FN: Antall terrorangrep øker i Mali

FNs generalsekretær António Guterres, her under et møte i Genève i Sveits i slutten av februar. Foto: AP / NTB scanpix
FNs generalsekretær António Guterres, her under et møte i Genève i Sveits i slutten av februar. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN slår alarm om sikkerheten i Mali etter økning i antall terrorangrep rettet mot FNs fredsbevarende styrker, Malis militære og sivile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har også vært økning i antall terrorangrep rettet mot internasjonale styrker i Mali, sa FNs generalsekretær António Guterres i en uttalelse tirsdag.

Trusselen fra ekstreme islamistgrupper har spredt seg fra nord i Mali til sentralt i det vestafrikanske landet, noe som har gjort det utfordrende å få til fredsavtaler med de væpnede gruppene, ifølge FN.

– Til tross for en stor internasjonal innsats, har sikkerhetssituasjonen blitt verre etter en økning i antall terrorangrep, sa Guterres i en uttalelse sendt til FNs sikkerhetsråd tirsdag.

Planlegger besøk

I 2018 var det 237 terrorangrep i landet, mot 226 i 2017 og 183 året før, heter det i uttalelsen.

Sikkerhetsrådet planlegger et besøk til Mali denne måneden for å få et nærmere blikk på konflikten. Juni er siste frist for å utvide mandatet for de 14.000 soldatene som er en del av FNs fredsbevarende styrke MINUSMA. Sikkerhetsstyrken ble opprettet 25. april 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge FN har 18 FN-soldater blitt drept og 77 såret i angrep de siste seks månedene.

Internasjonalt press hjelper

Selv om antallet angrep har økt, sier Guterres at det er fremdrift i samtalene om å få til en fredsavtale, hvor over 1.400 involverte er i forhandlinger. Han sier også at en ny administrasjon i den nordlige regionen er på vei til å etableres.

– Internasjonalt press, inkludert sanksjoner, har vært en viktig faktor for å få fart på prosessen, sier Guterres.

En fredsavtale ble signert i 2015 av regjeringen og væpnede grupper for å stabilisere landet, men økningen i antall terrorangrep viser at avtalen ikke har klart å stoppe islamistene.