Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap

Trond Giske blir ikke innstilt som nestleder i Trøndelag Ap.
Trond Giske blir ikke innstilt som nestleder i Trøndelag Ap. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En enstemmig valgkomité har bestemt at Trond Giske ikke blir innstilt som nestleder i Trøndelag Ap, men han blir medlem av styret og arbeidsutvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen ble tatt under møtet til valgkomiteen i fylkespartiet onsdag formiddag i Trondheim .

– Valgkomiteen har spurt meg om å bli medlem av styret og arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti. Den tilliten setter jeg stor pris på.

– Et slikt verv gir en enda større mulighet til å drive med politikk der det betyr mest for meg, blant velgerne i hjemfylket mitt. Det gir også mulighet til å være med på byggingen av landets største fylkesparti sammen med medlemmer, tillitsvalgte og folkevalgte, skriver tidligere Ap-nestleder Trond Giske på sin Facebook-side.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er fornøyd med beslutningen.

– Jeg er tilfreds med at valgkomiteen i Trøndelag lyktes med å komme fram til en enstemmig innstilling. Det har vært mye turbulens i Trøndelag, så en samlet innstilling er en stor fordel, sier Støre til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap

Full splid

Det har vært full splid i Aps største fylkeslag etter at Giskes kandidatur til nestledervervet ved siden av dagens nestleder May Britt Lagesen ble kjent mandag.

Også flere kvinnelige topper i partiet har tatt til orde for at det er for tidlig med et Giske-comeback, kun et drøyt år etter at han gikk av som nestleder på nasjonalt nivå på grunn av varsler om seksuell trakassering.

– Saken har skapt engasjement, og jeg har forståelse for dem som mener at varslersakene vi behandlet i fjor, ikke er mindre alvorlige i år. Tillit er noe det tar tid å gjenopprette, understreker Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et flertall i valgkomiteen skal imidlertid ha vært for å innstille Giske som nestleder ved siden av May Britt Lagesen, mens et mindretall, blant dem Lagesen og fylkesleder Per Olav Hopsø, var imot. Ifølge VG ga Giske selv beskjed til leder av valgkomiteen, Jorodd Asphjell, om at han trakk sitt kandidatur til nestledervervet etter å ha blitt informert om motstanden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig skal Trondheim Ap ha krevd å få Giske inn i arbeidsutvalget og gjort det klart at de ville kreve Giske på nestlederplassen dersom valgkomiteen ikke ga etter, skriver Trønder-Avisa.

– Jeg ble i går informert om at et flertall ønsket meg som nestleder, men at det var mulig å få til en løsning som også mindretallet kunne være med på. Det valget var enkelt. Det aller viktigste for partiet er samling om det politiske arbeidet og den viktige valgkampen som står foran oss, skriver Giske videre.

Aktuelt: Kvinneledere i Ap mener Giske skader partiet

Ingen formelle hindre

Saken mot Giske, som omhandlet flere varsler om seksuell trakassering, er avsluttet, og det er ikke noen formelle hindre i veien for at han kan få nye verv i Ap, understreker Støre.

– Det vil være opp til partiets ulike organer, som fylkesårsmøte og landsmøte, å avgjøre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir Giske styremedlem i arbeidsutvalget, blir han i utgangspunktet også innstilt som vara til landsstyret. Dersom Aps landsmøte vedtar at de nye sammenslåtte fylkespartiene skal ha fire plasser i landsstyret, vil Giske komme inn i landsstyret.

Som stortingsrepresentant er Giske allerede en del av landsstyret, men uten stemmerett.

Les også: Tajik fikk Kolberg inn i Aps valgkomité da Giske venn ble forslått