Indonesia får de første regnskogsmillionene fra Norge

En orangutang i tretoppene i Indonesias regnskog. Foto: Shutterstock
En orangutang i tretoppene i Indonesias regnskog. Foto: Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimagassutslippene gikk i 2017 ned i Indonesia som følge av mindre avskoging. Det utløser den første klimautbetalingen fra Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser Klima- og miljødepartementet i en pressemelding.

– Det har global betydning at Indonesia har begynt å redusere utslippene. Vi må stanse avskoging om vi skal nå målene i Parisavtalen, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

– Nå begynner vi å se resultatene av at Indonesia har tatt flere viktige grep for å redusere avskoging, og jeg håper dette er begynnelsen på en varig trend, sier Elvestuen, som lørdag avsluttet en ukes reise i Indonesia.

Den første utbetalingen blir etter planen på 200 millioner kroner, og Indonesia blir det dermed største regnskogslandet som får utbetalinger for reduserte utslipp på nasjonalt nivå. Før utbetalingen kan skje, må utslippsreduksjonene bekreftes av en uavhengig tredjepart.

Jubelen er likevel allerede stor hos Regnskogfondet, som har jobbet siden 1997 med å redde regnskogen i Indonesia, som er verdens tredje største og hjemstavn for om lag 60 millioner mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er fantastiske nyheter for klimaet, for planter og dyr og millioner av mennesker som er avhengig av disse skogene, sier leder for Regnskogfondet, Øyvind Eggen, i en pressemelding.

I 2010 lovet Norge å betale Indonesia inntil 1 milliard dollar, drøyt 8 milliarder kroner, dersom landet greier å redusere avskogingen tilstrekkelig.