Moan etter sitt siste renn: – Det var vemodig

Magnus Moan er ferdig som kombinertløper. Nå gjenstår det å finne ut hva han skal gjøre i fremtiden.
Magnus Moan er ferdig som kombinertløper. Nå gjenstår det å finne ut hva han skal gjøre i fremtiden. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 16 år i verdenscupsirkuset er det slutt for Magnus Moan. Veteranen roses av de norske utøverne for sin betydning for sporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det siste rennet ble ikke som 35-åringen hadde håpet. Det ble 42.-plass, over seks minutter bak vinner Jarl Magnus Riiber.

Men for Moan ble det likevel en flott dag. Han fikk ta farvel med det norske publikummet og fikk stor applaus fra tilskuerne i Holmenkollen.

– Det var vemodig, men samtidig var det en fin måte å avslutte på. Jeg skulle selvsagt ønske at jeg kunne være med noen tog lenger fram i feltet. Men det var en fantastisk fin dag og artig at vi troner med norsk på toppen, sier Moan til NTB.

Inspirasjon

Han står igjen med gull i både OL og VM. Totalt har han tatt 15 mesterskapsmedaljer mellom 2005 og 2017. Moan har hatt stor betydning for det norske kombinertmiljøet, og har vært et forbilde for flere av dem som nå kjemper i toppen.

– Han har vært viktig. Han har banet vei for vinnerkulturen og det hele tiden å prioritere for å være best. Det er ikke tilfeldig at han har vært der oppe så lenge, sier Jarl Magnus Riiber, som lørdag spurtet inn til sin 11. verdenscupseier denne sesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Magnus har vært et stort forbilde for meg. Jeg hadde bilde av meg og ham fra 2003 hengende på gutterommet da jeg var liten. Han har vært en veldig stor inspirasjon, sier Espen Bjørnstad som ble nummer tre i rennet.

Trekker fram Lahti-medaljer

– Det er veldig hyggelig å høre. Det setter jeg veldig pris på, sier Moan.

Lørdag kveld skal han feire en suksessrik karriere med bankett.

– Jeg skal prøve å kose meg, senke skuldrene og se tilbake på 15 år med mange oppturer og en god del nedturer, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moan sier det er vanskelig å trekke fram et høydepunkt, men tenker tilbake på sin første verdenscupseier (2004), samt de mange medaljene i mesterskap. En ting han er stolt av, er evnen han har hatt til å slå tilbake etter motgang. For eksempel i VM i Lahti da han tok to sølvmedaljer etter en tung oppladning.

– Da var jeg egentlig ferdig, men kom tilbake og tok medaljer. Det var det ytterst få som hadde tro på, kanskje meg selv også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal finne ny jobb

Snart starter jobben med å finne ut hva Moan skal bruke tiden etter kombinertkarrieren på. Sjansene er gode for at han blir værende i miljøet.

Han trekker fram jobben med å løfte det norske kvinnelandslaget i kombinert inn mot VM i Oberstdorf om to år som en mulighet.

– Det er ikke noe spikret. Man må øke budsjettet lite grann, men jeg har sagt jeg er veldig villig til å bidra om det er ønskelig. Jeg føler jeg har opparbeidet meg en god del kompetanse og erfaring gjennom karrieren, sier 35-åringen.