LO advarer om lønns- og kjønnsforskjeller i gode tider

For rundt halve lønnsforskjellen mellom kjønn har man ikke klart å finne annen forklaring enn at kvinner er kvinner og menn er menn. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
For rundt halve lønnsforskjellen mellom kjønn har man ikke klart å finne annen forklaring enn at kvinner er kvinner og menn er menn. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner tjener i snitt bare 88 prosent av det menn gjør. Lønnsgapet er snevret inn 2 prosentpoeng på ti år. LO frykter motsatt utvikling i oppgangstider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foran vårens lønnsoppgjør kommer LO med en tariffpolitisk uttalelse, der organisasjonen ifølge Dagens Næringsliv slår fast at det er mer krevende å få resultater i fordelingspolitikken i oppgangstider, når rommet for lønnsvekst er høyere.

«Erfaringsmessig løper da mannsdominerte grupper i toppen ifra», heter det.

– I noen områder med mange menn utnyttes oppgangstider til store individuelle tillegg, mens yrker med mange kvinner ikke får det samme, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.

Kjersti Misje Østbakken ved Institutt for samfunnsforskning har forsket på lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

– Hvis jeg skal gjette på hva som kommer til å skje, så er det likevel ikke sikkert at lønnsforskjellen vil øke. Det er mer realistisk at de vil minke i en lavere takt enn de ellers ville gjort, sier hun.

For rundt halve lønnsforskjellen mellom kjønn har man ikke klart å finne annen forklaring enn at kvinner er kvinner og menn er menn.