Færøyene stenges for å avvikle dugnad

VIDEO: For å ta vare på naturen holder Færøyene dugnadshelg og stenger øyene for turister den siste helgen i april
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siste helgen i april får ikke en eneste turist sette sin fot på Færøyene. Skulle du derimot være interessert i å ta i et tak i dugnadsarbeid, er du hjertelig velkommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når våren etter hvert gjør seg gjeldende, er det duket for dugnadsarbeid i sameier og borettslag. Mange synes det er noe av det kjedeligste de vet, men kanskje det det kunne friste med gratis mat og overnatting i tre netter på Færøyene?

Nord for Skottland og omtrent 600 km vest for Bergen ligger øygruppen som en gang var en del av Norgesveldet men som fra 1813 har vært en del av Danmark. Med sine høye fjell, grønnkledde sletter og åser, mektige fossefall, flere sauer enn det bor mennesker og særegen natur er Færøyene et fristende trekkplaster for rundt 110.000 besøkende årlig.

Flere populære naturområder viser imidlertid tegn til at de er godt besøkt og når ta Færøyene grep. Den siste helgen i april tar øyene en kort turistpause for å vedlikeholde de ømtålige naturområdene som er øyenes identitet og på samme tid store trekkplaster.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Håper å inspirere andre land

– Vi er utrolige glade for at stadig flere mennesker oppdager hvor fantastiske våre øyer er. Både landskapet, vår unike levemåte, vår mat og vårt folk. Her er det mulig å finne ro, selv i vår livlige hovedstad Tórshavn, sier Guðrið Højgaard, direktør hos Visit Færøyene, i en pressemelding.

(Saken fortsetter under)

Oppgavene er av ulik karakter og derfor trenger ikke de utenlandske frivillige noen spesifikke kompetanser, bare et ønske om å hjelpe til. Foto: Visit Færøyene

Højgaard håper at øygruppens dugnadsprosjekt vil inspirere andre land til å etablere dugnadsmannskap og oppfordre turister til å hjelpe til med å løse problemene reisemålene står overfor.

– For oss handler ikke turisme kun om tall. Vi byr med glede besøkende velkommen hvert år. Men vi har også et ansvar overfor vår lokalbefolkning og vår vakre natur som vi vil beskytte, slik at vi også fremover kan sikre en bærekraftig og ansvarlig vekst i antall turister, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gran Canaria har sett seg lei på Syden-turistene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Færøyene

  • Befolkning: 51.371
  • Antall sauer: 80.000
  • Antall øyer: 18
  • Areal: 1.396 km 2
  • Estimert antall turister i 2018: 110.000

Førstemann til mølla

I løpet av dugnadshelgen skal det blant annet sette opp veiskilt, etableres stier og utsiktpunkter i populære naturområder. Dugnadshelgen har fått støtte fra Færøyenes lagmann Aksel V. Johannesen. Utenlandske frivillige inviteres til å delta fra fredag 26. til lørdag 27. april.

Men det er kun 100 ledige plasser så her handler det om å være førstemann til mølla.

Ifølge pressemeldingen er det ikke nødvendig med særskilt kompetanse, så lenge man er klar for å hjelpe aktivt og fysisk til. Dugnadsarbeidet avsluttes med færøysk festmåltid til både de lokale og de utenlandske frivillige, og som takk for hjelpen får de utenlandske frivillige gratis mat og overnatting i tre netter.

VIDEO: Færøyene ble lei av å vente på at Google skulle komme og kartlegge øygruppen. Så i 2016 ble løsningen sauer med kamera på ryggen

Les også:

Norske byer og fjorder enige om miljøkrav til cruisenæringen

Reis kollektivt: Her kommer du deg lettest frem uten bil

Bli med inn i den tidligere hemmelige Sovjet-bunkeren

Solkrem-forbud på Key West