Britisk IS-jente fratatt statsborgerskapet

Shamima Begum, i midten i sikkerhetskontrollen på Gatwick på vei til Tyrkia og IS i 2015. Nå vil Begum hjem, men fikk tirsdag beskjed om at hun er fratatt sitt britiske statsborgerskap. Foto: Metropolitan Police via AP / AP / NTB scanpix
Shamima Begum, i midten i sikkerhetskontrollen på Gatwick på vei til Tyrkia og IS i 2015. Nå vil Begum hjem, men fikk tirsdag beskjed om at hun er fratatt sitt britiske statsborgerskap. Foto: Metropolitan Police via AP / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske myndigheter har fratatt den britiske skolejenta Shamima Begum, som dro til Syria som 15-åring, statsborgerskapet, ifølge ITV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begums familie fikk beskjeden i et brev fra innenriksdepartementet tirsdag, ifølge ITV.

Begum sto nylig fram med et ønske om å få vende hjem til Storbritannia og leve i fred med sin nyfødte baby.

Det førte til store overskrifter i avisene da hun og to venninner for fire år siden stakk av fra London og reiste til Tyrkia for å slutte seg til IS i Syria der de giftet seg med IS-krigere.

En av de to andre jentene er siden drept, mens det ikke er klart hvor den tredje jenta er.

I forrige uke dukket Begum, som nå er 19 år gammel, opp i en flyktningleir i Syria. Hun var gravid, og søndag fødte hun et guttebarn.

I en samtale med ITV mandag sa hun at hun ikke er noen trussel mot Storbritannia, trass i at hun ikke angrer på at hun sluttet seg til IS.

Hun sier hun ikke har sett noen henrettelser i den tiden hun var med IS, men at hun ved en anledning så et avkuttet hode i en søppelbøtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien sier de er skuffet over at hun er fratatt statsborgerskapet og derfor ikke vil kunne komme hjem til Storbritannia.

Men hun er også bangladeshisk statsborger, og myndighetene er derfor i sin fulle rett til å trekke tilbake det britiske statsborgerskapet.

Les også: Svenske som kjempet mot IS, dømt for krigsforbrytelser