmagrede barn. De mangler det meste, også sanitære løsninger. Mange ser syke ut, og det er kø ved sykestua. Flere har krigsskader etter skutt og splinter.

Det er hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne i Damaskus og Verdens helseorganisasjon, WHO som driver sykestua.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke kapasitet

Kurdiske myndigheter sier de ikke har kapasitet til alle som fortsatt strømmer til leiren. De ber europeiske land om å hente egne statsborgere.

Statsminister Erna Solberg har stått fast på at det ikke er aktuelt å bidra til å hjelpe de norske barna ut av interneringsleirene. Barna og foreldrene deres må selv komme seg til en konsulær stasjon for få hjelp.