Iran med hardt tilsvar til Pence

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif taler under sikkerhetskonferansen i München.
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif taler under sikkerhetskonferansen i München. Foto: Kerstin Joensson / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif beskriver USAs krav om at EU skal skrote atomavtalen som å be unionen undergrave sin egen sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier han ved den store sikkerhetskonferansen i München, etter at USAs visepresident Mike Pence gjentatte ganger denne uken har krevd at EU skal trekke seg fra atomavtalen med Iran.

President Donald Trump trakk USA ut av avtalen i 2018, og beskriver den som en fiasko. Amerikanerne har også ilagt Iran tunge sanksjoner.

Zarif sier Pence er arrogant i sitt krav om at «Europa må bli med USA i undergravingen av sin egen sikkerhet og i å bryte sine forpliktelser» i tråd med avtalen.

– Tiden har kommet for at våre europeiske partnere skal slutte å undergrave USAs sanksjoner mot dette morderiske, revolusjonære regimet, sa Pence lørdag.

I tillegg går Zarif hardt ut mot Pences anklager om antisemittisme, etter at visepresidenten anklaget Iran for å planlegge et «nytt holocaust» i regionen.

– Hans hatefulle påstander mot Iran, inkludert hans ignorante anklager om antisemittisme, er både latterlige og samtidig veldig, veldig farlige, sier Zarif.

Zarif sier videre at Iran fortsatt forplikter seg til atomavtalen, men at Europa ikke gjør nok for å forsikre at Iran får økonomisk utbytte av den. Han trekker fram meningsmålinger som viser at et knapt flertall av landets befolkning – 51 prosent – støtter avtalen.