Sjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan

Rassikring av norske veier er viktig for landet som en helhet, både når det gjelder trygghet og næringsinteresser, mener samferdselsminister Jon Georg Dale. På bildet en trailer på vei gjennom Romsdalen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Rassikring av norske veier er viktig for landet som en helhet, både når det gjelder trygghet og næringsinteresser, mener samferdselsminister Jon Georg Dale. På bildet en trailer på vei gjennom Romsdalen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsgiver- og næringslivsorganisasjonen Sjømatbedriftene vil ha en egen nasjonal rassikringsplan og krever 50 milliarder kroner over de neste tolv årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjømatnæringen i Norge eksporterte 2,7 millioner tonn sjømat i 2018. Dette tilsvarer 143.000 vogntog med sjømat som ferdes på svært rasutsatte strekninger rundt omkring i Distrikts-Norge.

Ettersom potensialet for næringen er en fordobling av eksportverdien i 2030, mener arbeidsgiver- og næringslivsorganisasjonen Sjømatbedriftene det er på tide å sikre norske veier.

De snakker derfor varmt om å ta rassikring ut av Nasjonal transportplan og i stedet lage en egen nasjonal rassikringsplan som krever 50 milliarder kroner over de neste 12 årene.

Rasikringskonferanse

Dette var et av temaene da sentrale aktører fra politikk, næringsliv og interesseorganisasjoner var samlet til nasjonal rassikringskonferanse i Bergen tirsdag.

– Vi er opptatt av å løfte rassikring, og ønsker å invitere til en politisk prosess for å se hvilke problemer vi står overfor og hvordan vi skal løse disse, sa samferdselsminister Jon Georg Dahle (Frp).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge administrerende direktør Robert Eriksson i Sjømatbedriftene har Dale mulighet til å skrive seg inn i historiebøkene som den samferdselsministeren som sikret norske rasutsatte veier og skapte trygghet i hverdagen, dersom en nasjonal rassikringsplan blir gjennomført.

Må bedre veiene i årene framover

Dale la vekt på at rassikring av norske veier er viktig for landet som en helhet, både når det gjelder trygghet og næringsinteresser.

– Når vi får kjeft om at det blir brukt for mye penger i distriktene, må vi forklare hvor viktig rassikring er for transportkorridorene. For eksempel må norsk laks kunne bli transportert i tide ut til sine markeder uten å bli forsinket, sier samferdselsministeren.

Han understreket viktigheten av å ha trykk på opprustning av grunnleggende infrastruktur i årene framover.