Lavrov kritisk til økt NATO-aktivitet i Norge

– Vi har diskutert dette med våre norske naboer, og vi vil gjerne vite hva slags mandat NATO opererer under i Arktis, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.
– Vi har diskutert dette med våre norske naboer, og vi vil gjerne vite hva slags mandat NATO opererer under i Arktis, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Martial Trezzini / AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov setter spørsmålstegn ved alliertes økte militære nærvær i nord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi merker oss den økte aktiviteten til NATO og NATO-medlemmer. Vi har diskutert dette med våre norske naboer, og vi vil gjerne vite hva slags mandat NATO opererer under i Arktis, sa Lavrov under den store sikkerhetskonferansen i München lørdag.

Ifølge ham kan man noen ganger få inntrykk av at NATO-allierte mener at «ingen unntatt NATO har rett til å være noe sted».

Russland har gjentatte ganger kritisert Norge for å legge til rette for økt alliert nærvær i nord. Det er spesielt opptrappingen av USAs militære aktivitet i Norge som provoserer.

Lavrovs uttalelse på sikkerhetskonferansen kom som svar på et skriftlig spørsmål fra tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Det han ville ha svar på, var om det vil være mulig å skjerme samarbeidet i Arktis fra den øvrige forverringen av forholdet mellom Russland og Vesten.

– Om det er opp til oss, er svaret et kategorisk ja, sa Lavrov.

Han la til at Russland ønsker å holde den militære dimensjonen utenfor dette samarbeidet.