Redd Barna ber europeiske land hente hjem IS-kvinner og barn

Tusenvis av kvinner og barn har de siste dagene flyktet fra tidligere IS-kontrollerte områder i Syria, hundrevis av dem europeiske statsborgere. Land som Norge er lite villige til å hente dem hjem.
Tusenvis av kvinner og barn har de siste dagene flyktet fra tidligere IS-kontrollerte områder i Syria, hundrevis av dem europeiske statsborgere. Land som Norge er lite villige til å hente dem hjem. Foto: Gabriel Chaim / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske Shamima Begum, som sluttet seg til IS som 15-åring, har mistet sønnen hun fødte i en flyktningleir i Syria. Redd Barna krever handling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nå 19 år gamle jenta kom i medienes søkelys da Storbritannia i forrige måned fratok henne statsborgerskapet og nektet henne å komme hjem.

I intervjuer med britiske medier tryglet Begum britiske myndigheter om å omgjøre beslutningen og fortalte at den nyfødte sønnen var syk.

Begum bidro til at søkelyset ble rettet mot hundrevis av andre europeiske kvinner, blant dem også norske, som har havnet i samme situasjon etter å ha vært gift med IS-krigere.

Kvinnene og barna deres sitter nå i leire nordøst i Syria, og Norge og andre land har vist liten eller ingen vilje til å hente dem hjem.

Les også: Norsk IS-kvinne: – Jeg ville flykte fra første stund

Bekrefter dødsfall

Lørdag bekreftet en talsmann for den USA-støttede opprørsgruppa SDF, som er i ferd med å nedkjempe IS i Syria, at Begums nyfødte sønn Jarrah døde, trolig av lungebetennelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begum-familiens britiske advokat Tasnime Akunjee opplyser også at gutten som ble født i februar er død.

– Dødsfeller er bekreftet, tvitrer Akunjee.

Redd Barna reagerer sterkt på meldingen.

Les også: – 400 IS-krigere pågrepet da de prøvde å flykte fra enklave

Desperate forhold

– Forholdene blir stadig mer desperate i leirene der tusenvis av mennesker nå daglig ankommer fra de tidligere IS-kontrollerte områdene, mange av dem er syke og feilernærte små barn, sier hjelpeorganisasjonens Syria-ansvarlige Sonia Khush.

– Over 60 barn under fem år har nå mistet livet underveis til, eller etter ankomst i disse leirene, og det er ubekreftede meldinger om at fire barn har mistet livet bare de siste par dagene, blant dem Shamima Begums baby, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle barn som assosieres med IS er ofre for konflikten, og de må behandles som dette. Hvert eneste barnedødsfall er uakseptabelt, sier Khush.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NRK: Norske IS-krigere i Syria er fortsatt på frifot

Vil ikke hente dem hjem

Justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) sluttet denne uka opp om et forslag fra den svenske regjeringen, om å stille dem som har sluttet seg til IS for en internasjonal domstol i nærområdet, i stedet for å hente dem hjem.

En slik domstol kan for eksempel etableres i Irak, mener Wara, som møter motbør fra eksperter.

– Å opprette et tribunal og føre saker i dem tar veldig lang tid, sier Sadi Mahmoudi, professor i internasjonal rett ved Stockholms universitet.

Redd Barna krever at europeiske land straks kommer IS-kvinnene og barna deres til unnsetning.

– Storbritannia og de øvrige landene de kommer fra, må ta ansvar for statsborge som nå befinner seg nordøst i Syria, sier Khush.