Nordkoreansk eksdiplomat: Kim ønsker ikke atomnedrustning

Den tidligere nordkoreansk diplomat Thae Yong Ho mener Nord-Koreas leder Kim Jong-un ikke har noen intensjoner om atomnedrustning i forbindelse med det kommende toppmøtet med USAs president Donald Trump. Toppmøtet skal etter planen skje i slutten av februar i Vietnam. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB scanpix
Den tidligere nordkoreansk diplomat Thae Yong Ho mener Nord-Koreas leder Kim Jong-un ikke har noen intensjoner om atomnedrustning i forbindelse med det kommende toppmøtet med USAs president Donald Trump. Toppmøtet skal etter planen skje i slutten av februar i Vietnam. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere diplomat Thae Yong Ho mener Nord-Koreas leder Kim Jong-un ikke har intensjoner om atomnedrustning i forbindelse med det kommende toppmøtet med Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thae Yong Ho, som tidligere har vært nordkoreansk utsending i Storbritannia, holdt tirsdag en pressekonferanse om det planlagte toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder.

Thae mener Kim anser toppmøtet som en sjanse til å sikre Nord-Koreas status som en nasjon med atomvåpen.

Han sa også at toppmøtet vil være en fiasko for Trump dersom han ikke får Kim til å bli enig om en atomvåpennedrustning, som innebærer at Nord-Korea stanser sin kjernefysiske aktivitet.

FN: Nord-Korea beskytter våpenprogram mot mulig angrep

Den høytstående nordkoreansk diplomaten hoppet av i 2016, da han var viseambassadør i London. Han hadde fått beskjed om at han måtte returnere til hjemlandet og sa han hoppet av fordi han blant annet ønsket å gi sine tre barn en bedre fremtid. Nord-Korea reagerte med sinne og fordømte ham som «menneskelig avskum», men krevde ham aldri repatriert. Thae lever i dag i Sør-Korea og er en uttalt kritiker av Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Trump og Kim møttes i juni i fjor i Singapore, undertegnet statslederne en vagt formulert avtale om atomvåpennedrustning. Siden det har ting stått stille. Det kommende møtet mellom de to statslederne skal etter planen finne sted i slutten av måneden i Hanoi i Vietnam.

Gorbatsjov: – Alt vi har fått til siden slutten på den kalde krigen er i alvorlig fare