Tibetanere markerer 60-årsdag for opprøret i Kina

Tibetanere i eksil i New Delhi markerer at det er 60 år siden opprøret som endte med at Dalai Lama måtte flykte og søke asyl i India.
Tibetanere i eksil i New Delhi markerer at det er 60 år siden opprøret som endte med at Dalai Lama måtte flykte og søke asyl i India. Foto: Manish Swarup / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange tibetanere samlet seg søndag i tempelet til Dalai Lama i India for å markere at det er 60 år siden opprøret som tvang Dalai Lama til å forlate Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilhengerne av tibetanernes åndelige leder sang og ba i det buddhistiske tempelet i Dharamsala. høyt oppe i de indiske fjellene, der Dalai Lama opprettet en eksilregjering etter flukten i 1959.

Mange av dem viftet med det tibetanske flagget som er forbudt i Kina, der det oppfattes som et symbol på separatisme.

83 år gamle Dalai Lama var ikke selv til stede under seremonien, men andre representanter for den tibetanske administrasjonen og flere utenlandske diplomater var på plass.

Ett minutts stillhet

Det ble holdt ett minutts stillhet for å minnes dem som ble drept da Kina brutalt slo ned på et gryende tibetansk opprør. Eksilregjeringen hevder at titusener ble drept.

Dalai Lama, som ble utpekt da han var to år gammel i 1937, regnes for å være den 14. inkarnasjonen av tibetansk buddhismes religiøse leder. Han ble innsatt som Tibets statsoverhode i eksil etter at han måtte flykte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tibet, som består av utstrakte fjell og vidder høyt oppe i Himalaya, erklærte seg uavhengig av Kina tidlig i det 20. århundret, men Kina invaderte og tok tilbake kontrollen i 1951.

Blodbad

Forbindelsen til kinesiske myndigheter var vanskelig, og da Kina innkalte Dalai Lama til et møte uten livvaktene i 1959, oppfattet tibetanerne det som en felle.

Tusener av hans tilhengere samlet seg ved hans sommerpalass for å hindre ham i å dra til møtet, og andre tusener demonstrerte i Lhasa for å kreve at kineserne trakk seg ut av Tibet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina sendte flere soldater inn, og etter blodbadet som fulgte, strømmet tibetanske flyktninger over grensa til Dharamsala, som allerede da var et tilfluktssted for tibetanere i India.

Dalai Lama slapp unna, utkledd som soldat, og kom seg til Dharamsala etter en to uker lang tur til fots gjennom Himalaya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksilregjering

Der dannet han en eksilregjering og krevde selvstyre for Tibet. For den ikke – voldelige kampen for selvstyre, ble han i 1989 belønnet med Nobels fredspris.

Han er den dag i dag en torn i siden for Kina som konsekvent avviser enhver tanke om selvstyre, og har svartelistet Dalai Lama som en farlig separatist.

Kina blir jevnlig beskyldt for politisk og religiøs undertrykkelse i Tibet, men insisterer på at tibetanerne har utstrakt frihet, og at den kinesiske kontrollen har ført til sterk økonomisk vekst.