Spør psykologen: Hva skal jeg gjøre med min kjærestes eks?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinne lurer på hvordan hun kan løse et problematisk forhold til kjærestens eks som også er mor til hans barn. Nå spør hun psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Jeg har nylig fått meg kjæreste. En ting jeg reagerer på er at hans eks, som også er mor til hans barn, ofte går over normale grenser. Hun spør blant annet om hun og samboeren kan overnatte når kjæresten min har barnet. Hun har heller ikke endret adresse siden bruddet, så hennes post kommer til min kjæreste. I tillegg har han lånt henne penger ved flere anledninger.

Jeg har tidligere vært i forhold med en mann som hadde barn fra før, og da var ikke hans eks noe problem. Jeg er ikke sjalu, men jeg synes dette likevel er problematisk. Det virker ikke som om min nye kjærestes eks ønsker å la han få ha et privatliv. I tillegg er hun ofte frekk mot meg. Har du noen råd til hvordan jeg kan løse dette på en god måte, både for meg og kjæresten min, men også for hans barn?

Kvinne (40-49)

Les alle svarene i spalten her

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Du har fått deg ny kjæreste, og jeg forstår ut i fra det du skriver at du tidlig har fått smake på noen utfordringer med hans eks som også er moren til hans barn.

Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Når vi etablerer oss på nytt i voksen alder er det ofte mange relasjoner man må ta hensyn til. Tidlig i en forelskelse er det som en fest av følelser inni oss, og det kan være vanskelig med nøkterne forestillinger om hvordan det vil bli, samt forebyggende samtaler rundt potensielle problemstillinger.

Jeg vet ikke hvor lang tid det har vært slutt mellom dem eller over hvor lang tid de har hatt rutiner delt omsorg for barna, men det kan være at det har satt seg et samværsmønster dem imellom som de har blitt komfortable med. Hvordan var det før du kom inn i bilde? Det kan være vanskelig for hans eks å akseptere at deres måte å fungere på skal endres når du er den eneste som ikke syns det fungerer. Hvis det er tilfelle kan dette gå seg til over tid, men gamle vaner er ofte vonde å vende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det er sagt forstår jeg ditt behov for privatliv veldig godt, og kan forstå at du syns dette er problematisk. Jeg berømmer at du ønsker å løse dette på en god måte for alle parter.

Du skriver at hun tidvis kan være frekk også, noe som gjør kommunikasjon dere i mellom vanskelig. Jeg ville øvd meg på å tenke på at dette nok er vanskelig for henne også. Det er naturlig for henne å kunne kjenne på såre følelser og muligens sjalusi når hennes eks får seg ny kjæreste som i tillegg skal involveres med barna hennes. Ved å øve deg på å se hennes side av saken kan det gjøre det lettere for deg å forstå hennes reaksjoner og dermed også gjøre dem mer «spiselige».

Du kan ikke endre at de som foreldre kommer til å ha en relasjon, og det er til alles beste at denne er god. Jeg tror derfor det er viktig at du i denne omgang snakker om dette på en rolig måte med kjæresten din en gang dere har god tid. Dette er den type frustrasjon som kan bygge seg opp over tid dersom det ikke ligger noen tydelige grenser til grunn. Jeg vil råde deg til å reflektere over hva som er greit og ikke; hvor går dine grenser? Kan du leve med at posten kommer til dere, eller oppleves dette invaderende? Kan du akseptere at han låner henne penger hvis hun betaler tilbake? Er det greit at hun og samboer kommer på besøk, men ikke sover over for eksempel? Hvor din grense går er det bare du som kan svare på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du frykter at situasjonen låser seg helt vil jeg råde dere til å oppsøke deres lokale familievernkontor. De har kompetanse på mekling hvor «nye» familiekonstellasjoner ofte er tema. Jeg legger ved link her.

Lykke til!

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten.Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.