Mamma? Hva betyr hore?

Ellisiv Aure, Ea Othilde Baklund og Ella Fyhn var blant appellantene under markeringen av den internasjonale kvinnedagen på Youngstorget i Oslo.
Ellisiv Aure, Ea Othilde Baklund og Ella Fyhn var blant appellantene under markeringen av den internasjonale kvinnedagen på Youngstorget i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en 9-åring som kom gråtende hjem fra skolen og spurte i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Laial Janet Ayoub
Samfunnsdebattant og forfatter av Hijabbloggen.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan skal en mor forklare dette for jenta si? Og hvordan skal en mor forklare hvorfor en gutt på samme alder har valgt å kalle hennes datter det?

Jeg tok direkte kontakt med foreldrene til gutten, men slik praksisen er, nekter de problemet istedenfor å gjøre noe med det. Ikke sa de unnskyld. Ikke innrømte de at han hadde gjort noe galt heller.

At det nå er 14-åringer som skriker #metoo, tar saken i offentligheten og krever at vi må få slutt på at jenter blir seksualisert i skolegården og mobbet på den måten, varmer en mors hjerte.

Men problemet er større enn at politikere, lærere og skoleledelsen kan gjøre noe alene. For selv om barna er på skolen når den type mobbing skjer, er det først og fremst foreldrenes ansvar å gjøre noe med det, og når foreldrene til guttene nekter å innrømme problemet, blir saken umulig å løse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva får en 9 år gammel gutt til å kalle en 9 år gammel jente hore? Hvor har han lært ordet?

TV? Internett? Fra venner som er eldre og som faktisk vet hva hore betyr? Fra eldre søsken?

I så fall, hvor er foreldrene som ikke følger med på hva barna ser på TV eller sosiale medier? Hvor er foreldrene som ikke passer på hvem deres gutter leker eller prater med? Hvor er foreldrene som nekter å sette seg rundt bordet og snakke med sønnene om hvorfor man ikke skal bruke slike betegnelser på jenter, uansett hvem jentene er?

Bakgrunn: Ungdomsskoleelver tok et knallhardt oppgjør med sexisme i skolen

Ja, det stemmer det 14-åringene sa: Når man melder i fra til lærerne, får man beskjed om at når en gutt liker en jente veldig godt, kan han oppføre seg slik. Da blir jeg som mor utrolig redd, sint og trist!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når foreldrene ikke klarer å ta tak i guttene det gjelder og lærerne feier problemet under teppet, vokser våre jenter med dyp splittelse fordi foreldrene drar i den ene retningen mens samfunnet drar dem motsatt vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her hjemme bruker vi all vår tid til å lære jentene våre å være selvstendige, stå egne ben, være sterke, ha en stemme, være likestilte, ikke akseptere å bli sett ned på og å være stolte av den de er. Ute får de høre at det bare er slik gutter er.

Hvordan kan jeg forklare min jente at jeg valgte skilsmisse fordi det ikke er akseptabelt at en pappa kaller en mamma stygge ting, når hun må befinne seg i å bli kalt hore på skolen?

Hvordan skal jeg forklare min jente at hennes kropp er det kun hun som bestemmer over og at den ikke er skambelagt, når hun som uskyldig 9-åring får beskjed om det motsatte av medelever?

Hvordan kan jeg forklare henne at guttens oppførsel er uakseptabel, når lærere ikke klarer å ta saken på alvor og foreldrene ignorerer problemet? Hvordan skal jeg snakke om rettferdighet når hun som liten skal tåle slike merkelapper, mens hennes lærer nok aldri hadde akseptert å bli kalt hore uten å gjøre noe med det?

Nå er det nok! Jeg er stolt av at jentene nå er på banen. Jeg er stolt av styrken de har vist. Nå kan jeg endelig fortelle min jente at neste gang noen kaller deg hore, er det noen andre enn meg som faktisk vil reagere.