Svart aktivist har tatt over nynazistgruppe i USA

NSMs tidligere leder Jeff Schoep (i dress) vil ikke svare på hvordan den svarte aktivisten James Hart Stern nå ser ut til å ha tatt over ledelsen av den nynazistiske gruppen. Arkivfoto: Thomas R. Cordova / The Orange County Register / AP / NTB scanpix
NSMs tidligere leder Jeff Schoep (i dress) vil ikke svare på hvordan den svarte aktivisten James Hart Stern nå ser ut til å ha tatt over ledelsen av den nynazistiske gruppen. Arkivfoto: Thomas R. Cordova / The Orange County Register / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av USAs største og eldste nynazistgrupper ser ut til å ha fått seg en overraskende ny leder: en svart aktivist som vil legge ned gruppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

James Hart Stern, en bedrageridømt svart aktivist, tok over ledelsene av National Socialist Movement (NSM) i januar. Så langt er det ikke kommet opplysninger om hvor eller hvordan han fikk kontroll over gruppen, noe som har bidratt til at folk sammenligner med filmen «BlacKkKlansman», der en svart politimann infiltrerer Ku Klux Klan.

Ber om å bli dømt

I rettsdokumenter som ble levert inn tidligere denne uken, antyder at Stern vil bruke sin nye lederposisjon til å undergrave den Detroit-baserte gruppens forsvar i to søksmål i kjølvannet av de høyreekstreme demonstrasjonen i Charlottesville i august 2017, der en kvinne ble drept. Stern ber en dommer komme med en kjennelse mot gruppen før saken havner i retten.

– NSM har besluttet å erklære seg ansvarlig for alle handlingen som er nevnt i søksmålet mot gruppen, skriver Stern.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har personlig jobbet målrettet for å utrydde Ku Klux Klan og NSM, som er to organisasjoner som i altfor lang tid er gitt privilegier de i ikke fortjener i dette landet, sier han i en video han har publisert på nettstedet sitt.

Intern uenighet

Den tidligere lederen for NSM, Jeff Schoep, har ikke villet svare på hvordan Stern klarte å erstatte ham. Matthew Heimbach, en ledende hvit nasjonalist som var en del av gruppens ledelse i en kort periode i 2018, sier Schoep og andre ledere har vært uenige med medlemmene om veien videre for organisasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen medlemmer vil i bunn og grunn fortsette å være en politisk impotent hvit makt-gjeng og har motsatt seg ideologiske endringer Schoep har satt i gang, forteller Heimbach. Han tror gruppen vil opphøre å eksistere i sin nåværende form nå som Stern har tatt over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det er trist gravskrift for en av de hvite nasjonalistbevegelsene som har eksistert lengst, sier Heimbach. Han anslår at gruppen har rundt 40 aktive, betalende medlemmer, men de har samlet langt flere enn det til møter og demonstrasjoner. Tidligere har NSM-medlemmer jevnlig stilt opp i naziuniformer ved ulike demonstrasjoner.

I et forsøk på å appeller til en ny generasjon rasister og antisemitter har Schoep forsøkt å dreie gruppen vekk fra tidligere tiders bruk av nazisymboler. Nylig ble hakekorset fjernet fra NSMs logo.